Pozitív irányba fordult a viszonyunk Amerikával
Pénteken érkezik hazánkba az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. A nagykövetség közleménye szerint David B. Cornstein izgatottan várja, hogy elkezdhesse munkáját Magyarországon, és tovább erősíthesse az amerikai–magyar kapcsolatokat. A Magyar Idők által megkérdezett szakértők szerint Donald Trump amerikai elnök tavaly januári hivatalba lépése óta pozitív irányba mozdultak el az országaink közötti kapcsolatok.
2018. június 19. 10:12

Kézzelfogható fordulat tapasztalható az amerikai–magyar kapcsolatokban. A magyar sajtó korábban arról írt, hogy magyar politikusokat nem fogadnak Washingtonban, ám Szijjártó Péter magyar és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter május végi találkozója azt bizonyítja, hogy Amerikában új külpolitikai irányvonal kezd megvalósulni – véli Nagy Sándor András.

Mike Pompeo május végén fogadta hivatalában Szijjártó Pétert Fotó: KKM

A Magyar Időknek nyilatkozó Amerika-szakértő szerint ennek egyrészt az az oka, hogy Donald Trump amerikai elnök egyik legfontosabb politikai célkitűzése az illegális bevándorlás megállítása és a fal felépítése a mexikói határon. – Olyan intézkedésekről van szó, amelyeket a magyar kormány már véghez vitt. Értékrend-azonosságról beszélhetünk, vagyis arról a közösen vallott elvről, hogy minden országnak elsősorban a saját érde­­keit kell szem előtt tartania – közölte a szakértő, aki szerint Trumpnak minden bizonnyal szimpatikus a magyar kormányfő határozottsága, a hosszú távú tervezésre épülő politikája és az, hogy az őszinte beszéd híve, elveti a politikai korrektséget.

A közeledés másik oka a geopolitika változása, Amerika szemében felértékelődtek a kelet-európai országok. Magyarország a Washington számára fontos kérdésekben partner tud lenni; hazánk például növeli védelmi költségvetését, amit minden NATO-tagországtól megkövetel Trump, mondta a szakértő, aki szerint az Oroszországgal ápolt viszony is fontos szempont.

– Magyarországnak szűk volt a mozgástere, amikor megkezdődött a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, ám Trump legitimálná Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A nemrég megrendezett G7-csúcson javaslatot is tett arra, hogy egészítsék ki a fórumot Oroszországgal – emlékeztetett Nagy Sándor András.
Kétségtelen tény, hogy az Egyesült Államok vezetése a korábbi amerikai kormányzatokhoz hasonlóan igyekszik kihasználni Európa belső politikai megosztottságát.

Az amerikai vezetésnek nyilván jól jön, hogy Közép- és Kelet-Európában vannak olyan szövetségesek, mint Lengyelország – de bizonyos tekintetben említhetjük Magyarországot is –, amelyek jóval szorosabb politikai, biztonsági kapcsolatokat kívánnak ápolni az Egyesült Államokkal, adott nemzetközi kérdésekben is jóval inkább igazodnak az Egyesült Államok elvárásaihoz, igényeihez, mint az európai vezető hatalmak – mondta lapunknak Varga Gergely.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője szerint jelentős fejlemény Szijjártó Péter és Mike Pompeo közelmúltbeli találkozója, hiszen erre hosszú évek óta nem volt példa. – Kétségtelen, hogy az amerikai–magyar kapcsolatok egyik legfontosabb kérdése amerikai szempontból az Oroszországhoz fűződő viszony, és sok tekintetben közeledtek az álláspontok.

Különösen az energetika terén tett számos olyan lépést a magyar kormányzat, amely bizonyos mértékben egybevág az amerikai érdekekkel: a közép-európai energetikai hálózatok összekapcsolásával, a források diverzifikációval ugyanis csökken az Oroszországtól való függés – közölte a szakértő.

Hozzátette: az USA célja, hogy Magyarországot a legfontosabb stratégiai ügyekben maga mellett tudhassa. Idetartoznak olyan nemzetközi biztonsági kérdések, mint az iráni nukleáris kérdés vagy a közel-keleti konfliktus, amelyben Magyarország ugyan közel sem meghatározó szereplő, de hazánk ezekben az ügyekben nem bírálta a Trump-kormányzatot.

Ez is szerepet játszhatott abban, hogy pozitív irányú elmozdulás történt az amerikai–magyar kapcsolatokban – mondta Varga Gergely.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó