Ünnepélyesen átadták a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjakat
A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 2017-ben alapította a „Pedagógusok a kistelepülésekért” elismerést.
2018. június 25. 14:57

A díjat Dobos Krisztina, az Antall-kormány emblematikus oktatáspolitikusa, a magyar oktatás elismert szaktekintélye, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára emlékére hívták életre.

A díjátadónak ezúttal Kiskunmajsa adott otthont. A városházi ünnepségen Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője idézte Dobos Krisztina életét, aki a Magyar Demokrata Fórum szakpolitikusaként, „hangyaszorgalommal” dolgozott.

A díj elnyerésére képviselő-testületek, szülői közösségek, civil szervezetek, egyházközösségek állíthattak jelölteket. A Népfőiskola Alapítvány olyan pedagógusokat részesít elismerésben, akik a térséghez tartozó kistelepüléseken több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységet folytattak, vagy éppen szerepet vállaltak a tehetséggondozásban, a település kulturális programjainak szervezésében, a közösségi értékteremtésben.

A pályázatok elbírálását a Népfőiskola Alapítvány kuratóriuma által felkért védnöki testület végezte, melynek tagjai: dr. Kása Zsuzsanna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatási vezetője, Máté Sándor, a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója, Olajos István, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Pálinkó Gyuláné, Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének tiszteletbeli elnöke és Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az idei díjazottak: Feketéné Borbély Zsuzsanna, a gátéri Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, akit a község képviselő-testülete javasolt a díjra. A kitüntetett méltatása során többi között elhangzott: kémia-biológia szakos tanárként 1990-ben lett a gátéri Széchenyi István Általános Iskola igazgatója. Gyermekkorát is szülőfalujában töltötte, ezért természetes igény volt számára, hogy települése oktatási intézményét fejlessze legjobb vezetői tudásának megfelelően.

Gál Katalint Jászszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete és a Szent László Általános Iskola igazgatója terjesztette fel a díjra. A díjazott 1992 óta dolgozik Jászszentlászlón, ahová családjával le is telepedett. Magyar-orosz szakos tanárként érkezett, de már tanítási gyakorlatát is ott végezte. Magyartanárként magas színvonalú munkát végzett tanítványaival, akik számos versenyen előkelő helyezést értek el vers- és prózamondó, szépírási- és helyesírási versenyeken.

Gellért Imréné nyugdíjas orgoványi pedagógust a nagyközség önkormányzatának képviselő-testülete, az Orgoványi Kulturális Egyesület és az Orgoványi Általános Iskola Szülői Munkaközössége javasolta az elismerésre. Etelka neve nemcsak pedagógusként ismert Orgoványon, hanem a községi színdarabok rendezője, településtörténeti kutató, szerkesztő, művészeti kiállítások szervezője. Rendszeresen szerepel a helyi szavaló- és mesemondó versenyek zsűrijében. Több évtizedes tehetséggondozó munkájának köszönhetően az orgoványi drámacsoport tevékenysége már nem csak a megyénkben ismert.

baon.hu
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó