Közép-Európa nem kér a migránsokból
Közép-Európa állampolgárai egyértelműen ellenzik mind a bevándorlást, mind pedig a betelepítési kvótákat – derült ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára, tizenegy közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.
2018. június 28. 09:26

Rendkívül rossz a bevándorlás megítélése a közép-európai országokban – mutatott rá az a felmérés, amelyet a Nézőpont Intézet készített a Magyar Időknek.

Eszerint a kutatás által érintett tizenegy állam lakóinak mindössze egyötöde osztja azt a véleményt, hogy a kontinensen kívülről érkező bevándorlás inkább jó Európának, a megkérdezettek 74 százaléka viszont ellentétes állásponton van. Leginkább Németország és Ausztria tekinthető toleránsnak, azonban még ezekben az országokban is a bevándorlást ellenzők vannak többségben: 53, illetve 56 százalék gondolja úgy, hogy a folyamat Európára nézve inkább kedvezőtlen.

A posztszocialista térségben még jelentősebb többségben vannak a migrációról negatívan gondolkodók. Még a legkevésbé elutasítónak mondható Lengyelországban is majdnem a lakosság kétharmada állítja, hogy rossz a bevándorlás. A magyar, a bolgár, a szlovák és a cseh válaszadók között vannak a legkisebb arányban – 5, 8, 11, illetve 13 százaléknyian – a migrációról pozitívan gondolkodók.

Az uniós kvótarendszert szintén elutasítják a közép-európaiak. A teljes régiós lakosság 30 százaléka ért egyet a bevándorlók tagállamok közötti népességarányos elosztásával, 63 százalék viszont elutasítja azt. Az elképzelés hívei Ausztriában majd kétharmados többségben vannak, a többi államban viszont mindenhol a kvótaellenesség érvényesül.

Szlovéniában és Horvátországban a legalacsonyabb a kvótarendszert elutasítok aránya (51 és 55 százalék), legkevésbé pedig Csehországban (85 százalék), Szlovákiában (81 százalék) és Magyarországon (79 százalék) kívánják az elosztási mechanizmus bevezetését. Érdekesség, hogy a kvótát leginkább támogató Németország állampolgárainak is háromötöde ellenzi a kvótarendszert.

Az Európai Unió vezetésével a tizenegy ország válaszadóinak csupán 36 százaléka elégedett, 53 százalék viszont rossznak ítéli meg a brüsszeli bürokraták munkáját. Az uniót irányító testületek tevékenységével kapcsolatban – Románia kivételével – minden vizsgált állam lakosai jellemzően kritikusan nyilatkoztak.

A közép-európai válaszadók kétharmada szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, 30 százalék szerint viszont el kell fogadni azt a helyzetet, hogy más vallások, kultúrák is meghonosodnak a földrészen. Ettől függetlenül nincs olyan közép-európai régióba tartozó ország, amely a multikulturalizmust preferálná a keresztény kultúra dominanciájával szemben.

magyaridok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
  A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról.
 • Püspöki üzenetek nagycsütörtökre
  Több magyarországi főpásztor is úgy határozott, hogy külön, nagycsütörtökre szóló üzenettel is segíti egyházmegyéje híveit, hogy a szent három napban annak ellenére jól fel tudjanak készülni a húsvét ünnepére, hogy a plébánia közösségében nem, kizárólag a saját szűk családjuk körében tehetik ezt.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó