Minden gyermeknek jut meleg étel
Az állam országszerte térítésmentes ebédet biztosít a nyári szünetben a rászoruló gyermekeknek. A legtöbb településen, mint Mátészalkán és Debrecenben a főzés helyszínén fogyasztják el az ételt a gyermekek vagy ételhordóban viszik el szüleik az ételt, de például Orosházán a központi helyszínen kívül a tanyavilágban a gondnokok házhoz is szállítják az ebédet.
2018. június 18. 09:53

A nyári vakáció első napjától, ­június 18-tól kezdődik a legtöbb településen a szünidei gyermekétkeztetés. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű rászoruló gyermekek naponta meleg ételt kaphatnak az iskolai szünetben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felhívja azoknak a szülőknek a figyelmét, akik még nem kérték az étkeztetést gyermekük számára, hogy a helyi önkormányzat jegyzőjénél továbbra is leadhatják igénylésüket. Megtudtuk, hogy az igénylésnek nincs határideje, a szünet alatt beérkezett jogos kérelmeket is teljesítik.

Az Emmi májusban és június elején több mint háromezer, hagyományos és elektronikus tájékoztató levelet küldött erről a család- és gyermekjóléti szolgálatok, a települési és fővárosi kerületek jegyzői, valamint a kormányhivatalok kormánymegbízottjai számára. A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője már írásban tájékoztatta a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülők számára.

Tavaly országszerte közel 142 ezer gyermek kapott naponta egy tál meleg ételt a leghosszabb iskolai szünetben, így az intézkedés 11 ezerrel több rászorulót ért el, mint 2010-ben. Idén egyébként már 6,67 milliárd forintot fordít a kormány szünidei gyermekétkeztetésre, mindez csaknem a háromszorosa a nyolc évvel ezelőtti gyermekétkeztetési támogatásnak, amely akkor 2,4 milliárd forint volt – tudtuk meg a minisztériumtól. Az ételek minősége is fontos, ezért a 2010-ben még 370 forintos, egy adagra jutó támogatás idén nyárra már 570 forintra emelkedett.
Megkérdeztünk néhány önkormányzatot arról, hogyan tudnak kötelezettségüknek eleget tenni.

– Mátészalkán az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Szalka-Víz Kft. főzőkonyháiban készítik el az ebédet, és az Esze Tamás Gimnázium ebédlőjében helyben fogyaszthatják el azt gyerekek, de az ebéd elvitelére is lehetőség van – nyilatkozta megkeresésünkre Hanusi Péter, a közel tizenhétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere. Elmondta: a téli, őszi, tavaszi, nyári szünidőben étkeztetésben részesült hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma 2016-ban Mátészalkán 291 fő volt.

A nyári szünetben 164 gyermek vette igénybe a szünet minden, ellátást biztosító munkanapján az étkeztetést. 2017-ben 292 gyermek kapott szünidei gyermekétkeztetést, a tavalyi nyári szünetben az összes ellátottból 166 gyermek részesült ebédben. Az idei évben a tavaszi szünetben 104 gyerek vette igénybe a szünidei gyermekétkeztetést, a nyári szünetre ez idáig 150 igény jelentkezett. Mivel a nyári szünetben az igényeket folyamatosan lehet leadni, így ez a létszám várhatóan jelentősen növekedni fog – tette hozzá Hanusi Péter.

– Különösen fontosnak tartjuk a szülők tájékoztatását. A szülők, törvényes képviselők részére kiküldött értesítéseken túl, az évközi és a nyári szüneteket megelőzően, a szünidei gyermekétkeztetésről szóló tájékoztatást közzétettük a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján. A felhívás belekerül egy kéthetente megjelenő ingyenesen terjesztett hirdetési újságba, a helyi televízióba és az önkormányzat Facebook-oldalára is feltöltöttük – tudtuk meg a polgármestertől.

A debreceni önkormányzat a nyári szünetben is meleg ebédet nyújt azoknak, akik arra jogosultak, és az igényüket jelezték az önkormányzatnak. 2017-ben a 210 ezer lakosú Debrecenben az igények alapján összesen 1147 rászoruló gyermek étkeztetéséről gondoskodott az önkormányzat. Most 416 gyermeknek igényelték a szolgáltatást. – Ez a szám változhat, mert még fogadunk jelentkezést, senkit nem utasítunk el, aki jogosult a szünidei étkezésre. A városban tíz helyszínen, többnyire általános és középiskolákban várják a rászorulókat meleg étellel – tájékoztatott a debreceni polgármesteri hivatal munkatársa.

A legtöbb településen helyben készül el az érintett iskolásoknak a mindennapi betevő Fotó: Teknős Miklós

A Békés megyei, huszonkilencezer lakosú Orosházán az önkormányzati fenntartású Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény Eötvös utcai konyháján főznek a szociálisan rászoruló gyermeknek. A furgonok a város távoli területén található átadóponthoz, a Bácskai utcai városszéli óvodához is elszállítják az ételt, az arra lakó kedvezményezettek ott vehetik át a névre szóló ételhordókat. A tanyagondnokok többek között az Orosházától hat, illetve húsz kilométerre található Szentetornya városrészbe és Kiscsákóra is kihordják a házakhoz az ebédet.

Az orosházi képviselő-testület korábban úgy döntött, hogy minden gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 3–18 éves korú gyermek részére biztosítja az ingyenes, napi egyszeri meleg ételt a nyári szünet alatt. Most június közepén indul az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés, és 820 gyermek számára biztosított a napi egy tál meleg étel. Az érintett családokat értesítette az önkormányzat, amely komoly erőfeszítéseket tesz a segítségnyújtás érdekében, idén is a kötelező feladaton felül, kibővített körnek nyújtja az ingyenes lehetőséget.

magyaridok.hu
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • A főváros új vezetése partneri viszonyra törekszik a kormánnyal
  Budapest új vezetése készen áll partneri viszony kialakítására a kormánnyal - hangsúlyozta első nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester. Ezt pénteki hivatalba lépése után levélben jelzi Orbán Viktor miniszterelnöknek, akitől személyes találkozót kér - fűzte hozzá az ellenzéki politikus a Patyolat próbaüzem nevű kulturális befogadó térben tartott eseményen.
 • Amikor Magyarországra migrált nyugati liberálisok döntik el, hogy ki legyen Budapesten a főpolgármester
  Budapesten szavazati joggal rendelkezik 90 ezer olyan európai állampolgár, akik nem beszélnek magyarul, nem rendelkeznek magyar felmenőkkel és egyáltalán nem tetszik nekik a nemzeti érdeket szem előtt tartó politizálás. Ezek a liberális külföldiek viszont meghatározták a főpolgármester-választás kimenetelét. Sőt egyes vélemények szerint el is döntötték azt – írja a Tűzfalcsoport.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
MTI Hírfelhasználó