TGM megint megoldotta
2018. július 10. 23:59

Hatalmas visszhangot váltott ki Wolfgang Luefnek, a Süddeutsche Zeitung szerkesztőjének és kolumnistájának a csakugyan szép és erőteljes cikke, amelyben leszögezi, ami nyilvánvaló:

„A nyilvános beszédben egyszerre csak két eltérő vélemény merült föl arról, vajon segíteni kell-e az életveszélyben lévő embereknek vagy hagyni kell őket meghalni.” („Ez az európai gondolat végének a kezdete. Nem hivatkozhatunk emberi jogokra, fölvilágosodásra, humanizmusra, ha kriminalizáljuk a vízbe fúlók megmentését. Az a kis európai büszkeség, amelyet nemrég érezhettünk, belefulladt több ezer férfival, asszonnyal és gyerekkel a Földközi-tengerbe.”) („Embereket mindenki szeme láttára megfulladni hagyni mások elrettentése végett: ez nem vélemény, hanem az első lépés a barbárságba. Pereket indítani az embermentők ellen: ez a második lépés. A harmadik lépést inkább nem szeretném elképzelni.”)

A taz szemleírója, Christian Jakob joggal hozzáteszi, hogy ez a két vélemény már régóta hallható, a különbség csak az, hogy most Európában azok vannak hatalmon, akik szerint a tengerbe fúlókat hagyni kell meghalni.

A földközi-tengeri mentőhajók a kikötőkben vesztegelnek üresen, az újfasiszta olasz belügyminiszter még az ír haditengerészet hivatalos életmentő EU-misszión lévő egységét se engedi kikötni. A legfontosabb civil mentőakció vezetője nem a tengeren van, hanem Berlinben, nyilatkozik a sajtónak, mi mást tehetne.

De persze nemcsak a tengerbe lehet veszni: az algériai kormány, az EU fő észak-afrikai szövetségese a sivatag közepére rakja ki a fekete-afrikai menekülteket éhen halni. (Vö. még írásaimmal: itt és itt.)

Másutt nem nevezik „Soros-hajóknak” (?!) a lélekvesztőkről embereket mentő humanista hősök tengeri járműveit, mint a hazai szélsőjobboldali-állami sajtóban, de a lényeg azért ugyanaz.

Dögöljenek meg, tranzitzóna, szögesdrót-kerítés, visszaküldés, kiutasítás, őrizetbe vétel, áttelepítés, határlezárás, fegyverkezés, rendőrkutya, ordítás, verés, gyermekek bebörtönzése, végtelen várakozás, megvetés, halál.

Két vélemény, amelyet toleráns, önkorlátozó, árnyalt, felelősségteljes modorban meg kellene vitatni, ugye.

De a vitának véget vetettek „az intézkedések”. A vitának nincs többé helye. Ám szerintem se egyenértékű a két álláspont. Az egyik jó, a másik rossz.

TGM: Két vélemény, amelyről vitának nincs többé helye

hvg.hu
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó