Minden gyermeknek jut meleg étel
Az állam országszerte térítésmentes ebédet biztosít a nyári szünetben a rászoruló gyermekeknek. A legtöbb településen, mint Mátészalkán és Debrecenben a főzés helyszínén fogyasztják el az ételt a gyermekek vagy ételhordóban viszik el szüleik az ételt, de például Orosházán a központi helyszínen kívül a tanyavilágban a gondnokok házhoz is szállítják az ebédet.
2018. június 18. 09:53

A nyári vakáció első napjától, ­június 18-tól kezdődik a legtöbb településen a szünidei gyermekétkeztetés. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű rászoruló gyermekek naponta meleg ételt kaphatnak az iskolai szünetben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felhívja azoknak a szülőknek a figyelmét, akik még nem kérték az étkeztetést gyermekük számára, hogy a helyi önkormányzat jegyzőjénél továbbra is leadhatják igénylésüket. Megtudtuk, hogy az igénylésnek nincs határideje, a szünet alatt beérkezett jogos kérelmeket is teljesítik.

Az Emmi májusban és június elején több mint háromezer, hagyományos és elektronikus tájékoztató levelet küldött erről a család- és gyermekjóléti szolgálatok, a települési és fővárosi kerületek jegyzői, valamint a kormányhivatalok kormánymegbízottjai számára. A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője már írásban tájékoztatta a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülők számára.

Tavaly országszerte közel 142 ezer gyermek kapott naponta egy tál meleg ételt a leghosszabb iskolai szünetben, így az intézkedés 11 ezerrel több rászorulót ért el, mint 2010-ben. Idén egyébként már 6,67 milliárd forintot fordít a kormány szünidei gyermekétkeztetésre, mindez csaknem a háromszorosa a nyolc évvel ezelőtti gyermekétkeztetési támogatásnak, amely akkor 2,4 milliárd forint volt – tudtuk meg a minisztériumtól. Az ételek minősége is fontos, ezért a 2010-ben még 370 forintos, egy adagra jutó támogatás idén nyárra már 570 forintra emelkedett.
Megkérdeztünk néhány önkormányzatot arról, hogyan tudnak kötelezettségüknek eleget tenni.

– Mátészalkán az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Szalka-Víz Kft. főzőkonyháiban készítik el az ebédet, és az Esze Tamás Gimnázium ebédlőjében helyben fogyaszthatják el azt gyerekek, de az ebéd elvitelére is lehetőség van – nyilatkozta megkeresésünkre Hanusi Péter, a közel tizenhétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere. Elmondta: a téli, őszi, tavaszi, nyári szünidőben étkeztetésben részesült hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma 2016-ban Mátészalkán 291 fő volt.

A nyári szünetben 164 gyermek vette igénybe a szünet minden, ellátást biztosító munkanapján az étkeztetést. 2017-ben 292 gyermek kapott szünidei gyermekétkeztetést, a tavalyi nyári szünetben az összes ellátottból 166 gyermek részesült ebédben. Az idei évben a tavaszi szünetben 104 gyerek vette igénybe a szünidei gyermekétkeztetést, a nyári szünetre ez idáig 150 igény jelentkezett. Mivel a nyári szünetben az igényeket folyamatosan lehet leadni, így ez a létszám várhatóan jelentősen növekedni fog – tette hozzá Hanusi Péter.

– Különösen fontosnak tartjuk a szülők tájékoztatását. A szülők, törvényes képviselők részére kiküldött értesítéseken túl, az évközi és a nyári szüneteket megelőzően, a szünidei gyermekétkeztetésről szóló tájékoztatást közzétettük a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján. A felhívás belekerül egy kéthetente megjelenő ingyenesen terjesztett hirdetési újságba, a helyi televízióba és az önkormányzat Facebook-oldalára is feltöltöttük – tudtuk meg a polgármestertől.

A debreceni önkormányzat a nyári szünetben is meleg ebédet nyújt azoknak, akik arra jogosultak, és az igényüket jelezték az önkormányzatnak. 2017-ben a 210 ezer lakosú Debrecenben az igények alapján összesen 1147 rászoruló gyermek étkeztetéséről gondoskodott az önkormányzat. Most 416 gyermeknek igényelték a szolgáltatást. – Ez a szám változhat, mert még fogadunk jelentkezést, senkit nem utasítunk el, aki jogosult a szünidei étkezésre. A városban tíz helyszínen, többnyire általános és középiskolákban várják a rászorulókat meleg étellel – tájékoztatott a debreceni polgármesteri hivatal munkatársa.

A legtöbb településen helyben készül el az érintett iskolásoknak a mindennapi betevő Fotó: Teknős Miklós

A Békés megyei, huszonkilencezer lakosú Orosházán az önkormányzati fenntartású Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény Eötvös utcai konyháján főznek a szociálisan rászoruló gyermeknek. A furgonok a város távoli területén található átadóponthoz, a Bácskai utcai városszéli óvodához is elszállítják az ételt, az arra lakó kedvezményezettek ott vehetik át a névre szóló ételhordókat. A tanyagondnokok többek között az Orosházától hat, illetve húsz kilométerre található Szentetornya városrészbe és Kiscsákóra is kihordják a házakhoz az ebédet.

Az orosházi képviselő-testület korábban úgy döntött, hogy minden gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 3–18 éves korú gyermek részére biztosítja az ingyenes, napi egyszeri meleg ételt a nyári szünet alatt. Most június közepén indul az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés, és 820 gyermek számára biztosított a napi egy tál meleg étel. Az érintett családokat értesítette az önkormányzat, amely komoly erőfeszítéseket tesz a segítségnyújtás érdekében, idén is a kötelező feladaton felül, kibővített körnek nyújtja az ingyenes lehetőséget.

magyaridok.hu
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó