Újabb hősies mentés a barlangból
Már nyolc gyereket mentettek ki a thaiföldi barlangból. Tizenkét fiú és az edzőjük a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben rekedt még június 23-án. Tegnap 9 óra kellett a művelethez.
2018. július 9. 23:01

Mennyezetig érő, sötét és zavaros vízen kell átjutniuk a thai gyerekeknek

Már kórházban ápolják azt a négy fiút, akit vasárnap mentettek ki a búvárok. A gyerekek a körülményekhez képest jól vannak. Amint kihozták őket a barlangból, egy rögtönzött tábori kórházban orvosok vizsgálták meg őket, majd három fiút helikopterrel szállítottak kórházba, a negyediket pedig mentőautóval. Noha szervezetük erős, állandó orvosi felügyelet alatt állnak, és számos vizsgálaton kell még átesniük – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A mentőket is megvizsgálták

Helyi idő szerint hétfő reggel a mentőalakulatok megérkeztek a barlang bejáratához. Ám az akció a vártnál valamivel később kezdődött. A mentésben közreműködő búvárok már ismerik a terepet és az ottani viszonyokat. A csapat tagjait azonban alapos orvosi vizsgálatnak vetik alá, hogy megbizonyosodjanak arról: teljesen felkészültek a további feladatvégzésre.

Hétfőn számos előkészületet kellett elvégezni, hogy a vasárnapihoz hasonlóan, zökkenőmentes legyen a mentés. Az oxigénpalackok újratöltése hosszadalmas volt, és a mentéshez más felszereléseket is pótolni kellett.

A thaiföldi haditengerészet közreadott felvétele katonákról az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

A thaiföldi haditengerészet közreadott felvétele katonákról az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Versenyfutás az idővel  

A thai hatóságok versenyt futnak az idővel, mivel a térségben megkezdődött az esős évszak. A barlangból körülbelül két hete, vagyis mióta a fiúk és edzőjük bennrekedt, szivattyúzzák a vizet, mégis félő, hogy a nagy mennyiségű csapadék eláraszthatja azt a helyet is, ahová a gyerekek edzőjükkel behúzódtak.

A terv szerint, ami eddig bevált, két búvár segítségével egyenként hozzák a felszínre a fiúkat a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. Az akciót megnehezíti, hogy a barlangrendszernek van olyan szakasza, ahol a búvároknak le kell venniük az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a rendkívül keskeny járaton.

Magyarország felajánlotta segítségét

Magyarország felajánlotta segítségét Thaiföldnek a barlangban rekedt gyerekek kimentéséhez – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat komoly nemzetközi sikerekkel és tapasztalattal rendelkezik. Ezért jelentették a thai kormánynak, amennyiben szükség van további barlangimentő-kapacitásokra, akkor kész a minisztérium együttműködést létrehozni a thai kormány és a magyar barlangi mentők között.

Egy búvár életét vesztette

Meghalt egy búvár az elárasztott észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben. A tájékoztatás szerint a 38 éves férfi, Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja – aki önkéntesként vett részt a mentésben – oxigénpalackokat helyezett el a barlangban a kimenekítési útvonalon. A férfi a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette, újraélesztése sikertelen volt.

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben rekedtek. A 11 és 16 év közötti gyerekek és 25 éves edzőjük mentését az időjárás nehezíti: a barlangból azért nem tudtak kijutni, mert az egyetlen bejáratánál lévő patak a sok eső miatt megáradt.

hirado.hu - M1
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó