Magasabb szinten a kapcsolatok
Magasabb szintre emeli a politikai kapcsolatokat a két ország között, hogy másfél év után ismét betöltötték a budapesti amerikai nagyköveti posztot, David B. Cornstein elfoglalta állomáshelyét - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn telefonon az MTI-nek, miután Budapesten találkozott az amerikai diplomatával.
2018. július 10. 01:36

Németh Zsolt közölte: a külügyi bizottság négypárti delegációja együtt ebédelt David B. Cornsteinnel. Az MSZP-t Mesterházy Attila, a Jobbikot Gyöngyösi Márton, a KDNP-t Juhász Hajnalka, a Fideszt pedig Balla Mihály bizottsági alelnök és az elnök képviselte.

Németh Zsolt megköszönte a nagykövetnek, hogy tevékenysége már az elmúlt hetekben is érzékelhetően kedvezően befolyásolta a magyar-amerikai kapcsolatokat. Úgy fogalmazott: érezhetően magasabb szintre emeli a két ország politikai kapcsolatait, hogy másfél év után - amely időszakban ideiglenes ügyvivő irányította a budapesti nagykövetség munkáját - a nagykövet elfoglalta budapesti állomáshelyét. Utalt arra, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke nemrég felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és arra, hogy az amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Közölte: kiemelt helyen szerepelt a megbeszélésen a biztonságpolitika, az e heti NATO-csúcstalálkozóra tekintettel is. Jelezte: Magyarország egyetért azzal az amerikai elvárással, hogy a NATO csak akkor lehet sikeres, ha tagállamai megfelelő anyagi ráfordítással támogatják a szervezetet. Úgy folytatta: a kétszázalékos honvédelmi ráfordítás célját Magyarország nemcsak elfogadja, hanem el is kezdte ennek megvalósítását.

Szólt arról is: a tény, hogy Magyarországon százezer ember dolgozik amerikai tulajdonú vállalatoknál, mutatja, milyen jelentősek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak Európán kívül az Egyesült Államok a legfontosabb befektetői, illetve exportpartnere. Németh Zsolt tudatta: a nagykövet, aki maga is üzletember, azt hangsúlyozta, hogy "messze nem aknázták még ki" a gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségeket, és ő maga is elkötelezetten lép majd fel ezen a területen, az energetikát külön is említve.

Jelezte: egyetértettek abban, hogy "egészségtelen Magyarország egyoldalú energiafüggése Oroszországtól", ezért mindent meg kell tenni, hogy az energiadiverzifikáció folyamata kiteljesedhessen a következő években. Romániában és Horvátországban is nagyon komoly beruházások készülnek, az amerikai tőke a jelek szerint ebben szerepet vállalna, és ezzel hozzájárulhat Közép-Európa gazdasági önállóságához - tette hozzá. A fideszes politikus meglátása szerint komoly gazdasági szerepe lehet az Egyesült Államoknak abban, hogy elősegítse a közép-európai együttműködés gazdasági megerősítését.

Németh Zsolt kitért arra is: a nagykövettel érintették az ukrán helyzetet a NATO-csúcstalálkozó összefüggésében. Úgy fogalmazott: Ukrajna "magának köszönheti", hogy Magyarország megvétózza a NATO-Ukrajna tanács összehívását. A vétót akkor kerülhette volna el - folytatta -, ha teljesítette volna azokat a feltételeket, amelyeket Magyarország megfogalmazott és mind a Velencei Bizottság, mind az amerikai partnerek támogattak, nevezetesen, hogy Kijev öt évre függessze fel az oktatási törvény alkalmazását.

Elmondta továbbá, megállapodtak abban, hogy a törvényhozásaik közötti kapcsolatokra nagy hangsúlyt helyeznek a következő időszakban: hamarosan megalakul a magyar-amerikai baráti tagozat.

David B. Cornstein június 25-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó