Migráció: Több mint három éve keresi a megoldást Európa
Vasárnap migrációs minicsúcsot rendeztek Brüsszelben. A találkozót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze. Nem először próbálják megoldani az európai vezetők a migrációs válságot. A EU tagországai közül egyre többen vannak azon a véleményen, amit a magyar kormány a kezdetektől hangoztat, vagyis hogy meg kell fékezni az illegális bevándorlók áradatát, és meg kell védeni az unió külső határait.
2018. június 25. 09:36

A bevándorlási krízis három évvel ezelőtt kezdődött, 2015-ben egymillió migráns vonult át fél Európán, leginkább Németországba tartottak. A kezdeti lelkesedést a nyugat-európai államokban is mostanra felváltotta az aggodalom. Az Orbán-kormány még abban az évben lezárta a magyar-szerb határt, és ezzel az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat. Ennek nyomán a sokkal vezsélyesebb Földközi-tengeri útvonal vált aktívvá. Ahol szinte naponta indították útnak az embercsempészek az illegális migránsokkal teli csónakokat. A civil szervezetek mentőhajói által kimentett migránsokat az olasz kikötőkbe vitték.

Az uniós intézmények vezetői eközben közösen ünnepeltek mindenkit, aki támogatta a tömeges bevándorlást, és közösítették ki azokat, akik ennek a veszélyeire figyelmeztettek. Az elmúlt három évben összesen 29 migrációs hátterű terrorista csapott le Nyugat-Európában. Ezekben a merényletekben több mint 330-an meghaltak, és 1300-an megsebesültek.

Ugrásszerűen nőtt a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma, jellemzően a nemi erőszak, kiskorúak elleni erőszak, gyilkosság. Az illegális bevándorlás végül az Európai Unió történetének egyik legsúlyosabb válságához vezetett.

Összetört az Európai Egyesült Államok álma 

Brüsszelben csak közös, minden tagországra érvényes megoldást tudtak elképzelni, amelynek alapját egy kötelező betelepítési kvóta képezte. Eszerint a nyugati országok által behívott illegális migránsokat letelepítenék azokba az országokba is, amelyek a kezdetektől ellenezték a migráció ösztönzését. Erről azonban mindeddig egyetlen uniós csúcson sem tudott érdemi megegyezés születni.

Elsőként a Visegrádi Csoport állt ki határozottan amellett, hogy nem lehet másokra ráerőltetni a már nem kívánt tömegeket. A legkijózanítóbb sokaknak Nagy-Britannia uniós kiválása volt, amely egyszer és mindenkorra összetörte az Európai Egyesült Államok álmát. A britek népszavazáson mondtak nemet például arra, hogy mások döntsenek a sorsukról, mások határozzák meg, kiket engedhetnek be a határaikon. Brüsszel közben fenyegeti, zsarolja a migrációt ellenző országokat. Uniós források megvonása, szavazati jog elvétele, ezzel kell szembenézzen, aki nem akar illegális bevándorlókat befogadni.

Csakhogy az időközben lezajlott választásokon rendre a migrációt ellenző pártok kapták meg a társadalom támogatottságát. Az új olasz kormány például minden korábbinál keményebben lép fel a bevándorlással szemben. „Az illegális bevándorlók gyöngyélete véget ért, készüljenek csomagolni, mert távozniuk kell. Nem elég, ha azt elérjük, hogy kevesebben jönnek, fel kell gyorsítani a kitoloncolást” – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki pár napra rá megtiltotta a migránsokat szállító NGO-hajóknak a kikötést az olasz partoknál, ezzel pedig újabb óriási feszültség robbant ki az unióban.

Csak a közös megoldást fogadnák el 

A kialakult válságért leginkább felelősnek tartott német kancellár és az Európai Bizottság – csaknem három évnyi kudarc és tehetetlenség után – továbbra is csak a közös megoldást fogajda el. Ugyanakkor egyre többen, például a v4-ek, Ausztria, Bajorország, Olaszország, Dánia és Bulgária is követelik azt, amit – a magyar kormány szerint már az elején meg kellett volna tenni -, vagyis az unió külső határainak védelmét.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó