Szenvedélyes találkozások
KDNP: Európai események! Jobbik: Semmelweis-nap alkalmából. MSZP: Mossák kezeiket! DK: Magyarország nemzeti érdeke. LMP: Mit tesz a kormány Magyarország biztonságáért? Párbeszéd: A gazdaság helyzetéről. Fidesz: Európa migrációs politikája.
2018. július 4. 01:29

Híven a hagyományokhoz, látványos napirend előtti ütközetekkel ”köszöntötték” a héten is   egymást. Kormánypárti és ellenzéki szónoklók ugyanazt egészen másként látták. A mentelmi jog birtokában szabad volt keserűen igazat mondani, valóságot leleplezni, és szabad volt tévedni,  hazudni, sértegetni, vádaskodni. Szenvedélyes mondataikat - a hagyományokhoz híven - e héten is hangos  „észrevételek” kísérték.  Szerényen stilizálva,  egy-egy alkalommal  a ”szolidabb” zajokat, „beszólásokat” is jelezve, közvetítjük ”szózataikat”.

 

 

Európai események!

HARRACH PÉTER, (KDNP):Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban két, Magyarországot is érintő esemény történt az Unióban: a Sargentini-jelentés bizottsági elfogadása és az uniós csúcs, ahol megállapodás is született.

- A jelentéstevő asszonyról elmondhatjuk, hogy méltó tanítványa a ’68-as generáció hangadóinak: olyan forradalmár, aki nekimegy mindennek, ami hagyományos értéket képvisel, de helyette nem tud működésképes ajánlatot tenni! Miközben toleranciát hirdet, nem tudja elviselni, ha valaki másképpen látja a világot! Persze, megvannak a szellemi elődei Európában, a történelem során különböző köntösben jelent meg az az ideológia, ami alig változott, aminek követői mindig a keresztény értékeket támadták, és az azokat képviselő struktúrákat. Mindig egy szépnek látszó társadalmi cél öltözetében jelentek meg. Ma ezt nyílt társadalomelméletnek nevezik. Hiába bizonyosodott be a gyakorlatban, hogy ez nem működőképes, fanatikus híveit ez nem rendítette meg. Még erőszakosabban igyekeznek rákényszeríteni dekadens nézeteiket mindenkire!

- A közvélemény befolyásolására számtalan szervezetet és médiumot működtetnek. Ezt a szemléletet tükrözi a jelentés is, ami tárgyilagossággal nem vádolható, elfogult és előítéletes! Megfogalmazója rossz viszonyban van a tényekkel, meghamisítja őket, vagy úgy formálja, hogy előítéleteit igazolják. Néhány példát hadd mondjak! Szerinte Magyarországon sérül a sajtószabadság. Valójában úgy tűnik, a baloldali média egyeduralmát hiányolja, pedig ez ma is jelen van, olyannyira, hogy az ellenzéki kampányt is át tudta vállalni önök helyett.  (Harangozó Tamás nevet.) Nálunk nem a sajtószabadsággal van baj, hanem a sajtóetikával; az antiszemitizmus vádja is megjelenik. Én azt javaslom, kérdezze meg erről az izraeli miniszterelnököt. (Korózs Lajos: Pont őt?) Civilellenességet vet a szemünkre. Nyilván a hazai bevándorlást támogató szervezetekre gondol, akiknek csak azért nincs migránsszállító hajójuk, mert nincs tengerpartunk.

- Az uniós csúcs is most történt, érdemes erről is néhány szót szólni. (Vadai Ágnes: Főleg a videóról, az nagyon szép!) Ott egészen más hangok jelentek meg, az ok azonban nyilvánvaló. Míg a Bizottság és a Parlament köreiben erősen érvényesül a bevándorláspárti föderációs szemlélet, addig a Tanács tagjai a tagállamok polgárainak megváltozott véleményét is képviselik. A nyugati országok engedékenységét persze növelte számunkra két veszélyes probléma megoldásának a kényszere: egyrészt a német koalíciós válság, másrészt az Unió működőképességét is veszélyeztető feszültség, ami a migráció kezelésének eltérő megítéléséből adódott.

- Milyen eredményt hozott ez a találkozó? Ma még korai lenne végső győzelemről beszélni, de áttörésről igen! A kötelező kvóta lekerült a napirendről, az Unió határainak védelme hangsúlyt kapott, és a külső menekülttáborok létesítésének a szükségessége. Megjelent az önkéntes belső, úgynevezett ellenőrzött központok létrehozásának a szükségessége, ahonnan azonban nincs kötelező betelepítés. Ez is megfelel a magyar véleménynek, hiszen azt mondtuk, hogy minden állam maga döntse el, hogy akar-e bevándorlókat. Ez a három szempont, úgy érzem, hogy a magyar küldöttségnek és nyilván a magyar szempontoknak, beleértve a V4-ek együttes szempontjait, megfelelő, és ilyen értelemben mondhatjuk azt, hogy valóban áttörés történt! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Semmelweis-nap alkalmából.

LUKÁCS LÁSZ GYÖRGY, (Jobbik) : - Képviselőtársaim! Július 1-je, vasárnap Semmelweis-nap volt. Ez az a nap, amikor tisztelettel és hálával adózik mindenki az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók előtt. Éppen ezt tette a Jobbik ifjúsági tagozata is, amikor köszöntve a munkába igyekvőket, aszfaltrajzokkal lepték meg az intézményben dolgozó valamennyi egészségügyi vagy technikai személyzetet. De ez a nap nemcsak arra ad alkalmat, hogy tiszteletünket fejezzük ki, hanem arra is, hogy megvitassuk közös ügyeinket az egészségügyben, rávilágítsunk arra, hogy mik is a teendők az egészségügyben. Azért fontos ezt tisztázni, mert úgy tűnik, itt van valami eltérés nemcsak a kormány és az ellenzék álláspontja, hanem a kormányzati álláspont és a valós adatok és statisztikák között is. Nagyon jól példázza ezt az eltérést az új egészségügyért felelős államtitkárnak, Nagy Anikónak a válasza is, amelyet Andy Vajna televíziójában egy riportban adott. A kérdés így hangzott: mikor lesz jobb, elfogadhatóbb az egészségügyi ellátás, és mikor lesz európai színvonalú? Azt mondta, hogy már az! A magyar egészségügy nemzetközileg is híresen elfogadott, jó ellátást nyújt, felszereltségünk európai szintű. Azaz, az ő álláspontja szerint egészségügyünk mindenben európai szintű!

- Államtitkár Úr! Ezt azért fontos jobban körbejárni, mert meglepő egy ilyen kijelentés az egészségügyből érkező államtitkár személyétől, aki egyébként testközelből tapasztalta az általa egyébként remekül vezetett intézményben, hogy milyen nehézségekkel küzd a hazai egészségügy. Láthatja azokat a száraz tényeket, adatokat, statisztikákat, mint például hogy milyen eszközhiány van az egészségügyben. Elég, ha csak az egyik legfejlettebb képalkotó diagnosztikai eljárásra, a CT-re gondolunk, amelyben, ha a környező országokkal összevetem, Magyarország nagyon rosszul áll a közfinanszírozott CT-k számában. Ez egyrészt azt jelenti, hogy kevesebb vizsgálatot lehet elvégezni, a gépek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, sőt a felújításuk, illetve cseréjük sem abban az ütemben történik, ami hogy nemzetközileg elfogadható lenne.

- De beszélhetünk olyan apró dolgokról is, amik az egészségügy mindennapi bosszúságai, amikor a hozzátartozóknak kell például nyomtatópapírt vagy higiéniai eszközöket a kórház részére vinni, mert elfogyott a keret. Hiszen olyan kicsi összegből gazdálkodnak, ezt mutatja egyébként az adósságuk termelődése is, amiből egyszerűen képtelenek elvégezni rendesen a megfelelő munkát. Sőt, sajnos tisztában kellene lenni azzal is államtitkár asszonynak, hogy a magyar népesség Európa egyik legrosszabb mind megbetegedési, mind halálozási mutatóival küzd, mind a morbiditás, mind a mortalitás terén, és egyes betegségeknél, szív-ér rendszeri betegségeknél, daganatos megbetegedéseknél sajnos Európa legutolsói között kullogunk.

- Államtitkár Úr! A hazai lakosság 40 százaléka túlsúlyos, önmagában ez is elég nagy probléma, ez mutatja a népegészségügyi problémáinkat: minden második magyar ember szív-ér rendszeri vagy daganatos megbetegedésben halálozik el, amiben szintén Európa egyik legrosszabb nemzete vagyunk. Sőt, szomorúan látjuk, hogy ez utóbbi két statisztikában a környező államok, mint például Csehország, a velünk egyébként nagyon hasonló adottságokkal rendelkező Csehország lényegesebben nagyobb változást, sokkal nagyobb javulást tudott elérni 1990 óta. Kicsit úgy lehetne jellemezni a helyzetet, mintha Magyarország a startpisztolynál beragadt volna, míg a csehek egy tisztességes, rendes munkával sikeresen csökkentetni tudták azt a különbséget, ami az európai átlag és az ő színvonaluk között volt.  Sőt, hogy mondjunk egy még rosszabbat, teljesen friss adat: Magyarországon az elkerülhető halálozásoknál a 75 év alattiaknál a halálozások 41 százaléka elkerülhető lett volna. Ez persze sok mindentől függ. Egyrészt attól, hogy milyen népegészségügyi programunk van, milyen a betegeknek az egészségügyben való szocializációja, de függ attól is, hogy mit tud a rendszer kihozni magából, mit tudnak kihozni magukból az intézmények. Azt látjuk, hogy az intézmények java része azért nem tud jó eredményt kihozni saját helyzetéből, mert kevés a pénz rá. Holott a dolgozók mindent megtesznek, sőt talán ők az egyedüliek, akik életben tartják jelenleg a magyar egészségügyet.

- Államtitkár Úr! Önök még mindig nagyon messze vannak attól, amit az egészségügyre költeni kellene. Az európai országok legjava, sőt a környező országok többsége is lényegesen többet költ a közfinanszírozott egészségügyére, mint mi. És itt van még akkor a hálapénz torzító hatása, amiről beszélhetnék, és ami, úgy gondolom, szintén nem az európai színvonalat támasztja alá. Sőt, mondhatnánk azt is, hogy népegészségügyi szempontból az elmúlt időszakban, az elmúlt 8 évben önöknek nem sikerült semmi különöset letenni az asztalra. Holott az elmaradásunkat talán itt kellene a legjobban csökkenteni.

- Államtitkár Úr! Minimum megegyezhetünk abban, hogy rengeteg teendő van! Sőt, abban is, hogy politika felett álló érdeknek kellene lenni az egészségügy javításának. Önök eddig kétszer kaptak kétharmados felhatalmazást, mindkétszer a szavazókat cserben hagyták! Nem tudtak érdemi változást és javulást elérni. Nagyon reméli a szakma is, a szavazók is, hogy a mostani kétharmados felhatalmazásukat végre arra használják fel, hogy az egészségügy érdemben javuljon, és végre tényleg európai színvonalúvá váljon! (Taps a Jobbik soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Próbáltam szó szerint jegyzetelni, de ön valami olyasmit mondott, hogy az egészségügyben dolgozók, az orvosok és az ápolók az utolsók, akik működésben tartják a rendszert, működésben tartják az egészségügyet, ezért nagy elismerés illeti őket. Nyilván teljes mértékben egyetértünk, nemcsak a Semmelweis-napon, hanem máskor is, hogy nagy elismerés illeti őket. De ön nem azon tüsténkedett, hogy ezek az orvosok és az ápolók itt, Magyarországon ezt a rendszert működésben tartsák... (Lukács László György közbeszól. - Nagy zaj.)hanem olyan tevékenységet folytatott, mint a régi jó liberálisok. Lehet, hogy jót derülnek a kedves jobbikos képviselők, de akkor saját magukat nevetik ki igazából, és saját magukat teszik komolytalanná, ha azt mondják, hogy az ő párttársuknak orvosokat vinni külföldre szabad, amúgy pedig a kormány miért nem dolgozik azon, hogy több orvos legyen a magyar egészségügyi rendszerben.

- Képviselő Úr! Ön ugye arra volt büszke Baló György műsorában az RTL-en,, hogy fél év alatt 62 orvost vitt külföldre az a cég, amelyben ön is benne volt, amelyik orvosexportálással foglalkozott, ez része volt a tevékenységeinek. Nos, tehát minden harmadik napon vitt ön külföldre egy magyar orvost a magyar egészségügyi rendszerből, és ebből szerezték önök akkor a jövedelmüket, ebből tartották fönn magukat. Külföldön azt mondta, hogy európai szintű a magyar orvosok képzettsége, ezért Európa más országaiba vitte őket, így fél év alatt sikerült 62 orvost elvinni! A többi nyilatkozatát sajnos nem ismerhetjük, amelyeket zárt ajtók mögött tett, hogy összességében mennyit vitt külföldre. De hát ön, ha hétfőn, kedden nem is, de szerdán már vitt egy orvost, aztán csütörtök-pénteken megint nem, de szombaton egy újabb orvost vitt külföldre. Így zajlottak az ön napjai. Itt pedig úgy zajlanak, hogy hétfőn-kedden számonkéri rajtunk, hogy miért van ilyen kevés orvos; aztán nem tudom, hogy szerda-csütörtök-pénteken pontosan mit csinál, azt a pártja majd beosztja önnek. (Zaj,  az elnök csenget, újra csenget.)

- Képviselő Úr! Ennyire hiteles a Jobbik politikája! Nem tudom, már hányadik ciklusban van ön itt bent a parlamentben, de a Jobbik még a többedik ciklusban sem talált egy olyan egészség-szakpolitikust magának, aki ne vitt volna orvosokat külföldre, és ne orvosexportból élt volna. Ennyit a Jobbik egészségügyi hitelességéről!

- Képviselő Úr! Ahogy említettem, mi elismerésekben, ünnepségekben és béremelésben is meg kívánjuk becsülni azokat, akik az egészségügyben dolgoznak, és igyekszünk nekik valóban egyre több helyen Magyarországon európai szintű munkakörülményeket is biztosítani. Az a 77 kórház, amit felújítottunk, európai szintűek. Az az 54 rendelőintézet, amit felújítottunk, európai szintűek. Az a 104 mentőállomás, amit felújítottunk, európai szintű. De bízunk benne, hogy egyre több ilyen lesz felújítás, ezért fogtunk bele az „Egészséges Budapest” programba is, amelyben nemcsak a szuperkórházakat kívánjuk európai szintűre emelni, hanem 25 társkórházat és 16 szakrendelőt is európai szintű ellátási formára kívánunk emelni.

- Képviselő Úr! Ön a CT-ket és az MR-eket említette. Csak azt felejtette el megemlíteni, hogy az elmúlt esztendőkben 50-100 százalék között nőtt ezeknek a száma, ennyivel több ember jut ilyen diagnosztikai lehetőséghez. Meg azt is elfelejtette említeni, hogy milyen béremelések voltak, a mentődolgozóknál plusz 10 százalék a többi, 65 százalékos egészségügyi szakdolgozói emelésen túl. És ezzel, mondjuk, a mentés költségvetése 74 százalékkal emelkedett a korábbi évekhez képest! De azt is elfelejtette mondani, hogy amikor ön még fénykorát élte és szállította külföldre a magyar orvosokat, akkor még 845-en mentek egy évben külföldre, tavaly pedig már csak 334-en. Vagyis 60 százalékkal kevesebb. És ez nemcsak azért van, mert ön kiesett erről a piacról, hanem azért is, mert Magyarországon most már jobb béreket tudunk az orvosoknak, ápolóknak kínálni. A következő években azon fogunk dolgozni, hogy ne csak jövőre növekedjen 8 százalékkal az ápolók bére. Most már a várólisták is olyan szinten vannak, mint Nagy-Britanniában, és nem olyan szinten, mint ahogy 2010-ben voltak, amikor még 70 ezren szerepeltek a várólistákon, most pedig 28 ezren szerepelnek csak rajta. Ezt a munkát kívánjuk folytatni, mert van még teendő, de erre mi készen állunk. Ahogy elnézzük, erre csak a Fidesz és a KDNP a garancia, mert bármelyik másik ellenzéki párt csak veszélybe tudná sodorni az egészségügyet! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Mossák kezeiket!

 BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, (MSZP): - Képviselőtársak! Július 1-je Semmelweis-nap, az egészségügyi dolgozók ünnepe. Idén ünnepeltük Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját. Az anyák megmentőjeként ismert orvost a maga korában nem ismerték el, életében nem kaphatta meg az őt megillető elismerést. Tragédiája azt bizonyítja, hogy az igazság felismerésének a képessége nem elegendő, s hogy olykor könnyebb felismerni az igazságot, mint meggyőzni róla a kortársakat. Mivel Semmelweis nem a tudományos kutatók útját járta, erőfeszítései, hogy korának orvosi közvéleményét meggyőzze, kudarccal jártak. Amikor azonban egy évszázad távlatából visszatekintünk e makacs, meg nem alkuvó magyar forradalmárra, hiányosságai ellenére meg kell állapítani, hogy az orvostudomány egyik legnagyobb úttörője volt - írta róla Lax Henrik 1963-ban. Ezen a napon országszerte elismerésekkel jutalmazzák az egészségügyi dolgozókat, illetve az egészségügyben tevékenykedőknek ezen a napon köszönjük meg az egész éves munkájukat.

- Államtitkár Úr! A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén a benne dolgozók kitartása, munkabírása, elhivatottsága kerül reflektorfénybe, de nyíltan, őszintén kell beszélni az egészségügyben uralkodó katasztrofális állapotokról is, a dolgozók egyre fokozódó mind lelki, mind fizikai terheltségéről, az ebből kialakuló kimerültségéről, az utánpótlás hiányáról, az elvándorlásból adódó kritikus szakemberhiányról. Nehéz, embert próbáló munka, amit ők tesznek a betegágy mellett, a rendelőkben, a műtőben, a mentőautókban, a különféle szociális intézményekben, a betegek otthonaiban, illetve a háttérben azért, hogy a gyógyítás gördülékenyen menjen.

- Államtitkár Úr! Most megjelent felmérések szerint a legidősebbeket kivéve a magyarok 41 százaléka úgy hal meg, hogy az orvostudomány és a technológia jelenlegi állása szerint megmenthették volna az életüket! Erre az eredményre jutott az Eurostat. A magyar adat a hetedik legrosszabb az Unióban. Minden évben több tízezren halnak meg úgy, hogy elkerülhető lett volna! 2014-16 között 3998-ról 4830-ra nőtt a kórházi fertőzések száma, a betegek leggyakrabban alsó légúti fertőzést, tüdőgyulladást, illetve seb-, húgyúti és véráramfertőzést kapnak. A kormány most hirtelen egy nap erejéig rájött, hogy valamit tenni kéne például a kórházi fertőzések ügyében. Miniszter úr bejelentette, hogy mindenki mosson kezet! A kézmosás fontosságát hangsúlyozó kampányt indítani éppen Semmelweis Ignác születésének évfordulóján meglehetősen abszurd. Ezzel ugyanis egyetlen dolgot ismer el a tárca, hogy kétszáz év után sem képes megfelelő kézfertőtlenítő eszközöket biztosítani az egészségügyi intézményekben sem a dolgozók, sem a betegek számára! De talán addig sem a kórházakba szappant behordó betegeket és hozzátartozóikat kellene kézmosásra oktatni, hanem sürgősen biztosítani kellene a kórházak alapvető higiéniai feltételeit! Mert így úgy tűnik, hogy önök megint csak mossák kezeiket, mindenki más hibás, csak a kormány nem!

- Államtitkár Úr! Önök azt üzenik kétszáz év elteltével, hogy a legnagyobb probléma, hogyan mossunk kezet. Ha ez így igaz, akkor nagyobb a baj, mint gondolnánk! A 2019. évi költségvetés tervezetét elnézve jövőre sem lesz sokkal jobb az egészségügy helyzete. Továbbra sem kíván választ adni a kormány az egészségügy rendszerszintű problémáira, a megalázó munkakörülményekre, az átlag alatti fizetésekre, a szakemberek elvándorlására, az egészségügy épületeinek elképesztő leromlására. Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a magánegészségügy szolgáltatásainak igénybevételi aránya, ami rávilágít arra a problémára, hogy milyen színvonalra rombolta le a Fidesz a közegészségügyi viszonyokat. A rendszerszintű problémák kezeléséhez szükséges összeg rendelkezésre áll a költségvetésben. Ennek egyik forrása például a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyona, amely felett Matolcsy György és rokonsága felelőtlenül és öncélú módon kiskirálykodik ahelyett, hogy a közpénz oda kerülne, ahol arra égető szükség van.

- Államtitkár Úr! Minderre tekintettel a Magyar Szocialista Párt önálló egészségügyi költségvetési csomagot állított össze és nyújtott be. Most arra kérem önöket, hogy ezt a csomagot támogassák jó szívvel! (Taps az MSZP soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Asszony! A Semmelweis-napot pontosan azért vezette be a kormány, hogy legyen egy nap, amikor különösen tudunk koncentrálni azokra, akik kiváló teljesítményt nyújtanak az egészségügyben, azokra is, akik különböző díjakat, elismeréseket kapnak ma, és természetesen arra a százezer emberre is, aki az egészségügyben dolgozik, és nap mint nap azért tesz, hogy mi megőrizzük az egészségünket, megőrizzük minél tovább a szeretteink körében. Bízunk benne, hogy ez a következőkben is így lesz. Ehhez kíván a kormány segítséget nyújtani, és ezen a napon az elismerésnek, a tiszteletnek egy fokozott jelét is meg kívánjuk jeleníteni. Ugyanakkor ön arról beszélt, hogy önök egészségügyi költségvetést nyújtanának be külön. Hát, mi láttuk, hogy milyen volt az, amikor a szocialisták nyújtották be az egészségügyi költségvetéseket! Akkor például bezárták a kórházakat; a svábhegyi gyerekkórházat, az OPNI-t, a Szabolcs utcai kórházat vagy a Schöpf-Merei Kórházat. Emlékszünk arra, milyen volt az, amikor a szocialisták egészségügyi költségvetést nyújtottak be, mert akkor építettek le 16 ezer aktív ágyat. Arra is emlékszünk, hogy milyen volt az, amikor a szocialisták egészségügyi költségvetést írtak, mert 6 ezer egészségügyi dolgozót tettek az utcára. Önök, akik ma is arról beszélnek, hogy több orvosra, több ápolóra van szükség, amikor egészségügyi költségvetést írtak, 6 ezer embert írtak ki abból a költségvetésből!

- Képviselő Asszony! Ön most azt mondja, hogy túl sokat fizetnek az emberek a saját pénzükből az egészségügyi ellátásért.. Ön most arról beszél, hogy miért magasak a betegek költségei. Önök fizettettek volna minden kórházban fekvő beteggel napidíjat. Nemcsak a gyógyszerek árát emelték, amit mi csökkentettünk az elmúlt időszakban, hanem minden emberrel, aki megbetegedett, minden egyes napon és minden egyes orvoslátogatáskor vizitdíjat szedtek volna. Ilyen volt valójában az, amikor a szocialisták Magyarországon egészségügyi költségvetést írtak. Az önök számára az egészségügy egy kiszervezendő kérdés volt, egy üzleti kérdés, mi az, ami nyereséges belőle, azt megpróbálták privatizálni, a többit pedig magára hagyták volna, és az egész egészségügyi területen a privatizáció lett volna úrrá. Erre az emberek a szociális népszavazáson mondtak nemet, meg akkor, amikor a Fidesz-KDNP-t juttatták önök után hatalomra.

- Képviselő Asszony! Az összes fejlett ország közül a hetedik legnagyobb mértékben nőtt hazánkban az egy főre eső egészségügyi kiadás. Ezzel tudjuk javítani azokat a megörökölt rossz pozíciókat, amelyeket bizony az önök nyolcéves kormányzása alapozott meg. Ha megnézi az idei évi költségvetést, nem fog ráismerni, hogy milyen ahhoz képest, amikor a szocialisták írták az egészségügyi költségvetést, mert idén 546 milliárd forinttal szerepel több benne, mint az önök idejében. Ha pedig ránéz a jövő évire, no, ott már hasonlóságot se fog tudni felfedezni az önök egészségügyi költségvetésével, mert ott már 647 milliárd forint a többlet ahhoz képest, amit önök szántak orvosokra, önök szántak ápolókra, önök szántak gyógyszerekre, önök szántak a magyar emberek egészségügyi állapotának javítására! Mindez természetesen az Egészségbiztosítási Alapban is lecsapódik, hiszen ott 62,5 százalékos az emelkedés 2010 és 2018 között. Ennyivel kívánunk többet fordítani az emberek egészségére.

- Képviselő Asszony! A legfontosabb mindenki szerint a bérek kérdése. Önök mutatták meg először Magyarország rendszerváltás utáni történetében, hogy milyen az, amikor csökkentik az egészségügyben dolgozók bérét. Bizony az önök egészségügyi költségvetésében szerepelt, hogy amikor minden egészségügyi dolgozótól, orvostól, ápolótól elvettek egyhavi bért! Ezzel szemben mi 2016 és 2019 között 65 százalékkal emeljük a szakdolgozók, az ápolók bérét, az orvosokét pedig tavaly és tavalyelőtt összességében 207 ezer forinttal emeltük. Az ápolók béremelése a következő évben is folytatódni fog, benne van a költségvetésben. A mi egészségügyi költségvetésünk bértöbbletet tartalmaz, szemben az önökével, amely egyhavi bér elvételét tartalmazta. Úgyhogy ha igazán bátrak, akkor ezt megszavazzák! Az pedig, hogy amikor a Magyar Szocialista Párt a tiszta kezek kampányról hall, akkor rögtön borsódzik a háta, a párttörténetükben megindokolható, de azt hiszem, hogy egyfajta beismerő vallomás is! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Magyarország nemzeti érdeke!

VADAI ÁGNES, (DK): - Tisztelt Ház! A miniszterelnök egyetlen szónoklatából sem felejti ki a magyar nemzeti érdekeket, a gyakorlatban azonban következetesen figyelmen kívül hagyja őket. Az orosz állami érdekek például minden esetben felülírják a magyar nemzeti érdekeket, legyen szó Paks II.-ről, orosz vírusirtóról vagy kémekről. Ellentétes a magyar nemzeti érdekkel a forint árfolyamának szabadesése is, de néma a Fidesz-kormány, és néma a fideszes vezetésű Magyar Nemzeti Bank is. És persze nem számítanak a magyar nemzeti érdekek az Európai Unióban sem, ha a Fidesz belpolitikai pozícióit kell építeni.

- Kormánypárti Képviselő Hölgyek és Urak! A múlt héten önöknek megint sikerült házhoz menniük a pofonért! Az Európai Parlament szakbizottsága indítványozta az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen, mivel a magyar kormány tevékenysége rendszerszintű fenyegetést jelent a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra nézve. Ilyen szégyenre nem volt még példa az Európai Unió történetében, ezzel önök megalázták Magyarország polgárait. A szavazás aztán megmutatta, hogy az EP-ben politikai hovatartozástól függetlenül létrejött az Orbán-kormány politikáját elutasító demokratikus egység. (Rétvári Bence: Népfront…) Az állami szinten működtetett korrupciót, a bírói függetlenség és a médiaszabadság korlátozását minden demokrata elítéli. Persze, tudom, az Európai Parlament is Soros zsebében van, meg a média jelentős része is, meg minden európai kormány...(Völner Pál: DK!)...kivéve magukat, meg minden nemzetközi és hazai cég, kivéve a fideszeseket, sőt azt hallottam, hogy a nemzetközi űrállomáson is Soros-terv alapján végzik a kutatásokat. RáadásulSoros már ott tart, hogy Jedi-elmetrükköt alkalmaz mindenkivel szemben annak érdekében, hogy tervét végrehajtsa.

- Kormánypárti Képviselő Hölgyek és Urak! Ám ha a szakbizottság tényleg Soros György bosszújának eszközévé alacsonyodott volna le, hogyan magyarázzák meg, hogy nyolc néppárti képviselő támogatta a jelentést? Két lengyel - nesze neked, békemenet! -, egy cseh - nesze neked, V4-ek! -, portugál, luxemburgi, holland, máltai és német képviselők. Talán az Európai Néppárt is Soros zsoldjában áll? És ha így van, akkor a Fidesz miért tagja még az Európai Néppártnak? És Soros embere lenne a bevándorlásellenes nagyobbik olasz kormánypárt képviselője is, aki nemcsak megszavazta a jelentést, de módosító indítványával még a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a korrupciós ügyeit is belevetette a jelentésbe? Értik? A maguk barátja tette ezt, ráadásul egy olasz. Hát, ők aztán igen sokat tudnak a korrupcióról és a maffiaügyekről! El tudják képzelni, hogy milyen súlyos lehet Tiborcz István ügye, ha az olaszok döntenek úgy, hogy felháborító az, amit a miniszterelnöki vej művel?

- Másik kedvenc érvük az, hogy az Unió azért támadja a magyar kormányt, az önök goebbelsi propagandájában Magyarországot, mert önök a magyar nemzeti érdekeket védelmezik. Érdeklődni szeretnék, hogy melyik a magyar nemzeti érdek: Tiborcz István gazdagodása? Mészáros Lőrinc, a nemzet gázszerelőjének gazdagodása? Voldemort nagyúr alkotmányos költségének kifizetése? Vagy éppen fideszes polgármesterek házépítése uniós forrásokból? Ez lenne a magyar nemzeti érdek? Tényleg ez lenne?

- Kormánypárti Képviselő Hölgyek és Urak! Szerintünk nem ez a magyar nemzeti érdek! Szerintünk többek között az a magyar nemzeti érdek, hogy Magyarország biztonságos legyen, és például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határon is olyan határvédelem legyen, ahol se drog, se fegyver, se betegség nem jön be… (Apáti István: Cigi…)…hogy olyan iskolák legyenek Magyarországon, ahol a gyerekek megtanulnak írni, olvasni, számolni, és ami még ennél is fontosabb, gondolkodni és kritizálni; hogy olyan kórházak legyenek Magyarországon, ahol nem halnak meg az emberek a sürgősségin meg kórházi fertőzésekben. És az is magyar nemzeti érdek, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez, hogy a maguk pártjának tagjai, legalábbis egy részük, oda kerüljön, ahová valójában való: a sittre!

- Kormánypárti Képviselő Hölgyek és Urak! Azt tudjuk, hogy Budapesten elárulják a magyar nemzeti érdekeket, és csak a saját gazdagodásukra meg idegen hatalmak érdekeire gondolnak, de a múlt hét bebizonyította, hogy maguk Brüsszelben sem tesznek mást! Maguknak nem való az európai parlamenti képviselet se! Nemcsak azért, mert elárulják a magyar nemzeti érdekeket, hanem azért sem, mert lúzerek, akiket saját ideológiai haverjaik árulnak el az Európai Parlamentben! (Taps a DK padsoraiból.)

***

DÖMÖTÖR CSABA, (Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára): - Képviselő Asszony! Azért az nem nagy meglepetés, hogy a mi politikai közösségeink mást gondolnak arról, hogy mi a nemzeti érdek és mi nem. Sok kérdést említett, többek között a LIBE-bizottságban megtartott szavazást, ami, az a helyzet, hogy egy sorozatos nyomásgyakorlás része. Épp olyan, mint amikor pénzügyekkel próbálnak minket zsarolni, amikor politikai nyilatkozatokat adnak ki ellenünk, és ugyanilyen az, amikor a LIBE-bizottságban sokadik alkalommal Magyarországot lejárató jelentéseket fogadnak el. (Arató Gergely: Csak a kormányt! - Vadai Ágnes: A kormányt!) Nem ez az első ilyen jelentés, sok ilyen volt már, és ezekben a jelentésekben az a közös, hogy teljesen hidegen hagyják a tények az ezeket megszavazó képviselőket! Akár a médiáról, akár az igazságszolgáltatásról van szó, azt látjuk, hogy a tények nem számítanak, csak az ideológiai jellegű nyomásgyakorlás!

- Képviselő Asszony!  Az időzítés sem véletlen! Azért most intenzívebb újra az ilyen típusú nyomásgyakorlás, mert egybeesik azzal, hogy most akarnak dűlőre jutni egy rakás bevándorláspolitikai döntésben. Ön is utalt egyébként arra, úgyhogy önök is nagyon jól tudják -, most akarják keresztülvinni például a kvótacsomagot; erről is szó volt az elmúlt napokban tartott uniós csúcson.  Azt azért hadd mondjam el önnek: rendkívül botrányos az, hogy az önök képviselői minden egyes ilyen szavazás előtt, illetve ezek között is Magyarországot lejárató leveleket terjesztenek nemcsak az uniós képviselők között, hanem a munkatársaik között is. (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Felháborító! - Rétvári Bence: Így van! - Közbeszólás a DK soraiból.- Rétvári Bence: Niedermüller!) Ez a botrány! Ez méltatlan ahhoz, hogy valaki képviselőként tevékenykedjen Brüsszelben!

- Képviselő Asszony!  Egyébként, ha már azt járta körül, hogy mi az ország érdeke, akkor hadd említsek még pár ilyen dolgot a biztonságon túl is. Például az, hogy gazdaságilag saját lábon álljunk, az is nemzeti érdek, ezért fizettük vissza az IMF-hitelt, ezért csökken az államadósság, ezért vágtuk vissza a devizahitelezést, és ezért segítjük azt, hogy egyre nagyobb legyen a nemzeti tulajdon mértéke a magyar gazdaságban. (Arató Gergely: Ezért rakjátok utcára az embereket…) Amikor önök kormányoztak - ha már erről is szó van -, volt, amikor 7 százalékkal töpörödött a magyar gazdaság! Önök IMF-lélegeztetőgépre kapcsolták az országot, és még a devizahitelezésnek is teret engedtek, amivel csak a külföldi bankok jártak jól. (Vadai Ágnes: A Fidesz-kormány!) Az is nemzeti érdek, hogy mindenki dolgozhasson Magyarországon. Önök nem így voltak ezzel, nem véletlen, hogy a baloldali kormányzás idején duplájára nőtt a munkanélküliség. Innen kellett visszajönnünk, ami részben sikerült is… (Arató Gergely: Kérdezzétek meg a kulturális közmunkásokat!)… hiszen több mint 700 ezer új munkahely jött létre… (Közbeszólás az MSZP soraiban: Ez sem igaz!)…miközben a minimálbérek, a szakmunkás-minimálbérek duplázódnak. (Vadai Ágnes: Szakmunkás sincs!)

- Képviselő Asszony!  Az is nemzeti érdek, hogy a családok legyenek a magyar politika középpontjában. (Vadai Ágnes: A Tiborcz család, a Mészáros család, az Orbán család! Tudjuk!) Ezért folyamatosak a családtámogatási intézkedések, ezek bővülnek is, ezek jelentős részét önök egyszerű tollvonással megszüntetnék, csakúgy, mint a 2002-es választás után, ahol egyébként ön is fontos szerepelt vállalt. Na, ebből nem kérünk még egyszer!

- Ami a nemzetközi kapcsolatokat illeti - mert erre is utalt -: azokat szerintünk továbbra is a nemzetállamoknak kellene meghatározniuk. Ez azt is jelenti, hogy mi nem igazodási pontként tekintünk Brüsszelre vagy bármelyik más fővárosra. Ezzel szemben önök simán elnéznék, ha Magyarország átadná a jogköreit, mondjuk, Brüsszelnek. Ezt jelené az is, ha ez az ön által is említett ügyészség felállna, elvennének Magyarországtól jogköröket, és nemzetek fölötti szintre emelnék. (Vadai Ágnes: Azt jelentené, hogy nem lehetne lopni az uniós pénzekből! Azt jelentené!)  A mi külpolitikánknak az a célja, hogy minden meghatározó nemzetközi szereplő érdekelt legyen Magyarország sikerében, ezzel szemben, amikor önök voltak hatalmon, a magyar diplomáciáteladás jellemezte, ön is tudja nagyon jól! (Vadai Ágnes: Hát nem! Elég sikeres volt a diplomácia, ha jól emlékszem…)

- Képviselő Asszony!  Hosszasan szoktuk önt hallgatni, nemcsak a hasonló kiabálásait, hanem a felszólalásait is itt a Házban. Ezekben a felszólalásokban közös elem, hogy ön a demokráciáról szónokol. Ha van olyan párt, amelyik a demokrácia ügyében jobban tenné, ha egy széles lapulevél alatt meghúzná magát, akkor az az ön pártja…(Vadai Ágnes: Semmiképpen! - Arató Gergely: Az a Fidesz!)…akkor az a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció, mert önök hazudtak reggel, délben meg este, önök vitték összeomlás szélére Magyarországot, önök lövettek a magyarokra 2006-ban, és önök voltak azok, aki a határon túli magyarok ellen kampányoltak nemcsak 2004-ben, hanem még a legutóbbi választás idején is. Úgyhogy a Gyurcsány-féle politikának az égvilágon semmi köze a nemzeti érdekhez, sokkal inkább van köze egy gátlástalan alakulathoz, amelyet megrészegített a hatalom…(Közbeszólás a DK soraiban: Hazudsz összevissza!)…de szerencsére annyira, hogy most semmi esélyük arra, hogy újra kormányra kerüljenek! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Mit tesz a kormány Magyarország biztonságáért?

DEMETER MÁRTA, (LMP):  - Képviselőtársaim! Az ország biztonságának egyik garanciája, hogy megbecsüljük azokat, akik a mindennapokban a magyar emberek biztonságát szolgálják. Versenyképes illetményeket kell tehát biztosítani a katonáknak, honvédségi dolgozóknak és a rendvédelmi területen dolgozóknak is. Bár a honvédelmi illetményalap jövőre 44 600 forintra emelkedik, a rendvédelem területén még mindig a 38 650 forintos köztisztviselői illetményalap a számítási pont. Emellett a közalkalmazotti bértábla sem változott, és mára alkalmazhatatlan.

-  A probléma megoldása sürgető, hisz a honvédelem és a rendvédelem területén körülbelül 75 ezer fő érintett. Emellett mindegyik szervezet óriási létszámhiánnyal és fluktuációval küzd, ami extra túlterheltséget okoz az állománynak. Mindkét területen az állomány éves szinten 8-10 millió óra túlszolgálatot és túlmunkát teljesít, ami fenntarthatatlan. Ez a munkavégzés hatékonyságát is rontja, valamint balesetekhez vezethet. Elfogadhatatlan az is, hogy a hivatásos és szerződéses állomány drasztikus hiányát mindössze egy kétoldalas tesztet kitöltő közmunkásokat alkalmazva próbálják meg elrejteni. Így mára halaszthatatlan az illetményalap egységesen 60 ezer forintra történő emelése, és a közalkalmazotti bértábla rendezése, annak minimálbérhez kötésével!

- Amikor a biztonsági területen dolgozók helyzetéről beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg a személy- és vagyonőrágazatban dolgozókról sem, a biztonsági őrökről. Fontos látnunk ugyanis, hogy az állam által a biztonsági területen foglalkoztatott állomány mellett a piacon dolgozók is súlyos problémákkal szembesülnek, és tarthatatlan körülmények között dolgoznak. Bár ők nem az állam foglalkoztatottjai, mégis az államnak lenne kötelessége azt a szabályozási környezetet biztosítani számukra, és azt be is tartatni, ami megakadályozza, hogy a végletekig kiszolgáltatottak legyenek.

- Képviselőtársaim! Magyarországon jelenleg is személy- és vagyonőrök tízezreit dolgoztatják feketén. Szavakban erősen küzd a kormány a feketefoglalkoztatás ellen, de ebben a szakmában sem tesznek semmit a valóságban. A személy- és vagyonőrök ott vannak mindenütt, az illatszerboltban, murvával hintett parkolók lakókocsijaiban, az elektronikus kapukat helyettesítik a metróban. A Belügyminisztériumnak kellene felügyelnie a területet, a nyilvános adatokból viszont az látszik, hogy nagy a baj, és nagyon sok embert foglalkoztatnak feketén. Akit pedig így vagy úgy bejelentenek, nagyon keveset keres. A minimálbéren bejelentett biztonsági őr mára a szakma elitjébe tartozik – papíron! Mint ahogy szintén inkább csak papíron érvényesek a területet szabályozó szigorú előírások. A személy- és vagyonőrzéssel foglalkozó cégeket és személyeket a rendőrségnek kell ellenőriznie igen szigorúan, - vagyis hát kellene. Ehhez képest a biztonsági őrök szinte minden cégnél, hivatalnál kiszervezett vállalkozásoknak dolgoznak.

- Nyílt titok, hogy feketén vagy minimálbért készpénzzel kiegészítve dolgoztatják őket. Még a szakma legnagyobb cégei is nagyon kevés embert alkalmaznak papíron. Jelenleg több mint százezer személy- és vagyonőrengedély érvényes Magyarországon, ám közülük csupán 39 ezren dolgoznak bejelentve olyan cégnél, amelyeknek a vagyonőrzés a fő tevékenysége. Eszerint akár 62 ezer vagyonőr is feketén dolgozhat! Jellemző, hogy a cégek mára munkaerő-kölcsönzőket vonnak be, hogy elkerüljék a járulék- és adófizetést, így alakulnak ki a végeláthatatlan alvállalkozói láncok, amellyel megkárosítják az államot tízmilliárdokra, és kiszolgáltatják a munkavállalókat. Ebben a szektorban a munkavállalók 71 százaléka ellen követ el jogsértést a munkaadó. A legtöbben mindössze 400-600 forintos órabért kapnak kézhez. A problémát súlyosbítják a kifizetetlen túlórák, a ki nem adott szabadságok, a teljes kiszolgáltatottság, a hatósági ellenőrzés hiánya és a terület alulszabályozottsága miatt. Ez az alulszabályozottság rendkívül nehéz helyzetbe hozza a tisztességes foglalkoztatókat, és továbbra is kedvezményezi és nem képes visszaszorítani a törvénytelenséget elkövető munkáltatókat.

- Képviselőtársaim! A kormány nem tesz érdemi lépéseket a probléma megoldására, sőt olyan törvénymódosítást fogadtak el, amellyel már érdemben tájékozódni sem lehet arról, hogy mely cég végez engedéllyel egyáltalán személy- és vagyonőri tevékenységet! Nem tudom, melyik államtitkár úr fog válaszolni, de kérem, hogy ne jöjjenek azzal, hogy hány törvénymódosítás volt, mennyi mindent tettek meg az ágazatban dolgozókért, mert bármilyen szabályt hoztak, az egyáltalán nem oldotta meg a problémát. Mára a helyzet tarthatatlan! Tehát kérdezem: mit tesz a kormány a helyzet megoldására, és mikor lépnek végre a több mint százezer munkavállaló végletes kizsigerelése ellen egyébként most, a családok évében? (Taps az LMP soraiban.)

***

KONTRÁT KÁROLY, (belügyminisztériumi államtitkár): - Képviselő Asszony! Magyarországon rend van, Magyarországon biztonság van, és ma a biztonság a legnagyobb közösségi érték az egész világon, Európában, Magyarországon is, hiszen ez meghatározza a mindennapok boldogulását. A kormány ígéretének megfelelően 2015. július 1-jétől új szolgálati törvényt léptetett hatályba, amelynek egyik nagyon fontos eleme az életpályaprogram, előmeneteli és illetményrendszer, amelynek része az, hogy 2019. január 1-jéig átlagosan 50 százalékos illetményemelést hajtunk végre mind a honvédeknél, mind pedig a rendvédelmi hivatásos állománynál. Ez a rendvédelmi hivatásos állománynál több mint 60 ezer hivatásos állományút érint, akik a Belügyminisztérium irányítása alatt végzik a tevékenységüket. Ebből az illetményemelésből már 45 százalékát végrehajtottuk, és 2019. január 1-jétől a fennmaradó 5 százalékot is teljesíteni fogjuk.

- Képviselő Asszony! Szeretném tisztelettel felhívni az ön figyelmét arra, hogy a 2019-es központi költségvetés tárgyalását, általános vitáját a parlament az elmúlt héten folytatta le, és én hozzászólásomban ott elmondtam, hogy az illetményemelésnek a forrásai a 2019-es költségvetésben mind a honvédek vonatkozásában, mind pedig a rendvédelmi hivatásos állomány vonatkozásában teljes mértékben rendelkezésre állnak. De nemcsak ez áll rendelkezésre, hanem 12 milliárd forint teljesítményjuttatás is, amelyet az elért teljesítmény alapján kap meg a hivatásos állomány, és a lakhatási feltételeinek a támogatására is közel 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

- Képviselő Asszony! Amit ön mond, hogy óriási létszámhiány van, fluktuáció van, ezzel kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy ez egyszerűen nem igaz! Nem igaz, amit mond, képviselő asszony, nincs óriási létszámhiány! Volt egyébként, 2010 előtt valóban, csak az a korábbi időszakra vonatkozott, amikor ezrével, sőt tízezrével hagyták el a fiatal, szolgálatot teljesítők 40 éves koruk táján… (Demeter Márta: A biztonsági őrökről beszéljen, államtitkár úr!)a hivatásos állományt mind a rendőröknél, mind a katonáknál, de ez megszűnt. 2012 óta ez a lehetőség bezárult, 2015-től pedig az új szolgálati törvénynek köszönhetően megbecsüljük a hivatásos állományúakat. Korábban is egyébként, 2010-től, amikor mi kormányra kerültünk, kiegészítő juttatást biztosítottunk a tiszthelyetteseknek és a zászlósoknak… (Vadai Ágnes: Muszáj volt, mert elvitte az adó!)… 2015-től pedig átfogó illetményemelést valósítottunk meg.

- Ami pedig a közfoglalkoztatottakkal, a közmunkásokkal kapcsolatos negatív észrevételét illeti, szeretném visszautasítani. Én nagyra becsülöm a közfoglalkoztatásban dolgozókat, hiszen nagyon fontos munkát végeznek, hozzájárulnak ahhoz, hogy a saját és családjuk eltartását a közfoglalkoztatással biztosítsák. Ami pedig a biztonsági őrök munkáját illeti… (Ungár Péter: Vagyonőrök!)…illetőleg az ellenőrzéseket meg a jogsértéseket, szeretném elmondani: a Belügyminisztérium minden jogszabályban előírt kötelezettségének és a rendőrség is minden jogszabályban előírt kötelezettségének eleget tesz, a szükséges ellenőrzéseket elvégzi és ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy ezen a területen jogszerű állapotok kerüljenek fenntartásra! (Taps a kormánypártok soraiban.)

A gazdaság helyzetéről.

MELLÁR TAMÁS, (Párbeszéd): - Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban nemcsak a foci-vb okozott mindannyiunknak nagy izgalmakat, hanem a forint árfolyama is, amely pénteken 330 forintra emelkedett az euróval szemben, és ez egy történelmi mélypontot jelent. Ilyen gyenge a forint még sohasem volt! De hogy a dolog ne legyen véletlen, ma reggel újból beállt ez a 330-as negatív csúcs. Kormányközeli szakértők és a kormány szóvivője is azzal magyarázta ezt a forintgyengülést, hogy bizonyosan valamilyen spekuláció van a dolgok mögött, és ezután, gondolom, nagyon sokakban gyorsan beugrott az is, hogy biztosan Soros és az ő ügynökei vannak a dolog mögött, ők próbálják elveszejteni a forintot, hiszen volt már erre történelmi példa, hogy annak idején az angol fonttal szemben is spekuláltak.

- Nos, még mielőtt önök, kedves kormánypárti képviselők, gyűlöletfélórákat indítanának el, hadd ajánljak önöknek két megfontolandó tényt. Az egyik tény az, hogy az elmúlt időszakban az amerikai jegybank elindított egy kamatemelési fordulót, amelynek következtében a külföldi tőke Közép- és Kelet-Európából elindult a tengerentúlra visszafelé, ami azt jelenti egyébként, hogy az egész régió pénzei ezt megérezték, tehát a lengyel złoty, a cseh korona, a török líra és így a magyar forint is jelentősen gyengült. De emellett van egy másik elem, ami ennél sokkal fontosabb, ez pedig a következő. Az elmúlt két esztendőben igen makacsul és igen erőteljesen emelkedett az infláció. Az infláció jelenleg 3 százalék körüli szinten van, és az idén is ennyi, és az MNB előrejelzései szerint a jövő esztendőben is 3 százalék lesz legalább vagy 3 százalék fölött lesz. Ezzel szemben áll viszont a 0,9 százalékos jegybanki alapkamat. És ezt a 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot az MNB nem is óhajtja változtatni, legalábbis a legutolsó monetáris tanácsi ülésen ezt mondták, és a későbbiekben is azt mondták, hogy nincs napirenden a kamatláb megemelése. Ez viszont azt jelenti, hogy a 3 százalékos inflációból és a 0,9 százalékos jegybanki alapkamatból következően a reálkamatláb negatív.

- Ha a reálkamatláb negatív, ez nyilvánvalóan a megtakarításokat nem ösztönzi, és nem ösztönzi azt, hogy forintban tartsák a vagyonukat a gazdasági szereplők. Ami azt jelenti, hogy a forint elindult a gyengülés útján, és a gyengülés következtében ez mindenképpen invitet adott a spekulánsoknak is arra, hogy shortoljanak, vagyis arra spekuláljanak, hogy a forint a következő időszakban is gyengülni fog. És ez a shortolás nyilvánvalóan továbbgyengítette a forintot. De ez nem szükségszerű, hogy ennek így kellett volna alakulni, ugyanis a jegybank ezt meg tudta volna mindenképpen akadályozni, csak azt kellett volna neki mondania egy-két héttel ezelőtt, hogy vége van az alacsony kamat időszakának, és elindul a kamatemelés időszaka, és akkor ez az egész forintgyengülés elő sem állt volna. Hogy ezt miért nem tette, azt nem nagyon lehet tudni. Talán azért, mert követi a korábbi miniszterelnöknek az intelmét, aki ugye, ócsítani akarta a forintot - talán van, aki még emlékszik rá -, hogy ez az exportot valamilyen módon ösztönözze, természetesen ezt csak rövid távon lehet megtenni; vagy pedig valamilyen más oka van a dolognak.

- De bármi is áll a dolgok mögött, egyvalami biztos: hosszú távon nem maradhat fenn ez a helyzet, nem lehet negatív a reálkamatláb, a jegybanknak előbb-utóbb emelnie kell az alapkamatot. A kérdés természetesen az, hogy mikor fogja ezt megtenni? Az, aki tudja vagy sejti azt, hogy mikor történik meg Magyarországon a kamatforduló, tehát mikor fog a jegybank kamatot emelni, az nagyon jól tud spekulálni, és nagyon nagy haszonra tud szert tenni mindaddig az ideig, ameddig ez a kamatemelés meg nem valósul. Nekem valami azt súgja egyébként, hogy itt és most nem Soros György az, aki a legautentikusabb információkkal rendelkezik a tekintetben, hogy az MNB mikor is szándékozik kamatlábat emelni! (Taps a Párbeszéd soraiból.)

***

CSERESNYÉS PÉTER, (innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár): - Képviselő Úr! Természetesen lehet polemizálni a parlament falai között ezekről a kérdésekről, de a kérdést, hogy az MNB mikor fogja majd az alapkamatot megemelni, azt az MNB tudja megválaszolni, és ő fogja megtenni. Természetesen ön is tudja nagyon jól, hogy egy árfolyam-politikának különböző hatásai lehetnek, és az árfolyam-politika gazdasági célokat is szolgál. Emlékeztetném önt, hogy volt olyan kormányzat, amikor a kormányzat akár politikai szinten is belehajszolta a vállalatokat és az embereket a devizahitelezésbe, majd a későbbiekben nagyon-nagyon komoly hátrányt szenvedtek, és ahhoz az Orbán-kormány kellett, hogy ebből a devizahitelezésből és a devizahitelezés miatt rossz helyzetbe került embereket különböző segítséggel, támogatással kisegítse.

- Képviselő Úr! Az elmúlt időszakban mind a kormányzat, mind pedig az MNB odafigyelt a magyar forint árfolyamára, és a gazdaság szolgálatába állítva alakította ki azt a gazdaságpolitikát, amelyet segített a deviza árfolyamának, a forint árfolyamának az alakulása is. A statisztikai adatok is egyértelműen visszaigazolják azt, hogy az elmúlt időszakban a kormányzat, a kormányzaton belül a gazdaságpolitikáért felelős szakemberek, politikusok, szakpolitikusok jól határozták meg az ország gazdasági fejlődését, a GDP-arányos növekedést. Például tavaly 4 százalékkal bővült a gazdaság, és ezen belül is 17 százalékkal, vagyis soha nem látott mértékben növekedtek a beruházások hazánkban. A foglalkoztatottak száma is jelentős mértékben növekedett, közel 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, az elmúlt időszakban ez közel 750 ezer fős növekedést jelentett. 2010-hez képest a munkanélküliség is a közel 12 százalékról a legutóbbi adat szerint 3,7 százalékosra mérséklődött.

- Képviselő Úr! Közel 6 éve egyfolytában növekszik a reálbér Magyarországon, és hogyha szabad idéznem, hogy pontosan fogalmazzak, egy megállapítást, egy előrejelzést, a brit szakszervezeti szövetség szerint 2018-ban Magyarország áll majd a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-szervezet reálbér-növekedési ranglistájának élén. Tehát folyamatosan eredményeket tudunk fölmutatni az elmúlt időszakban. A 2013-as konvergenciaprogramban például 0,7 százalékos GDP-növekedésssel számolt a kormány, majd az első közlés szerint a tényleges növekedés 1,1 százalékos volt. 2014 tavaszán a kormány 2,3 százalékos növekedéssel számolt, a tény 3,5 lett. A 2015. év konvergenciaprogramban 3,1 százalékkal tervezett a kormány, a tény 3,4 százalékos lett. 2016-ban a hatéves bérmegállapodást követően 2017-re a kormányzat 4,1 százalékos növekedést prognosztizált, és 2017-ben ez a tény 4,2 százalékos lett. Szinte minden évben egy kicsivel nagyobb volt a tényleges növekedés ahhoz képest, amit prognosztizációként a kormányzat megállapított. Igaz ez a fejlődés a kkv-szektorban is, bár sok nehézséggel küzdenek, de pontosan az én minisztériumomnak az feladata, hogy a kkv-szektor - amely a magyar gazdaság gerincét adja, főként, ha a foglalkoztatási számot nézzük, hiszen tudjuk nagyon jól: a magyar kis- és középvállalkozások foglalkoztatják körülbelül 70 százalékát a magyar dolgozóknak, foglalkoztatottaknak - tovább növekedjen. Tehát ez a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő időszakban olyan gazdasági környezetet alakítson ki, amelyben a magyar kis- és középvállalkozások további növekedést, jelentős fejlődést tudnak elérni. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Európa migrációs politikája.

HALÁSZ JÁNOS, (Fidesz): - Tisztelt Ház! A múlt héten fontos európai uniós csúcs zajlott Brüsszelben, a migráció volt most is a téma, és ahogy hallottuk, értelemszerűen itt a Házban is többször szóba került már ez a dolog. Tudjuk, hogy Magyarország véleménye következetes a migrációt illetően, és ezt a véleményt egyre többen vallják magukénak. A migrációban az idő bennünket igazolt, és Nyugat-Európa is végre kezd felébredni, fenyegetett ugyanis az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az európai országokba szétosztják a migránsokat. Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk, és a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk, amely világosan kimondja, hogy az ezután létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni másik országba az adott ország beleegyezése nélkül, így Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország, megmarad Magyarországnak!

- De nem lehetünk maradéktalanul elégedettek: bár a „kötelező kvóta” kifejezés kétségkívül lekerült a napirendről, a probléma még egyáltalán nem oldódott meg, több millió migráns érkezett Európába az elmúlt években, és újabb milliók szeretnének jönni. A balkáni útvonal él, és Afrikából is özönlenének Európába a migránsok, ráadásul a következő költségvetési ciklus mostani tárgyalása is azt bizonyítja, hogy a migráció támogatása továbbra is fontos cél Brüsszelben. Az emberek azonban már nemcsak Magyarországon, nemcsak Közép-Európában, nemcsak Olaszországban vagy Ausztriában, hanem egész Európában azt akarják, hogy védjük meg a határokat, és ezzel védjük meg az emberek biztonságát. Azt akarják, hogy akik már bent vannak, azokkal szemben folytassuk le az eljárásokat, és vigyük őket haza.

- Tisztelt Ház! Az európai vezetők nem azt teszik, amit az emberek akarnak és elvárnak tőlük! A Fidesz szerint ebben a kérdésben az adhat felhatalmazást, ha megvárjuk a jövő évi európai parlamenti választásokat, hogy az emberek ott is elmondhassák a véleményüket. Teljesen egyértelmű, hogy Brüsszelnek továbbra sem célja a migráció megakadályozása, azt mindig újabb és újabb eszközökkel próbálják segíteni. A brüsszeli politikai vezetés rendre fellép azokkal az országokkal szemben, akik nem nyitottak az európai egyesült államok eszméje és a bevándorlás támogatása mellett. Erre volt példa a múlt heti európai uniós esemény, az úgynevezett Sargentini-jelentés elfogadása, ebben megint támadják hazánkat. A Sargentini-jelentés amellett, hogy nyilvánvaló hazugságokat tartalmaz, már lefolytatott vitákat elevenít fel, és tagállami hatáskörbe tartozó kérdésekben kritizálja hazánkat. Brüsszelben koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben, és ezt egy politikai ítélettel zárták le: nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, hogy változtassuk meg álláspontunkat a bevándorlás kérdésében, de miután a magyar választók ezt a kérdést eldöntötték, erről nincs mit beszélni!

- Brüsszelben Soros György kottájából játszanak, a migrációt és az európainépesség-cserét tekintik értéknek. (Vadai Ágnes közbeszól.) Ezzel szemben mi a biztonságot, a család, a keresztény kultúra védelmét és a munka megbecsülését tekintjük olyan európai értékeknek, amelyeket követni, képviselni és védeni kell. Mi a magyar emberek érdekeit nézzük, nem fogjuk engedni, hogy egyetlenegy illegális bevándorló is betegye a lábát Magyarországra! A Soros-hálózat és a vele szövetséges brüsszeli politikusok persze egyre erőszakosabban akarják másokra kényszeríteni saját bevándorláspárti politikájukat. Láthatjuk: Soros emberei mindenütt ott vannak: a jelentést készítő Judith Sargentini maga sem tagadta, hogy a milliárdos embere, ahogy a magyar baloldal képviselői is mindig a hazájuk ellen, a migráció mellett foglaltak állást, és támogatták a jelentést. Ennek tökéletes példája, hogy a Demokratikus Koalíció képviselője, Niedermüller Péter a jelentés vitája során Magyarországra nézve hátrányos tartalmú módosító indítványt nyújtott be a dokumentumhoz. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen! -Vadai Ágnes: A magyar kormányra! Nem ugyanaz!)

- Tisztelt Ház! Brüsszel és a Soros-hálózat akárhányszor is fenyegeti meg Magyarországot, a Fidesz és a KDNP szövetsége ki fog tartani a magyar nemzeti érdekek védelme mellett! Mi a magyar emberek akaratát érvényesítjük, a magyarok pedig világossá tették a választáson, hogy nem kérnek a tömeges bevándorlásból! (Taps a kormánypártok soraiban. -Völner Pál: Úgy van! Harangozó Tamás nevet.) Nálunk nem a sajtószabadsággal van baj, hanem a sajtóetikával; az antiszemitizmus vádja is megjelenik. Én azt javaslom, kérdezze meg erről az izraeli miniszterelnököt. (Korózs Lajos: Pont őt?) Civilellenességet vet a szemünkre. Nyilván a hazai bevándorlást támogató szervezetekre gondol, akiknek csak azért nincs migránsszállító hajójuk, mert nincs tengerpartunk.

- Az uniós csúcs is most történt, érdemes erről is néhány szót szólni. (Vadai Ágnes: Főleg a videóról, az nagyon szép!) Ott egészen más hangok jelentek meg, az ok azonban nyilvánvaló. Míg a Bizottság és a Parlament köreiben erősen érvényesül a bevándorláspárti föderációs szemlélet, addig a Tanács tagjai a tagállamok polgárainak megváltozott véleményét is képviselik. A nyugati országok engedékenységét persze növelte számunkra két veszélyes probléma megoldásának a kényszere: egyrészt a német koalíciós válság, másrészt az Unió működőképességét is veszélyeztető feszültség, ami a migráció kezelésének eltérő megítéléséből adódott.

- Milyen eredményt hozott ez a találkozó? Ma még korai lenne végső győzelemről beszélni, de áttörésről igen! A kötelező kvóta lekerült a napirendről, az Unió határainak védelme hangsúlyt kapott, és a külső menekülttáborok létesítésének a szükségessége. Megjelent az önkéntes belső, úgynevezett ellenőrzött központok létrehozásának a szükségessége, ahonnan azonban nincs kötelező betelepítés. Ez is megfelel a magyar véleménynek, hiszen azt mondtuk, hogy minden állam maga döntse el, hogy akar-e bevándorlókat. Ez a három szempont, úgy érzem, hogy a magyar küldöttségnek és nyilván a magyar szempontoknak, beleértve a V4-ek együttes szempontjait, megfelelő, és ilyen értelemben mondhatjuk azt, hogy valóban áttörés történt! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Bartha Szabó József
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Európa legfontosabb konferenciája
  Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.
 • A legmagasabb lengyel állami kitüntetést kapta Áder János
  2022-re befejeződik a Via Carpatia teljes magyar autópályaszakasza - közölte Áder János köztársasági elnök pénteken a lengyelországi Kielcében, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából megtartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.
 • Az unió kivette az irányítást Theresa May kezéből
  Theresa May brit miniszterelnök június végéig kért halasztást, és bízik benne, hogy eddig az időpontig sikerül lezárni a Brexit-tárgyalásokat. Az Európai Unió vezetése azonban úgy döntött, hogy április 22-e a határidő.
MTI Hírfelhasználó