Megelőzhető lett volna a thai gyerekek küzdelme
Még mindig kórházban, de jól és ellenőrzött körülmények között vannak azok a thai futballista gyerekek, akiket hosszú előkészítés után kétnapos mentőmunkával hoztak ki egy vízzel elárasztott barlangból. Az eset után a hatóságok, a speciális mentők, a pedagógusok világszerte levonhatják a tanulságokat. Az egyik első lépésként máris bejelentették, hogy világítást szerelnek fel a csapatot foglyul ejtő barlangba, amit a monszun idejére májustól októberig le is zárnak.
2018. július 12. 10:11

A tanulságok levonásához persze nemcsak az utólagos intézkedések tartoznak, hanem a megelőzés is olyan helyeken, ahol eddig nem történt baj, és kellő körültekintéssel a jövőben sem fog – hangzott el az M1-en.

A Szemtől szembe című műsorban ifjabb Adamkó Péter barlangász elmondta: amennyiben valaki megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkezik a barlangászáshoz, akkor az adott szintnek megfelelően képes balesetmentesen barlangászni. Hozzátette: a szabályok betartásával és megfelelő képzettséggel is előfordulhatnak baleseteket.

Az autóvezetéshez hasonlóan a barlangászáshoz is egy alapfokú tanfolyamon kell részt vennie az erre vágyóknak, egy elméleti és gyakorlati vizsga abszolválását követően megszerzik a képzettséget, így biztonságosan, tudással és tapasztalattal indulhatnak neki egy-egy barlang felfedezésének.

Czakó László barlangi mentő megerősítette Adamkó Péter véleményét, miszerint a képzettség elengedhetetlen a biztonságos barlangi túrákhoz.

A mentő elmondta: sajnálatos módon egy ember életét vesztette mentés közben, és ez szakmai szemmel több kérdést is felvet. Nincs információ róla, de a szakember szerint az életét vesztet búvár vélhetően egy újralégző-készülékkel, más néven rebreatherrel merülhetett. Ez a szerkezet hosszú merülést tesz lehetővé mélységtől függetlenül, azonban ezekről a készülékekről az a szlogen járja, hogy minden tizedik rebreather megöli a használóját – fogalmazott Czakó László, majd hozzáfűzte: nincs biztos információ arról, hogy a búvár milyen légzőkészülékkel merült.

Több fajta légzőkészülék létezik

Amennyiben levegővel merül valaki, egy úgynevezett egyharmados szabályt kell betartani. Ennek lényege, hogy a búvár a levegőkészletének egyharmadát felhasználja a beúszásra, egyharmadát a kijövetelre és egyharmadot biztonsági tartalékként kezel – fejtette ki a szakember.

Czakó László elmondta: amennyiben két palackkal merül valaki, folyamatosan ellenőrizni kell a nyomásmérő órát, azonban ez zavaros, csaknem nulla látótávolság mellett nehézkes lehet. A búvárszemüvegben azonban van egy nagyító, amely segítségére lehetett volna a búvárnak, illetve egyéb módszereket is alkalmazhatott volna. Ezek azonban csak feltételezések, hangsúlyozta a szakértő, hiszen nincsenek pontos információk arról, hogy mi okozta a thai barlangban mentést végző búvár halálát.

Kórházban ápolják a thaiföldi barlangrendszerből kimentett fiúkat

Fizikai és mentális terhelés alatt álltak

Ifj. Adamkó Péter elmondta: a mentés során az idővel harcoltak a mentést végzők, ami komoly mentális nyomást helyezett rájuk, hiszen nemcsak a gyermekek és edzőjük, hanem saját maguk élete is veszélyben volt. A vízi mentés során fizikailag is megterhelő a mozgás, hiszen a víz hússzor jobban vonja el a hőmérsékletet a testtől, mint a levegő, így biztosra állítható az, hogy kimerültek voltak és jelentős fizikai megterhelésnek voltak kitéve. Hozzátette: ráadásként nulla volt a látótávolság, és így szinte elképzelhetetlen körülmények között kellett mentést végezniük.

A barlangász elmondta: komoly képzés a barlangász-képzés, több fajtája is van, érdeklődéstől függően. Fontos azonban megjegyezni, hogy akár az életünk is múlhat azon, hogy milyen tudással és képzettséggel indulunk neki egy-egy száraz, vagy vízi barlangi túrának, ugyanis nem elegendő a túléléshez a bátorság – fogalmazott Ifj. Adamkó Péter.

Miért nincs videó és kép a mentési folyamatról?

Ifjabb Adamkó Péter szerint azért nincsenek konkrét információk, a mentést bemutató videók és képek az esetről, mert döntést kellett hozniuk a mentőknek, hogy milyen technikával mentenek. Azt előre nem tudták megállapítani, hogy ez jó vagy rossz döntés lesz-e, így – a szakember szerint – ennek tudható be az, hogy nem került nyilvánosságra semmilyen képi anyag a mentésről.

Hozzátette: a szakma számára nagy jelentőséggel bírt volna, hiszen tanulni is lehetett volna belőle, de még van esély arra, hogy esetleg a későbbiekben napvilágot lát valamilyen felvétel.

Czakó László szerint a tandemkihozatal gyakorlatilag egy profi búvároknak szánt tananyag és gyakorlat, tehát nagy elismerés a gyerekek számára, hogy ezt végig tudták csinálni. A tandemkihozatal során a bajba jutott búvárt a mentőbúvár húzza maga után. A thai gyerekek esetében két búvár fogott közre egy gyereket, így sikeresen felszínre jutottak.

Múzeum lesz belőle

Múzeummá változtatják a barlangot – közölte szerdán a mentőakció vezetője. „A barlangból élő múzeum lesz, amely bemutatja, hogyan zajlott a mentés. Felállítunk egy interaktív adatbázist, a hely Thaiföld egyik idegenforgalmi látványossága lesz” – számolt be a tervekről egy sajtótájékoztatón az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthanakorn, a mentőakció vezetője.

A thai illetékesek is megerősítették, hogy miután a fiúk szerencsés megmenekülése és a nemzetközi mentőakció révén a barlang az érdeklődés központjába került, az a szándékuk, hogy idegenforgalmi célponttá változtassák.

A tizenkét fiú – egy ifjúsági labdarúgócsapat tagjai – edzőjükkel június 23-án rekedtek a föld alatt. Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap indították el.

A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva menekítették, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. A mentés három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút és az edzőt.

hirado.hu - M1
  • Infantilis lázadás – a szélsőség reménye
    Meg kell védeni a jobb sorsra érdemeseket a liberalizmus ordas eszméjétől, a retardálástól, a degenerálástól.
  • „Magyar” kampány Európában
    Az erős nemzetek Európája és a progresszív, liberális, mélyebb integrációt megvalósító Európa közötti választás, illetve a bevándorlás és a nacionalista, populista erők megállítása — ezek a szlogenek nem csupán Magyarországon, de a legtöbb EU-tagállamban is hangsúlyosan megjelennek a május 23—26. között sorra kerülő európai választások kampányában.
  • Az erőszak csapdájából Isten erőterébe
    „Embertől emberig is keresztút visz.” Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének húsvéti üzenetét olvashatják.
MTI Hírfelhasználó