Még gondoskodhatunk unokáink jövőjéről
Még gondoskodhatunk gyermekeink és unokáink jövőjéről, mert a klímaváltozás okozta károk elkerülésére és enyhítésére a szükséges technológiák már javarészt rendelkezésre állnak, csak politikai és pénzügyi elhatározás kell a vezetők részéről - hangoztatta Áder János köztársasági elnök a Honismereti Szövetség által rendezett 46. országos honismereti akadémiát megnyitó hétfői előadásában.
2018. július 2. 15:56

A győri Széchenyi István Egyetemen zajló ötnapos konferencia témája a víz és az élet. Az államfő kiemelte, hogy a tudósok szerint a klímaváltozás hatásainak 80-90 százaléka a vízen keresztül érződik.

A vízügyi elnöki testület jelentése szerint ha nem változtatunk az eddigi vízfelhasználási szokásainkon, akkor a világ számos országában ellehetetlenül a lakossági, a mezőgazdasági és az ipari vízellátás, ami gazdasági hanyatláshoz vezethet. Ez komoly szociális és társadalmi feszültségek forrása lehet, ami háborúkhoz, polgárháborúhoz és migrációhoz vezethet - mondta az államfő.

Hozzátette, ha vizeink szennyezését nem fejezzük be, az ENSZ egyik becslése szerint 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

Magyarországot "szeretnénk olyannak megőrizni, amilyennek ma ismerjük", ráadásul a megelőzés olcsóbb és fenntarthatóbb is, mint a kárenyhítés - hansúlyozta Áder János.

Példaként említette, hogy a 2001-ben Tarpánál átszakadt gát miatt mintegy 150 milliárd forintos kár keletkezett, ugyanakkor az árvízi károk megelőzésére a Tisza mentén hasonló összegből eddig négy szükségtározó épült, jelenleg is építenek kettőt, és a tervek szerint további négyet hoznak még létre.

Az államfő jó megoldásként beszélt azokról a magyar fejlesztésekről is, amelyekkel Kínában egy elektronikai üzemben biológiailag tisztítják meg a szennyvizet, Hollandiában pedig az idén adnak át egy olyan üzemet, ahol a szennyvízből kinyert energiával működtetik a berendezéseket.  Szintén magyar fejlesztés az az üzem is, amelyben napelemekkel termelt árammal hoznak fel vizet a föld mélyéről, s a vizet 4-6 hónap alatt lebomló palackokba töltik.

Áder János rámutatott arra, hogy a klímaváltozás nem kerüli el Magyarországot sem, példaként említve a 2013-as aszályt, ami százmilliárd forintos kárt okozott a gazdáknak. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy az öntözött területek nagyságát meg kell háromszorozni, háromszázezer hektárra kell bővíteni néhány év alatt - mondta, hozzátéve, hogy meglátása szerint még ez sem lesz elég.

DKRCS20180702006

Áder János köztársasági elnök előadást tart a Honismereti Szövetség 46. Országos Honismereti Akadémiáján a győri Széchenyi István Egyetemen 2018. július 2-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az Országos Honismereti Akadémia a Kárpát-medence legnagyobb honismereti, helytörténeti találkozója, ahol tudományos konferenciát és szakmai továbbképzést is tartanak. Idén elsősorban a vízzel kapcsolatos népi, szakrális hagyományokról, a magyar nép történetében, mindennapi életében betöltött szerepéről szólnak majd az előadások. A konferenciára a határon túlról is érkeztek.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere köszöntőjében azt mondta, hogy a város kiemelt figyelmet fordít a természetes vizek megóvására, ennek jegyében rendezik idén első alkalommal a 31! - 3 folyó 1 sziget nevű művészeti fesztivált, és a 2023-as Európa kulturális fővárosa pályázatuknak is az áramlás a szlogene.
   

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó