A megelőzésre koncentrál az új program
Átadták a nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszternek. Ezeket kiegészítik, összevetik és fésülik, majd így kerül kialakításra egy korszerű népegészségügyi program, aminek középpontjában a megelőzés lesz. Kiemelt figyelmet fordítanak a kórházi fertőzések visszaszorítására is.
2018. június 28. 10:58

Öt területről érkeztek javaslatok – hangzott el az M1 szerda reggeli műsorában. Ezek közül a gyermekgyógyászatot emelte ki a műsorban Kásler Miklós Emmi-miniszter, mint rendkívül lényeges területet, de hozzátette: keringési és daganatos betegségek a leggyakoribb halálokok, a mozgásszervi és mentálhigiénés betegségekben pedig „megnyomorodnak az emberek”. Ez az öt program lesz a váza a nemzeti népegészségügyi programnak, ami elmondása szerint évtizedekre meghatározhatja majd a magyar egészségügyet, hiszen – mint fogalmazott – előtört a magyar medicinai tudás, ötlet és tehetség.

Egy harminc éve sikeres program adta a mintát

Az öt területtel kapcsolatban a miniszter a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában elmondta: egy útmutató alapján kerültek kidolgozásra a nemzeti programok, amelyek elmondása szerint összetettek önmagukban is, hiszen tartalmazzák az adott terület ellátórendszerének a struktúráit, a progresszivitási szintjeit, az adott betegségcsoport teljes feladatkörét. Magának a programoknak egy közel három évtizede megalkotott program, a ’90-es évek elején elkészült Nemzeti Rákkontroll program adta, hiszen ez – az elmondása szerint – Európában is egyedülálló struktúrát hozott létre az eltelt idő alatt.

Kásler Miklós kijelentette: maguk az országos intézetek vezetőit nem is nagyon kellett megkérni a nemzeti programok elkészítésére.

Megoldási sorozatok a kórházi fertőzések ellen

Magának a nemzeti egészségügyi programnak a középpontjában a megelőzés lesz, ami olyan szemlélet kialakításával fog együtt járni, ami az egészséges életmódot a felnőttek természetes közegévé teszi. és egészséges életforma kialakítását teszi lehetővé –hangsúlyozta a miniszter az M1 műsorában. A Kossuth Rádióban hozzátette: az elsődleges prevenció mellett a szűrések lesznek a másodlagosak.

Az M1 műsorában úgy fogalmazott: mindig vannak új kihívások, amelyeknek a meglévő intézményeknek meg kell felelniük, így „Semmelweis hazájában” a kórházi fertőzések kezelésére infektológusokból (fertőzéssekkel foglalkozó szakember – a szerk.) álló csoportok jönnek létre a kórházakban, ezeknek a fertőzések megelőzése lesz az egyik fő feladatköre, szabályok megalkotásával egybekötve.

Egy-két éven belül eredményeket szeretne látni az új miniszter

Az elkövetkezendő időszak magyar egészségügyével kapcsolatban a miniszter kijelentette: mivel egy ország sem engedheti meg magának, hogy közegészségügybe minden gyógyászati fejlesztés, tudományos eredményt átemeljen, ezért meg kell gondolni, hogy a magyar egészségügy mit vesz át az tudományos fejlődésből. Természetesen az eljárásrendeket mindig meg kell újítani, a szakmai irányelveket, valamint figyelembe kell venni ezeknek a költségeit.

A Kossuth Rádió műsorában kijelentette: egy-két éven belül szeretné, ha mindenki érezné az alapellátásban, a sürgősségi ellátásban, valamint a népegészségügy szempontjából fontos betegségek  kezelésben a  új program eredményeit.

Kásler Miklós miniszter átvette a nemzeti egészségprogramokat

Átadták a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői Kásler Miklósnak.

– Kézenfekvő volt, hogy a leggyakoribb halál-okokkal foglalkozó országos intézetek készítsék el a saját nemzeti programjukat, amelyek segítségével javítani tudják a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere szerdán.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a programokat összefésülik és kiegészítik, így kialakul majd egy korszerű népegészségügyi program, amelynek a központi gondolata a megelőzés lesz.

– A kidolgozott rendszer az óvodásokra és a kisiskolásokra fókuszál annak érdekében, hogy egészséges tartású és gerincű korosztály nőjön fel – mondta Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója.

Az elképzelések középpontjában a megelőzés áll Fotó: Havran Zoltán

A Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet a gyermek- és felnőttpszichiátriát, valamint az addiktológiát fogta össze programjában. – Munkánk során megfogalmaztuk a problémákat és megtettük a javaslatokat, amelyeket igyekeztünk gyakorlatcentrikussá tenni – részle-
tezte Németh Attila főigazgató.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvos igazgatója kiemelte, a gyermekek egészsége meghatározó a jövő szempontjából, ezért lett a munkájuk címe Egészséges gyermek – gazdag nemzet. Az Országos Onkológiai Intézet klinikai igazgatóhelyettese, Géczi Lajos pedig úgy fogalmazott: a 25 éve létező programot törekedtek kiegészí-­teni.

Mint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója, Andréka Péter mondta, a halálozási okként számon tartott keringési betegségekről szóló programmal – a prevenciótól a gyógyításon át az utógondozásig – szeretnék jobbá tenni a jelenlegi helyzetet.

hirado.hu - M1 - Kossuth Rádió - MTI
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó