Értékeltek az uniós csúcsvezetők
Merkel szerint a megállapodás helyes irányba tett fontos lépés, Tusk szerint a munka nehezebb része még hátra van.
2018. június 29. 18:15

Tusk: túl korai még sikerről beszélni

Túl korai lenne még sikerről beszélni az európai uniós vezetők csúcsértekezletén született migrációs megállapodással kapcsolatban, a munka nehezebb része ugyanis még hátra van - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli ülést követően.

Sajtótájékoztatóján Tusk rámutatott: noha az uniós állam- és kormányfőknek sikerült egyezségre jutniuk péntekre virradóra, az abban foglaltak megvalósítása még hátra van, és ez a keményebb feladat.

Hozzátette, alapvető fontosságú az illegális bevándorlóáradat megállítása vagy legalábbis további csökkentése. A létrejött megállapodást "politikai áttörésként" értékelte, amelynek alapján meg lehet kezdeni a közös munkát, de a felek elkötelezettséget és egységet mutattak a kérdésben.

Kiemelte, hogy a zárónyilatkozatban világos üzenetet küldtek a Földközi-tengeren tevékenykedő hajóknak, köztük a civil szervezetek járműveinek is, hogy be kell tartaniuk a szabályokat és nem akadályozhatják a líbiai parti őrség munkáját.

A Brexit kapcsán Tusk kijelentette, hogy sok még a munka hátra, márpedig ha a következő, októberi EU-csúcsig egyezségre akar jutni az Egyesült Királyság, akkor sürgős előrelépésre van szükség.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU vezetői egységes frontot mutattak a kereskedelempolitika ügyében. Leszögezte: "Európa továbbra is kiáll a szabad és tisztességes, közös szabályokon alapuló kereskedelem mellett".

Az egyoldalú megoldások káros következményekkel járhatnak, az EU a multilaterális megközelítés híve - közölte az amerikai kormányzat közelmúltbeli, sokak által protekcionistának tartott lépéseire célozva.

Juncker elmondta, hogy július vége előtt Washingtonba utazik, ahol Donald Trump amerikai elnökkel fog egyeztetni, akinek bemutatja az unió közös álláspontját. "Kevésbé drámaian kell kezelni a helyzetet, tárgyalásokra van szükség" - fogalmazott.

Kiemelte továbbá, hogy "széles támogatást" kapott az ülésen az a javaslat, amelynek értelmében 2020 végéig 10 ezer főre növelnék az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) személyzetének létszámát.

Az eurócsúcs kapcsán a bizottság elnöke végül arról számolt be, hogy sikerült előrelépést elérni a bankunió vonatkozásában.

Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfője aláhúzta: jelenleg nem menekültválságról, hanem politikai válságról lehet beszélni, amit az is mutat, hogy a 2015-ös tetőponthoz képest mintegy 90 százalékkal csökkent az Európába érkező menedékkérők száma.

Emmanuel Macron francia elnök azon véleményének adott hangot, hogy a péntekre virradóra megszületett migrációs egyezmény a szolidaritás és a felelősségvállalás helyes egyensúlyán alapul. Mint mondta, holisztikus megközelítést alkalmaztak a harmadik országok, a külső határok és a belső kihívások vonatkozásában.

"Fontos volt demonstrálni, hogy Európa képes előrelépni" - fogalmazott.

Macron: a migrációs megállapodás a frontországokkal való szolidaritást jelenti

A migrációs megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy Európán belül,  a tagországok területén önkéntes alapon ellenőrzött menekültközpontokat hozzanak létre, fontos lépés és a frontországokkal való nagyfokú szolidaritást jelenti - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Macron aláhúzta, az uniós tanács kétnapos tárgyalása során elért eredmények mindenekelőtt a francia elképzelések megvalósulását hozta. Ezek között kiemelte a külső határok védelmét, az unión kívüli műveleteket, a felelősséget, az európai szolidaritást, valamint a szorosabb védelmi együttműködést, amelyek véleménye szerinte felelős válasz az Európa előtt tornyosuló kihívásokra.

Kijelentette, Európának még sokáig kell együtt élnie a migrációs nyomással. Nem szabad azonban érzelmesnek lenni e tekintetben, Európának minden körülmények között ellen kell tudni állnia a kihívásoknak saját értékeinek tiszteletben tartása és polgárai biztonságának megőrzése mellett - tette hozzá.

Kijelentette továbbá, az Európai Unió egységet mutat az elfogadhatatlan amerikai kereskedelmi támadással szemben.

Merkel: helyes irányba tett fontos lépés a migrációs megállapodás

Az uniós tagállamok között elért migrációs megállapodás helyes irányba tett fontos lépés, de az útnak még nincs vége - közölte Angela Merkel német kancellár az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Merkel szerint a kétnapos tanácskozáson sok és lényeges eredményt sikerült elérni annak érdekében, hogy a 2015-ben tapasztalt események nem ismétlődhessenek meg.

"Többet értünk el, mint amennyiben reménykedtünk és többet annál is, amennyit a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szeretett volna" - fogalmazott.
Mint elmondta, kétoldalú megállapodásokat sikerült kötnie Spanyolországgal és Görögországgal a dublini szabályozásban rögzített hatékony és gyors visszaküldésekről. Athén és Madrid kész visszafogadni azokat a migránsokat, akiket elsőként területükön már regisztráltak, vagyis ujjnyomatát rögzítették az Eurodac nevű közös adatbázisban és a német hatóságok az ország határain tartóztatnak fel - közölte. Most a belügyminiszterek feladata lesz az adminisztratív feltételek kidolgozása - tette hozzá.

A kancellár közölte, a menekültek kérelmeinek elbírálásáért felelős, unión kívüli országokban tervezett központok felállítására akkor van lehetőség, ha abban az érintett országok és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is közreműködik. Gyors eljárásokra van szükség, ugyanis az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy évek telhetnek el addig, amíg egy menedékkérő ügyében döntés születik.

Merkel kiemelte, arra kérte Nagy-Britannia kormányát, a lehető legjobb szándékkal és európai szellemben működjön együtt a közös ügyek megoldásain az Európai Tanács tárgyalásain.

Conte: Olaszország nem fogad vissza egyetlen bevándorlót sem

Olaszország nem tett konkrét kötelezettségvállalást, így nem fog visszafogadni a területén elsőként regisztrált, majd Németországban feltartóztatott egyetlen migránst sem - közölte Giuseppe Conte új olasz kormányfő az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Conte kilátásba helyezte, hogy Olaszország eljárást indíthat azon uniós tagországok ellen, amelyek nem tartják tiszteletben az elfogadott migrációs megállapodásban foglaltakat. Elmondta azt is, hogy a migrációs nyomás csökkentése érdekében Olaszország hozzájárult ahhoz, hogy további az Európai Unió forrásokat szabadítson fel afrikai partnerországok számára.

Giuseppe Conte, olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója második napi tanácskozása után 2018. június 29-én (MTI/EPA/Julien Warnand)

Sebastian Kurz osztrák kancellár  nagy lépésnek nevezte a migrációs megállapodást, amely által első alkalommal sikerült elérni azt, hogy befogadó központok jöhessenek létre az Európai Unió területén kívül. Véleménye szerint, ha sikerül elérni annak biztosítását is, hogy ne lépjenek migránsok Európa területére, véget lehet vetni az emberkereskedelemnek, amely jelentősen csökkenti az Európába érkező menekültek számát,

Charles Michel belga miniszterelnök  hangsúlyozta:  amennyiben nem kerül sor a dublini szabályozás reformjára, nem lesz európai szolidaritás.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó