Összeomló népességek
A globális gazdaság legértékesebb forrása kifogyóban van
A jövőben épp fordítva lesz: minden üzleti ciklus kisebb GDP-hez és szűkebb gazdasághoz vezet.
2018. július 4. 10:52

A pénzpiacok jelenlegi állapota és a világgazdaság olyan alapvető forrásra épül, amelyet senki ne mer vitatni. Személyes megbeszéléseken a központi bankok ügyvezetői is kimondták, hogy tudatában vannak annak, hogy a létező gazdasági elméletek és modellek nem illeszkednek az új helyzetre.

A helyzet az írás szerzőjét arra emlékezteti, ahogy a családtagok viselkednek egy végállapotban levő beteg taguk esetén: mindeki tudja, hogy nem fog felépülni, de senki sem meri ezt nyíltan kimondani.

Miről van szó?

Kelet-Ázsia és a Nyugat fejlett államai egy 250 éves fejlődés csúcsára érkeztek, amelyben még a legpusztítóbb háborúk sem tudták megakadályozni. Azonban hosszú békeévek után a fejlett országok lakóiknak száma csökkent és ez a folyamat folytatódik. S ezt nem valami éhinség vagy természeti szerencsétlenség okozza, hanem az, hogy az emberek nem akarnak gyermeket.

A múltban minden üzleti ciklus, legyen az recesszió avagy felépülés, nagyobb GDP-t és erősebb gazdaságot eredményezett. A jövőben épp fordítva lesz: minden üzleti ciklus kisebb GDP-hez és szűkebb gazdasághoz vezet.

Az összeomló népességnek megvannak a gazdasági következményei is. Csökken az olajfogyasztás, a gépkocsi-eladás és a nemzeti jövedelem. Elsőre ez még javíthat is a közvetlenül észlelt helyzeten: kisebb népesség kevesebb olajbehozatalt, kevesebb környezetszennyezést, kevesebb közlekedési dugót, nagyobb teret és bőségesebb élelem-ellátást jelent. Tehát nem a lakosság, hanem a pénzügyi szektor érzi meg először az új helyzetet. Központi bankjainak támogatása nélkül a nyugati pénzpiac nem tud túlélni egy folytatólagos elnéptelenedést; hiszen ez azt is jelenti, hogy egyre kevesebb pénz forog. Egy lendületben levő gazdaság kölcsönösen nyereséges üzletekbe fektet be; egy stabil gazdaságot a 0-egyenlegűek jellemzik; a gazdasági depresszióban pedig minden befektető veszít. A központi bankárok ezért számolnak azzal a tehertétellel, amit a negatív kamat jelent. Ez már vészjelzés.

Szembesülve ezzel a ténnyel, az amerikai és európai vezetések az újranépesítés mellett döntöttek. Ebben a tempóban e század vége előtt a nyugati országok felében a népesség átcserélődik a Harmadik Világból érkezőkre. A szerző az olasz népesség példáján illusztrálja az 1977 óta bekövetkezett zuhanórepülést; ezt csak 2004, 2007 és 2014 szakította meg: vagyis Köztes-Európa felvétele az EU-ba két lépésben, majd pedig a migrációs válság. A munkaerő szabad mozgása Közép-Európa fiatal munkaerejét szívta el, azután következett Ukrajna, ahol „a hazafiak” szintén kiharcolták a vizum-mentes nyugatra vándorlás lehetőségét (!)

A világgazdaság motorja pedig a világ iparosodott része. A világgazdaság jelenleg a Nyugatot és Kelet-Ázsiát jelenti; a világ többi része ezek függvénye. Táplálják tehát bevándoroltatással; mert ha Európa leáll, akkor az arab sejkek visszabújhatnak sátraikba. Kiutat jelenthet Afrika, ha ott sikeres fejlesztéseket hajtanak végre: van megfelelő lakossága ehhez. Kína, India és Afrika óriási felvevő piaccá fejlődhet.

Tyler Durden

Megjegyzés

Ez az írás (megjelent: https://www.zerohedge.com/news/2018-07-02/) a migrációs háború egyik kevésbé ismert oldalára világít rá. Érthetővé teszi, hogy a pénzhatalom viselkedését mi mozgatja.

Összefoglalta:  Kelemen András

gondola
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó