Nem független az OBT
A bírói tanács több tagja kormányellenes politikai tevékenységet folytat.
2018. június 22. 09:41

Az Országos Bírói Tanács által hirdetett elvekkel ellentétben erősen megkérdőjeleződik a testület függetlensége. Több tanácstag Twitter-bejegyzéséből, valamint múltbéli viselt dolgaiból kiderül: a kormány ellen irányuló politikai tevékenységet folytatnak, emellett a nemzetközi közvélemény előtt igyekeznek lejáratni Magyarországot.

Bár szavaik szerint a bíróságok függetlenségét védik, éppen az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjainak függetlensége kérdőjeleződik meg Twitter-bejegyzéseik és múltbéli viselt dolgaik alapján. Fatalin Judit, a Fővárosi Ítélőtábla bírája tagja volt annak a háromfős bírói tanácsnak, akik 2016 őszén előzetes letartóztatás alá helyeztették Budaházy Györgyöt.

Baloldali politikusokkal szemben azonban részrehajlónak tűnik a bírónő: 2011-ben ő szüntette meg a VII. kerület korábbi MSZP-s polgármestere, az egyebek mellett százmilliós csalással vádolt Hunvald György előzetes letartóztatását. Egy másik OBT-tag, Matusik Tamás, hazánkban az előzetes letartóztatásról írt értekezései révén szerzett magának „elismerést”.

Szaktudását olyan szervezetek szolgálatába állította, mint a Magyar Helsinki Bizottság és a Nyílt Társadalom Alapítvány. Egy interneten elérhető dokumentum szerint 2013 februárjában egy szakértői csoport találkozóján ő is részt vett. Ott úgy említik, mint a Helsinki magyarországi büntetőjogi reformmal kapcsolatos projektjének felkért szakértője.

Matusik – OBT-s tagtársához, Vadász Viktorhoz hasonlóan – előszeretettel használja a Twittert arra, hogy kormányról és az Országos Bírói Hivatalról (OBH) kritikus bejegyzéseket tegyen közzé, ezzel a bírói függetlenséget és a bírói intézmény méltóságát is sérthetik, és hazánkat is kedvezőtlen színben tüntetik fel.

Figyelemre méltó, hogy mindkét bíró csak tavasszal – a tanácsnak az OBH ellen indított támadásaival egy időben – kezdte használni a Twittert, s az ott közzétett angol nyelvű bejegyzéseikkel a nemzetközi közvéleményt kívánják befolyásolni.

A Twitteren át az OBH elnökét és az országot is támadják Fotó: MTI/Komka Péter

Hilbert Edit, az OBT soros elnöke már korábban is ismertté vált arról, hogy támadta az OBH elnökét, Handó Tündét, azonban panaszát az Alkotmánybíróság elutasította. Ez a hír már nem kapott akkora figyelmet, mint a panasz benyújtása.

Vasvári Csaba is a Handó elleni akciójával került a hírekbe tavaly ősszel, amikor beperelte őt – a Hilbert alá tartozó munkaügyi bíróságon. Az indította erre, hogy kétszer nem nyerte el az állást, amire pályázott, s szerinte ez hatalommal való visszaélés. Vasvári a 2006-os rendőri túlkapások áldozatainak elítélése kapcsán is hírnevet szerzett magának, főként azzal, hogy a gyakorlattól eltérően súlyos börtönbüntetéseket szabott ki. Emiatt többen is vérbírónak bélyegezték őt.

Az OBT elfogultsága abban is tükröződik, hogy tagjai kiket vesznek védelmükbe. Vadász Viktor például egy Twitter-bejegyzésében állt ki amellett a Fazekas Sándor mellett, aki a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) elnökeként még Gyurcsány Ferenc előterjesztésére kapott 2007-ben állami kitüntetést, amit részben a 2006-os „helytállásával” indokolt a bukott szocialista miniszterelnök. A „helytállás” azt jelentette, hogy a PKKB bírái számos tüntetőt tartóztattak le és ítéltek el koholt vagy hiányos bizonyítékok alapján – futószalagon.

Mint beszámoltunk róla, a tanács legutóbbi vitatható lépése az volt, hogy az Európai Bizottság támogatásával működő Igazságügyi Tanácsok Euró­pai Hálózatánál (ENCJ) panaszolta be Magyarországot. Bár az OBT ezt közleményben cáfolta, az ENCJ vezetőjét, a hazánk és Lengyelország igazságszolgáltatását többször is bíráló Kees Sterket a tanács „udvariassági látogatásra” invitálta.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó