Rács mögött az ötletgazda
A vállalkozó még a hírhedt Szeviép-ügyben érintett
Az Európa legnagyobb makettparkjaként meghirdetett komplexumban ötven magyar műemlék épületét készítették el 1:25-ös arányú kicsinyítésben.
2018. június 21. 12:55

Több mint félmilliárdos költségvetési csalás gyanújával indult eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében. A pénzügyi nyomozók három embert őrizetbe vettek, kettőjük előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a beruházó cég vezetője és a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság irányítója, valamint az államilag támogatott projekt műszaki ellenőre ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek egymással összejátszva mintegy 550 millió forint kárt próbáltak meg okozni az uniós és a magyar költségvetésének a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során.

A gyanú szerint a 2013 májusa és 2014 júniusa között elkészült makettek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. A gyanúsítottak így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, valamint a már kifizetett támogatások elszámolását.

Az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg. Az utolsó kifizetési csomagot ugyanis a támogató nem fogadta el, és az ellenőrzéskor tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015 februárjában elállt a szerződéstől, az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezve a beruházót.

A főügyészség kezdeményezte a beruházó cég, valamint a vele szerződésben álló vállalkozás ügyvezetőjének előzetes letartóztatását és a műszaki ellenőr házi őrizetét.

------------------------------------------

Költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dlusztus Imre újságíró, költő, labdarúgó-vezető, borszakírót, az Opten adatbázisa szerint jelenleg kényszertörlés alatt álló Bornemzet Kft. egykori ügyvezetőjét egy uniós forrásokat is érintő, félmilliárdos nagyságrendű panama ügyében – adta hírül tegnap a Zoom.hu. Hozzátették: a NAV a nyomozás érdekeire tekintettel nem nyilatkozik, az ügyészség pedig mára ígért tájékoztatást.

A Zoom szerint az eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park beruházásához köthető. Az Európa legnagyobb makettparkjaként meghirdetett komplexumban ötven magyar műemlék épületét készítették el 1:25-ös arányú kicsinyítésben. A projekt 650 milliós költségéből 436 millió forintot az Európai Unió állt. Ám alighogy 2015-ben átadták a parkot, kiderült, hogy a makettek egy része meglehetősen silányra sikeredett. Emlékeztettek arra is, hogy a műszaki problémák és a projekt egyéb hiá­nyosságai miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium a megvalósításra folyósított uniós támogatást visszakövetelte.

Dlusztus Imrének már nincs mire támaszkodnia Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A park ötletgazdája Dlusztus Imre volt, az egy ideig a Mini Hungary Parkot is üzemeltető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa és üzemeltetője, a Hír Televízió egykori egyik alapítója, aki anno a Délmagyarország című napilap és a Helyi Théma főszerkesztője is volt. A Zoom.hu úgy tudja, hogy Dlusztuson kívül őrizetbe vették a még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dél-alföldi regionális kirendeltségének az egyik illetékesét, valamint a projekt kiírás szerinti megvalósulását igazoló minőségellenőrt is.

Emlékezetes, Dlusztus Imre a Szeviép-­ügyben is érintett, mert a cégcsoport még a balliberális kormányok idején a vállalkozó által irányított MC Sportreklám Kft.-nek 7,55 millió forint kölcsönt adott, de nem kapta vissza.

MTI - magyaridok.hu
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó