Rács mögött az ötletgazda
A vállalkozó még a hírhedt Szeviép-ügyben érintett
Az Európa legnagyobb makettparkjaként meghirdetett komplexumban ötven magyar műemlék épületét készítették el 1:25-ös arányú kicsinyítésben.
2018. június 21. 12:55

Több mint félmilliárdos költségvetési csalás gyanújával indult eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében. A pénzügyi nyomozók három embert őrizetbe vettek, kettőjük előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a beruházó cég vezetője és a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság irányítója, valamint az államilag támogatott projekt műszaki ellenőre ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek egymással összejátszva mintegy 550 millió forint kárt próbáltak meg okozni az uniós és a magyar költségvetésének a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során.

A gyanú szerint a 2013 májusa és 2014 júniusa között elkészült makettek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. A gyanúsítottak így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, valamint a már kifizetett támogatások elszámolását.

Az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg. Az utolsó kifizetési csomagot ugyanis a támogató nem fogadta el, és az ellenőrzéskor tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015 februárjában elállt a szerződéstől, az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezve a beruházót.

A főügyészség kezdeményezte a beruházó cég, valamint a vele szerződésben álló vállalkozás ügyvezetőjének előzetes letartóztatását és a műszaki ellenőr házi őrizetét.

------------------------------------------

Költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dlusztus Imre újságíró, költő, labdarúgó-vezető, borszakírót, az Opten adatbázisa szerint jelenleg kényszertörlés alatt álló Bornemzet Kft. egykori ügyvezetőjét egy uniós forrásokat is érintő, félmilliárdos nagyságrendű panama ügyében – adta hírül tegnap a Zoom.hu. Hozzátették: a NAV a nyomozás érdekeire tekintettel nem nyilatkozik, az ügyészség pedig mára ígért tájékoztatást.

A Zoom szerint az eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park beruházásához köthető. Az Európa legnagyobb makettparkjaként meghirdetett komplexumban ötven magyar műemlék épületét készítették el 1:25-ös arányú kicsinyítésben. A projekt 650 milliós költségéből 436 millió forintot az Európai Unió állt. Ám alighogy 2015-ben átadták a parkot, kiderült, hogy a makettek egy része meglehetősen silányra sikeredett. Emlékeztettek arra is, hogy a műszaki problémák és a projekt egyéb hiá­nyosságai miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium a megvalósításra folyósított uniós támogatást visszakövetelte.

Dlusztus Imrének már nincs mire támaszkodnia Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A park ötletgazdája Dlusztus Imre volt, az egy ideig a Mini Hungary Parkot is üzemeltető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa és üzemeltetője, a Hír Televízió egykori egyik alapítója, aki anno a Délmagyarország című napilap és a Helyi Théma főszerkesztője is volt. A Zoom.hu úgy tudja, hogy Dlusztuson kívül őrizetbe vették a még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dél-alföldi regionális kirendeltségének az egyik illetékesét, valamint a projekt kiírás szerinti megvalósulását igazoló minőségellenőrt is.

Emlékezetes, Dlusztus Imre a Szeviép-­ügyben is érintett, mert a cégcsoport még a balliberális kormányok idején a vállalkozó által irányított MC Sportreklám Kft.-nek 7,55 millió forint kölcsönt adott, de nem kapta vissza.

MTI - magyaridok.hu
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó