Soros és fia nagyon tudja
A Balkánon esély mutatkozik Európa stabilizálására - írta Soros György a The New York Times című napilap internetes oldalán hétfőn megjelent véleménycikkében, amelyet a fiával, Alexander Sorossal közösen jegyez.
2018. június 18. 22:41

Az újság "a Nyílt Társadalom Alapítvány vezető tisztségviselőiként" mutatja be Sorost és fiát.

A cikk annak kapcsán foglalkozik a Balkánnal és Európával, hogy - mint a szerzők írják - csaknem 25 évbe telt, amíg Athén és Szkopje megállapodott a volt jugoszláv tagköztársaság, Macedónia nevének megváltoztatásában. "Hiba lenne kisebb jelentőségű fejleményként értékelni ezt, különös tekintettel arra, hogy a transzatlanti szövetség egysége a második világháború óta mélypontra süllyedt, és az Európai Unió egységét minden egyes nemzeti választáson kihívások érik".

Az írásban a szerzők "történelmi kompromisszumnak" nevezik Macedónia névváltoztatását, és úgy vélik, azzal, hogy a két országnak "sikerült enyhítenie a nemzeti történelmük miatti nézetkülönbségeket", lehetőséget teremtenek Európa vezetőinek és az Egyesült Államoknak a "jelenlegi folyamatok meghiúsítására" és egyúttal egy biztonságos Balkán jövőjének kialakítására, amely "egész Európa stabilitásának" kulcsa.

Soros György és fia szerint a térségben nemcsak Európa és az Egyesült Államok az egyedüli szereplők. "Oroszország világossá tette, hogy amennyiben érdekeit fenyegetik, közbe fog avatkozni" - írják, és ezzel összefüggésben a potenciális NATO-bővítésre utalnak. Orosz beavatkozásnak tulajdonítják a 2016-ban történt és általuk "puccsnak" nevezett montenegrói változásokat. Megemlítik Recep Tayyip Erdogan török államfő és Peking szerepét a térségben, megjegyezve, hogy a Balkánon jelenleg Kína az egyik legnagyobb befektető.

Ez utóbbi jelenségekre "határozott választ" sürgetnek, hozzátéve, hogy ez nem lesz könnyű feladat. Az Európai Unió "csatlakozási fáradtságtól szenved" - írják, és arra a következtetésre jutnak, hogy a legbonyolultabb problémákat - mint fogalmaznak - éppen a 2004 után csatlakozott országok jelentik. Ezzel összefüggésben megemlítik a Horvátország és Szlovénia közötti, régóta húzódó határvitát, Törökország ciprusi jelenlétét, és utalnak Lengyelország és Magyarország "antidemokratikus lépéseire". Ezzel kapcsolatban  konkrétumot nem említenek.

A cikkben úgy vélekednek, hogy a Balkán országaiban élők többsége szoros kapcsolatot akar a Nyugattal, és elsősorban tagja kíván lenni az Európai Uniónak, és ez a helyzet még a viszonylag oroszbarátnak számító Szerbiában is. "A tétlenségnek ijesztő következményei lehetnek, mert ezek az államok nagy valószínűséggel Oroszország, Törökország és Kína befolyása alá kerülhetnek" - vélekednek.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó