Újabb hősies mentés a barlangból
Már nyolc gyereket mentettek ki a thaiföldi barlangból. Tizenkét fiú és az edzőjük a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben rekedt még június 23-án. Tegnap 9 óra kellett a művelethez.
2018. július 9. 23:01

Mennyezetig érő, sötét és zavaros vízen kell átjutniuk a thai gyerekeknek

Már kórházban ápolják azt a négy fiút, akit vasárnap mentettek ki a búvárok. A gyerekek a körülményekhez képest jól vannak. Amint kihozták őket a barlangból, egy rögtönzött tábori kórházban orvosok vizsgálták meg őket, majd három fiút helikopterrel szállítottak kórházba, a negyediket pedig mentőautóval. Noha szervezetük erős, állandó orvosi felügyelet alatt állnak, és számos vizsgálaton kell még átesniük – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A mentőket is megvizsgálták

Helyi idő szerint hétfő reggel a mentőalakulatok megérkeztek a barlang bejáratához. Ám az akció a vártnál valamivel később kezdődött. A mentésben közreműködő búvárok már ismerik a terepet és az ottani viszonyokat. A csapat tagjait azonban alapos orvosi vizsgálatnak vetik alá, hogy megbizonyosodjanak arról: teljesen felkészültek a további feladatvégzésre.

Hétfőn számos előkészületet kellett elvégezni, hogy a vasárnapihoz hasonlóan, zökkenőmentes legyen a mentés. Az oxigénpalackok újratöltése hosszadalmas volt, és a mentéshez más felszereléseket is pótolni kellett.

A thaiföldi haditengerészet közreadott felvétele katonákról az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

A thaiföldi haditengerészet közreadott felvétele katonákról az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Versenyfutás az idővel  

A thai hatóságok versenyt futnak az idővel, mivel a térségben megkezdődött az esős évszak. A barlangból körülbelül két hete, vagyis mióta a fiúk és edzőjük bennrekedt, szivattyúzzák a vizet, mégis félő, hogy a nagy mennyiségű csapadék eláraszthatja azt a helyet is, ahová a gyerekek edzőjükkel behúzódtak.

A terv szerint, ami eddig bevált, két búvár segítségével egyenként hozzák a felszínre a fiúkat a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. Az akciót megnehezíti, hogy a barlangrendszernek van olyan szakasza, ahol a búvároknak le kell venniük az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a rendkívül keskeny járaton.

Magyarország felajánlotta segítségét

Magyarország felajánlotta segítségét Thaiföldnek a barlangban rekedt gyerekek kimentéséhez – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat komoly nemzetközi sikerekkel és tapasztalattal rendelkezik. Ezért jelentették a thai kormánynak, amennyiben szükség van további barlangimentő-kapacitásokra, akkor kész a minisztérium együttműködést létrehozni a thai kormány és a magyar barlangi mentők között.

Egy búvár életét vesztette

Meghalt egy búvár az elárasztott észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben. A tájékoztatás szerint a 38 éves férfi, Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja – aki önkéntesként vett részt a mentésben – oxigénpalackokat helyezett el a barlangban a kimenekítési útvonalon. A férfi a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette, újraélesztése sikertelen volt.

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben rekedtek. A 11 és 16 év közötti gyerekek és 25 éves edzőjük mentését az időjárás nehezíti: a barlangból azért nem tudtak kijutni, mert az egyetlen bejáratánál lévő patak a sok eső miatt megáradt.

hirado.hu - M1
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó