Szétesőben a Jobbik?
Alig három hét telt el, amióta a Jobbik frakciója kizárta soraiból Dúró Dórát, de azóta nem telik el nap, hogy ne oszlana fel egy-egy alapszervezet vagy lépne ki egy önkormányzati képviselő a pártból. Hogy ez a Jobbik széteséséhez vezet-e, majd kiderül, ám az biztos, hogy a kilépők szinte kivétel nélkül ott lesznek a Toroczkai-féle Mi Hazánk Mozgalom zászlóbontó rendezvényén.
2018. június 20. 11:31

Noha Jakab Péter, a párt szóvivője a Jobbikot érintő kilépési hullámról nemrégiben még úgy fogalmazott, lemorzsolódásról sem lehet beszélni, a pártot elhagyók száma ennél többet sejtet. Számos polgármester, megyei közgyűlési tag és még több önkormányzati képviselő kilépésével, valamint több alapszervezet megszűnésével elindult a Jobbik a szétesés felé. A legsúlyosabb veszteséget Nógrád megyében szenvedte el a párt, ott ugyanis gyakorlatilag mindenki elhagyta a Jobbikot, és függetlenként folytatja képviselői vagy polgármesteri munkáját, ezzel együtt a napokban feloszlott a soproni alapszervezet is, miként a budapesti, terézvárosi is működésképtelenné vált.

A Jobbikot elhagyó tagok ráadásul szinte kivétel nélkül támogatják a Mi Hazánk Mozgalmat, amely Toroczkai László és több, akkor még jobbikos, ma már független polgármesterrel együtt megalapított Mi magunk platformból nőtte ki magát. Ismert, Ásotthalom polgármestere azután döntött egy, a Jobbikon belüli platform alapítása mellett, hogy a párt elnökválasztásán, ha kis különbséggel is, de alulmaradt Sneider Tamással szemben.

A Jobbik vezetése illegitimnek tartotta a kezdeményezést, Toroczkait pedig etikai és fegyelmi vizsgálat útján kizárták a pártból. Hasonló megtorlás érte Dúró Dórát, aki amellett, hogy Toroczkai elnökhelyettes-jelöltje volt, támogatásáról biztosította a párton belül működő platformot. Dúró hiába szögezte le, hogy a Jobbikon kívül nem követi a mozgalmat, párttársai kizárták a frakcióból, az elnökség pedig visszakérte mandátumát. Ezzel a lépéssel a Jobbik feltehetően túllőtt a célon, legalábbis az akkor indult és máig tartó kilépési hullám ezt mutatja.

A kilépők ugyanis egyik legfőbb indokként pont azt jelölték meg, hogy a Dúró Dóra elleni koncepciós eljárás elfogadhatatlan számukra. Távozásuk másik oka az, hogy a Jobbik tisztújító kongresszusán az a Sneider Tamás nyerte el az elnöki címet, aki köztudottan a párt lelkét elvevő Vona Gábor elkötelezett híve, ami egyértelművé teszi, hogy a Jobbik képtelen lesz a megújulásra, illetve a saját gyökereihez való visszatérésre. Vona a lemondása után nem tűnt el, politikai tanácsokkal segíti pártját, sőt több vezető is arra utalt, hogy idővel visszatérhet a Jobbik élére.

Magyar Idők
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó