Örökre megváltozott London
A brit fővárost 2005. július 7-én, csütörtök reggel robbanássorozat rázta meg. Összesen négy robbanás történt – három a metrón, egy pedig egy emeletes buszon. Az 56 halálos áldozatot és hétszáznál több súlyos sebesültet követelő, összehangolt merényletsorozatot brit állampolgárságú muszlimok követték el.
2018. július 7. 10:41

Átlagos nyári délelőtt volt London belvárosában. Egy nappal azután, hogy London megszerezte a 2012-es olimpia rendezési jogát. Egyfajta ünnepi hangulat lengte be a várost, a lapok harsány címekkel számoltak be a jó hírről, hogy 1948 után ismét a brit főváros adhat otthon a világ legnagyobb sporteseményének. Ezt a békés hangulatot változtatta meg végérvényesen az a tragikus nap.

Négy robbanás rázta meg a várost. Az Aldgate East és a Liverpool Street, a Russell Square és a King’s Cross metróállomások között, illetve az Edgware Road metróállomáson, valamint egy buszon, a Tavistock Square-en. Az érintett állomások többsége a város forgalmas, üzleti negyedében vannak, az Edgware Road környéke pedig a külföldiek körében kedvelt.

Az elkövetők reggel 8.50-kor, egy percen belül három bombát robbantottak a metróvonalakon, egy órával később pedig a Tavistock téren, a 30-as számú emeletes buszon robbant a negyedik bomba.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint a négy merénylő közül hárman Leedsből indultak Londonba, a negyedik elkövető Lutonban csatlakozott hozzájuk.

A merénylők a robbanásokat házi készítésű peroxidalapú pokolgépekkel okozták, amelyeket hátizsákokba csomagoltak, és saját maguk hoztak működésbe, nagyjából egy időben.

Az első hírek arról szóltak, hogy hat robbanás történt és nem három. A hírcsatornák ezeket az információkat arra alapozták, hogy a robbantások az állomások között történtek, így a sebesült utasok mindkét irányba a legközelebbi állomásokon át próbáltak menekülni, ez pedig azt az érzetet keltette, hogy minden említett állomáson történt incidens.

A merényletekben 52 ember vesztette életét, és több mint hétszázan megsebesültek, volt áldozat, akinek térd alatt mindkét lábát amputálni kellett.

A londoni metróban, illetve a városi buszon elkövetett robbantások leginkább a 2004. március 11-én Madridban elkövetett merényletsorozat utánzatának tűnnek. A spanyol fővárosban sporttáskákban elrejtett tíz robbanószerkezet lépett működésbe négy, utasokkal zsúfolt vonatszerelvényen a reggeli csúcsforgalomban. A detonációkban összesen 119 ember vesztette életét.

A július 7-i volt minden idők legsúlyosabb terrortámadása brit földön. Ehhez mérhető támadás brit állampolgárok ellen 1988 decembere óta nem történt. Akkor a Pan Am New Yorkba tartó járatát időzített pokolgéppel robbantották fel.

Kapcsolódó kép

A merénylők nem tűntek fel a hatóságoknak

Az elkövetők egytől egyig brit állampolgárságú, Nagy-Britanniában élő muszlimok voltak, három pakisztáni származású, a szigetország területén születettek, vagyis második generációs bevándorlók voltak, míg a negyedik, Lindsey Germaine Jamaicán született, de évek óta Nagy-Britanniában élt.

A merénylőknek tisztes civil foglalkozásuk volt, rendezett családi hátterük. Ketten terhes feleségüket hagyták hátra. Nem tűntek fel a szolgálatok számára. És csak később kerültek elő azok a videófelvételek, amelyek felfedték valós énjüket.

Az öngyilkos merénylőcsoport vezetője a 30 éves Mohammad Siddique Khan volt, általános iskolai tanárként dolgozott Leedsben. A rendőrségi vizsgálat során előkerült egy „mártírvideó”, amelyen Khan egyebek mellett kijelenti, hogy háború folyik a Nyugattal, és ő e háború katonája.

Khan felvételét az al-Dzsazíra 2005 szeptemberében sugározta. Ebben a következőket mondja:

„A ti demokratikusan választott kormányaitok folyamatos és rendszeres atrocitásokban részesítik a népemet a világ minden részén. És mert támogatjátok a kormányaitokat, ezzel közvetlenül felelőssé lesztek, mint ahogyan én is közvetlenül felelős vagyok azért, hogy megvédjem a muszlim testvéreimet, és elégtételt vegyek értük. Amíg biztonságot nem érzünk magunk körül a célpontjaink lesztek, és amíg fel nem hagytok a bombázásokkal, gáztámadásokkal, a népem bebörtönzésével és megkínzásával, addig nem adjuk fel a harcot.”

A filmen feltűnt Ajman az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője is, akit a nyugati elhárító szolgálatok a terrorhálózat operatív irányítójának, a megölt Oszama bin Laden helyettesének tartottak. Ajman az-Zavahri a felvételen közölte, hogy a pusztítást Tony Blair akkori brit kormányfő politikája hozta Londonra, és további merényletek várhatók.

A metrón elkövetett öngyilkos merénylet másik két elkövetője a 22 éves Shehzad Tanweer, aki egy gyorsbüfében dolgozott, a szüleivel élt, és a 19 éves Germaine Lindsayaki, aki a Londontól délkeletre fekvő Aylesburyben élt terhes feleségével.

Az emeletes autóbuszon robbantó 18 éves Hasib Hussain szintén Leedsben élt a fivérével és sógornőjével.

A brit és egyúttal az európai társadalom ezután eszmélt rá, hogy a terrorfenyegetettség immár nemcsak a határokon túlról érkezhet – mint ahogy az történt a 2011. szeptember 11-i támadások esetében –, hanem a társadalomban látszólag normális életvitelt folytató állampolgárok köréből is.

Az al-kaidás kapcsolat

A brit hírszerzés sokáig nem talált arra bizonyítékot, hogy a támadóknak bármilyen közük lett volna az al-Kaidához. Hat évvel a támadások után a német hírszerzés olyan információkhoz jutott, hogy a terrortámadások hátterében a brit állampolgárságú Rasid Rauf, az al-Kaida egyik embere állt. Vele egy dróntámadás végzett Pakisztánban, 2008-ban.

A dokumentumok szerint ő szervezte meg Khan és Tanweer pakisztáni kiképzését. Még azt is leírta, hogy a hírszerzés megtévesztésére a két fiatal világinak tettette magát.

Két héttel a terrortámadások után, július 21-én egy másik csoport akart robbantani Londonban. Szintén három bombát juttattak a metróra, egyet pedig egy buszra, de azok nem robbantak fel. A támadókat elfogták, jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik. Mint kiderült, e mögött az akció mögött is Rasid Khan állt.

Hibáztatták Blairt is

Felvetődött a brit hírszerzés és a kormány felelőssége is a merényletekkel kapcsolatban. Nagy-Britanniában három héttel a londoni támadás előtt csökkentették a terrorfenyegetettség fokát az 5-ös szintről 4-esre (hétfokú skálán), mivel csak „amatőr merényletek” előkészületeiről értesültek. Ezt utólag a belügyminiszter „fatális hibának” ismerte el.

A terrortámadás tizedik évfordulóján Tony Blair a BBC-nek adott interjúban tagadta, hogy az ország iraki szerepvállalása miatt csaptak le rájuk, szerinte az al-Kaida – az iraki háborút is megelőző – Nyugat-ellenes agressziójának egyik állomása volt a merénylet.

Az elmúlt tizenhárom évben még tucatnyi véres merényletet követettek el Európában, ezek döntő többsége iszlamista hátterű támadás volt, amelyben több százan haltak meg.

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó