Szétesőben a Jobbik?
Alig három hét telt el, amióta a Jobbik frakciója kizárta soraiból Dúró Dórát, de azóta nem telik el nap, hogy ne oszlana fel egy-egy alapszervezet vagy lépne ki egy önkormányzati képviselő a pártból. Hogy ez a Jobbik széteséséhez vezet-e, majd kiderül, ám az biztos, hogy a kilépők szinte kivétel nélkül ott lesznek a Toroczkai-féle Mi Hazánk Mozgalom zászlóbontó rendezvényén.
2018. június 20. 11:31

Noha Jakab Péter, a párt szóvivője a Jobbikot érintő kilépési hullámról nemrégiben még úgy fogalmazott, lemorzsolódásról sem lehet beszélni, a pártot elhagyók száma ennél többet sejtet. Számos polgármester, megyei közgyűlési tag és még több önkormányzati képviselő kilépésével, valamint több alapszervezet megszűnésével elindult a Jobbik a szétesés felé. A legsúlyosabb veszteséget Nógrád megyében szenvedte el a párt, ott ugyanis gyakorlatilag mindenki elhagyta a Jobbikot, és függetlenként folytatja képviselői vagy polgármesteri munkáját, ezzel együtt a napokban feloszlott a soproni alapszervezet is, miként a budapesti, terézvárosi is működésképtelenné vált.

A Jobbikot elhagyó tagok ráadásul szinte kivétel nélkül támogatják a Mi Hazánk Mozgalmat, amely Toroczkai László és több, akkor még jobbikos, ma már független polgármesterrel együtt megalapított Mi magunk platformból nőtte ki magát. Ismert, Ásotthalom polgármestere azután döntött egy, a Jobbikon belüli platform alapítása mellett, hogy a párt elnökválasztásán, ha kis különbséggel is, de alulmaradt Sneider Tamással szemben.

A Jobbik vezetése illegitimnek tartotta a kezdeményezést, Toroczkait pedig etikai és fegyelmi vizsgálat útján kizárták a pártból. Hasonló megtorlás érte Dúró Dórát, aki amellett, hogy Toroczkai elnökhelyettes-jelöltje volt, támogatásáról biztosította a párton belül működő platformot. Dúró hiába szögezte le, hogy a Jobbikon kívül nem követi a mozgalmat, párttársai kizárták a frakcióból, az elnökség pedig visszakérte mandátumát. Ezzel a lépéssel a Jobbik feltehetően túllőtt a célon, legalábbis az akkor indult és máig tartó kilépési hullám ezt mutatja.

A kilépők ugyanis egyik legfőbb indokként pont azt jelölték meg, hogy a Dúró Dóra elleni koncepciós eljárás elfogadhatatlan számukra. Távozásuk másik oka az, hogy a Jobbik tisztújító kongresszusán az a Sneider Tamás nyerte el az elnöki címet, aki köztudottan a párt lelkét elvevő Vona Gábor elkötelezett híve, ami egyértelművé teszi, hogy a Jobbik képtelen lesz a megújulásra, illetve a saját gyökereihez való visszatérésre. Vona a lemondása után nem tűnt el, politikai tanácsokkal segíti pártját, sőt több vezető is arra utalt, hogy idővel visszatérhet a Jobbik élére.

Magyar Idők
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó