Szentmisén vettek részt a zarándokvonat utasai
A Fekete Madonna zarándokvonat utasai kedden ünnepi szentmisén vettek részt a lengyelországi Czestochowában.
2018. június 27. 09:24

A Fekete Madonna zarándokvonat utasai kedden ünnepi szentmisén vettek részt a lengyelországi Czestochowában, a misét Tamás József, a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke és a zarándokvonat egyik lelki vezetője mutatta be, jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A lengyelországi pálos Mária-kegyhelyen bemutatott mise végén Semjén Zsolt jelenlétét a zarándokok nevében Tamás József püspök megköszönte.

A szentmise elején a pálosok az úgynevezett konfráteri címet adományozták a pappá szentelésének 50. évfordulóját idén ünneplő Tamás püspöknek. Amint kifejtették, az egyházi méltóság a lelkipásztori tevékenységében évek óta a pálos rendi közösséghez kötődik, most pedig a konfráteri fogadalom által a rend „tiszteletbeli tagjaként” a pálos lelkiségben részesül – hangzott el.

A zarándokokat Marian Waligóra czestochowai pálos házfőnök köszöntötte, és átadta Tamás püspöknek a czestochowai Fekete Madonna másolatát.

A pálos kolostor Lovagtermében felavatják még kedd délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által készített vándorkiállítást, melyben a magyar művészek a Boldogasszony és a magyarság kapcsolatát ábrázolják.

Szerdán a magyar zarándokok Krakkóba látogatnak, csütörtökön pedig a délkelet-lengyelországi Tarnówban részt vesznek a lengyel-magyar barátság díszpadjának avatásán. Itt jelen lesz Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára.

A czestochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Miután 1786-ban II. József a pálos rendet is feloszlatta a Habsburg Birodalom területén, csak Krakkóban és Czestochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. A pálosok 1934-ben innen szervezték meg visszatelepülésüket a Gellért-hegyi sziklatemplomba és kolostorba.

Manapság Czestochowát évente hívek milliói keresik fel, a világ egyik legismertebb Mária-kegyhelyének, Lengyelország legfontosabb zarándokhelyének számít. Miközben a világ többi Mária-kegyhelyének népszerűsége az egyház által elismert Szűzanya-jelenésekkel függ össze, Czestochowa népszerűségét nem az ilyen eseményekhez, hanem a Fekete Madonna csodaképéhez, az ezzel összefüggő Mária-kultuszhoz kötik.

A Fekete Madonna vonatos zarándoklatot a czestochowai Mária-kegyhelyre 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először.

A szombathelyi megyés püspök idén is a zarándokvonat másik lelki vezetője.

 

MTI
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó