Fenyegetik Novák Katalint
A családügyi államtitkár szerint ki kell állnunk a házasság értékei mellett.
2018. július 4. 10:34

A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony – erősítette meg Kaposváron elmondott, liberális körökben nagy botrányt kavart gondolatait Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt a szavai miatt fenyegető, személyeskedő és alpári stílusban megfogalmazott üzenetekkel támadták közösségi oldalán, a Magyar Liberális Párt képviselője pedig a Pride melegfelvonulásra invitálta. Az államtitkár – visszautasítva a meghívót – egyértelművé tette: a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek is biztonságban élhetnek hazánkban.

– Magyarországon a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuá­lis irányultságú emberek is biztonságban élhetnek itt. Alaptörvényünk egyértelműen fogalmaz: „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a család intézményét mint a nemzet fennmaradásának alapját.

A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” – írta Bősz Anettnek, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselőnek címzett nyílt válaszlevelében Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A politikus visszautasította Bősz Anettnek, a Magyar Liberális Párt képviselőjének a Pride-ra szóló meghívását Fotó: Mirkó István

Bősz Anett a Pride felvonulásra is meghívta az államtitkárt, mire a politikus úgy reagált: a hétvégi felvonuláson nem vesz részt, képviselő asszonynak azonban kívánja, hogy érezze jól magát, és kéri, hogy amennyiben – a korábbi felvonulásokon látottakhoz hasonlóan – keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban.

A meghívás előzménye, hogy június végén egy kaposvári fórumbeszélgetésen Novák Katalin azt mondta: a kormánynak a jövőben is stabilan kell állnia a házasság értéke mellett, mert fennáll a veszély, hogy amikor egy maroknyi kisebbség jogaiért harcolnak egyesek, elfeledkezünk a többségről.

A somogyi megyeszékhely református templomában tartott beszélgetésen az államtitkár úgy fogalmazott: amikor az élet továbbadásának szentségéről, a férfi és nő házasságban betöltött hagyományos szerepéről beszélünk, a nyilvánosan megszólalók óvatosan fogalmaznak, mert félnek attól, hogy a homofóbia vádjával illetik őket, akkor is, ha a legegyértelműbb összefüggéseket mondják ki.

– Például ha meleg párok örökbefogadási jogáról van szó, megtorpanni látszik a logika – jelentette ki az államtitkár, aki azzal buzdította bátorságra a jelenlévőket, hogy szabad bátran beszélni nyilvánvaló kérdésekről.

Bősz Anett erre reagálva azt írta a politikusnak: „Megütközéssel olvastam kaposvári nyilatkozatát az Orbán-kormány családpolitikájával kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartom, hogy ön a magyar kormány államtitkáraként megbélyegzi és kirekeszti a család fogalmából az azonos nemű párokat. Azzal, hogy a Fidesz–KDNP törvényi és adminisztratív eszközökkel akadályozza a meleg párokat az örökbefogadásban, nem a többséget védi, hanem a kisebbség jogait sérti súlyosan” – vélekedett Bősz Anett.

Kaposvári kijelentései miatt Novák Katalin számos fenyegető, személyeskedő és alpári stílusban megfogalmazott üzenetet is kapott a közösségi oldalán, ám azokra a politikus nem kívánt reagálni.

magyaridok.hu
megmondó
Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Szögi Lajos-emléknap
  Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
 • Az ellenzék mélységes kútjai
  Ehhez elég volt a török államfő látogatása és máris kiderült, hogy milyen fantasztikus rejtett szellemi tartalék van a magyar ellenzékben.
 • Kilépett a parlamentből… vagyis…
  Noha a Flaszterparaszt szellemi variabútorzata meglehetősen szerény: egy Lenin-képből és egy szalmazsákból áll, ezt variálja.
 • Szónok a térről
  A mai magyar baloldali ellenzéket meg a klasszikus retorikai alapfogalmakat és művelőiket persze nem illő összevegyíteni.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI