Megelőzhető lett volna a thai gyerekek küzdelme
Még mindig kórházban, de jól és ellenőrzött körülmények között vannak azok a thai futballista gyerekek, akiket hosszú előkészítés után kétnapos mentőmunkával hoztak ki egy vízzel elárasztott barlangból. Az eset után a hatóságok, a speciális mentők, a pedagógusok világszerte levonhatják a tanulságokat. Az egyik első lépésként máris bejelentették, hogy világítást szerelnek fel a csapatot foglyul ejtő barlangba, amit a monszun idejére májustól októberig le is zárnak.
2018. július 12. 10:11

A tanulságok levonásához persze nemcsak az utólagos intézkedések tartoznak, hanem a megelőzés is olyan helyeken, ahol eddig nem történt baj, és kellő körültekintéssel a jövőben sem fog – hangzott el az M1-en.

A Szemtől szembe című műsorban ifjabb Adamkó Péter barlangász elmondta: amennyiben valaki megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkezik a barlangászáshoz, akkor az adott szintnek megfelelően képes balesetmentesen barlangászni. Hozzátette: a szabályok betartásával és megfelelő képzettséggel is előfordulhatnak baleseteket.

Az autóvezetéshez hasonlóan a barlangászáshoz is egy alapfokú tanfolyamon kell részt vennie az erre vágyóknak, egy elméleti és gyakorlati vizsga abszolválását követően megszerzik a képzettséget, így biztonságosan, tudással és tapasztalattal indulhatnak neki egy-egy barlang felfedezésének.

Czakó László barlangi mentő megerősítette Adamkó Péter véleményét, miszerint a képzettség elengedhetetlen a biztonságos barlangi túrákhoz.

A mentő elmondta: sajnálatos módon egy ember életét vesztette mentés közben, és ez szakmai szemmel több kérdést is felvet. Nincs információ róla, de a szakember szerint az életét vesztet búvár vélhetően egy újralégző-készülékkel, más néven rebreatherrel merülhetett. Ez a szerkezet hosszú merülést tesz lehetővé mélységtől függetlenül, azonban ezekről a készülékekről az a szlogen járja, hogy minden tizedik rebreather megöli a használóját – fogalmazott Czakó László, majd hozzáfűzte: nincs biztos információ arról, hogy a búvár milyen légzőkészülékkel merült.

Több fajta légzőkészülék létezik

Amennyiben levegővel merül valaki, egy úgynevezett egyharmados szabályt kell betartani. Ennek lényege, hogy a búvár a levegőkészletének egyharmadát felhasználja a beúszásra, egyharmadát a kijövetelre és egyharmadot biztonsági tartalékként kezel – fejtette ki a szakember.

Czakó László elmondta: amennyiben két palackkal merül valaki, folyamatosan ellenőrizni kell a nyomásmérő órát, azonban ez zavaros, csaknem nulla látótávolság mellett nehézkes lehet. A búvárszemüvegben azonban van egy nagyító, amely segítségére lehetett volna a búvárnak, illetve egyéb módszereket is alkalmazhatott volna. Ezek azonban csak feltételezések, hangsúlyozta a szakértő, hiszen nincsenek pontos információk arról, hogy mi okozta a thai barlangban mentést végző búvár halálát.

Kórházban ápolják a thaiföldi barlangrendszerből kimentett fiúkat

Fizikai és mentális terhelés alatt álltak

Ifj. Adamkó Péter elmondta: a mentés során az idővel harcoltak a mentést végzők, ami komoly mentális nyomást helyezett rájuk, hiszen nemcsak a gyermekek és edzőjük, hanem saját maguk élete is veszélyben volt. A vízi mentés során fizikailag is megterhelő a mozgás, hiszen a víz hússzor jobban vonja el a hőmérsékletet a testtől, mint a levegő, így biztosra állítható az, hogy kimerültek voltak és jelentős fizikai megterhelésnek voltak kitéve. Hozzátette: ráadásként nulla volt a látótávolság, és így szinte elképzelhetetlen körülmények között kellett mentést végezniük.

A barlangász elmondta: komoly képzés a barlangász-képzés, több fajtája is van, érdeklődéstől függően. Fontos azonban megjegyezni, hogy akár az életünk is múlhat azon, hogy milyen tudással és képzettséggel indulunk neki egy-egy száraz, vagy vízi barlangi túrának, ugyanis nem elegendő a túléléshez a bátorság – fogalmazott Ifj. Adamkó Péter.

Miért nincs videó és kép a mentési folyamatról?

Ifjabb Adamkó Péter szerint azért nincsenek konkrét információk, a mentést bemutató videók és képek az esetről, mert döntést kellett hozniuk a mentőknek, hogy milyen technikával mentenek. Azt előre nem tudták megállapítani, hogy ez jó vagy rossz döntés lesz-e, így – a szakember szerint – ennek tudható be az, hogy nem került nyilvánosságra semmilyen képi anyag a mentésről.

Hozzátette: a szakma számára nagy jelentőséggel bírt volna, hiszen tanulni is lehetett volna belőle, de még van esély arra, hogy esetleg a későbbiekben napvilágot lát valamilyen felvétel.

Czakó László szerint a tandemkihozatal gyakorlatilag egy profi búvároknak szánt tananyag és gyakorlat, tehát nagy elismerés a gyerekek számára, hogy ezt végig tudták csinálni. A tandemkihozatal során a bajba jutott búvárt a mentőbúvár húzza maga után. A thai gyerekek esetében két búvár fogott közre egy gyereket, így sikeresen felszínre jutottak.

Múzeum lesz belőle

Múzeummá változtatják a barlangot – közölte szerdán a mentőakció vezetője. „A barlangból élő múzeum lesz, amely bemutatja, hogyan zajlott a mentés. Felállítunk egy interaktív adatbázist, a hely Thaiföld egyik idegenforgalmi látványossága lesz” – számolt be a tervekről egy sajtótájékoztatón az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthanakorn, a mentőakció vezetője.

A thai illetékesek is megerősítették, hogy miután a fiúk szerencsés megmenekülése és a nemzetközi mentőakció révén a barlang az érdeklődés központjába került, az a szándékuk, hogy idegenforgalmi célponttá változtassák.

A tizenkét fiú – egy ifjúsági labdarúgócsapat tagjai – edzőjükkel június 23-án rekedtek a föld alatt. Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap indították el.

A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva menekítették, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. A mentés három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút és az edzőt.

hirado.hu - M1
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó