Hozzájárultak a zárószavazáshoz
Az MSZP-t még a saját javaslatai sem érdeklik
Elfogadta a parlament a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokat, a Költségvetési Tanács (KT) pedig megadta előzetes hozzájárulását az egységes költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához.
2018. július 18. 11:16

A Költségvetési Tanácsnak három napja van a véleménynyilvánításra azzal kapcsolatban, hogy a költségvetés megfelel-e azoknak az alkotmányos elveknek, amelyek az ország jövőbeni munkáját befolyásolják – közölte Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ezt az időt a tanács azonban nem szokta kitölteni, mivel folyamatos az együttműködés a módosító javaslatok tárgyalásakor – tette hozzá.

Ennek függvényében a tanács hozzájárul ahhoz, hogy a zárószavazásra sor kerüljön, ez egy alkotmányos aktus, ami több mint formalitás, hiszen a kérdés az, hogy a költségvetés megfelel-e azoknak a szabályoknak, amelyek az államháztartás csökkentésére vonatkoznak, valamint betartják-e a hiánnyal kapcsolatos lépéseket – hívta fel a figyelmet Kovács Árpád.

A módosító javaslatok megfelelnek az alkotmányos elveknek

Idén a módosító javaslatok nem jártak pénzügyi mozgással, abban az értelemben, hogy a költségvetésnek a bevételi és kiadási főösszegei egyensúlyban maradtak, ennek megfelelően a Költségvetési Tanács véleménye szerint a költségvetésre vonatkozó módosító javaslatok megfelelnek az alkotmányos elveknek – mondta.

A világgazdasági folyamatokkal kapcsolatban a szakértők valamivel kisebb növekedéssel számolnak, mint a kormányzat. A különböző elemzői vélekedések körülbelül 3,5 százalék körüli növekedést várnak, míg a kormány ennél valamivel nagyobb mértékű növekedéssel számol – közölte Kovács Árpád.

Hozzátette: kettő közötti különbséget a kormányzat azzal ellensúlyozta, hogy a korábbi évektől jelentősebb biztonsági tartalékkal indította el a költségvetést, ezzel elejét vette a kockázatokról szóló vitáknak.

A belpolitikai folyamatok nem vetítenek előre kockázatot

A világgazdasági folyamatok kockázatai miatt előfordulhat, hogy nem a pozitív szcenárió valósul meg, míg a belpolitikai folyamatok nem vetítenek előre kockázatot ma Magyarországon – hangsúlyozta Kovács Árpád.

Az Európai Unió országai számára van egy kritériumrendszer, egy háromszázalékos előírás, ami a költségvetési hiányra vonatkozik. A magyar kormány azonban ennél jóval kisebb hiánnyal tervezte meg a költségvetést – hívta fel a figyelmet.

A költségvetés nincs kitéve a devizahullámzás veszélyeinek

Az egységes költségvetési törvényjavaslatban – a KT által korábban véleményezett törvényjavaslat-tervezettel egyezően – az államadósság-mutató 2018 végére a GDP 72,9 százalékáról 70,3 százalékára csökken.

Kovács Árpád aláhúzta: ez a csökkenés még egy kedvezőtlen fordulat esetén is tartható. Az ország mindig egy jobb forgatókönyv megvalósulására készül, amelynek a lehetősége nagyon határozottan benne van a jövő évi költségvetésben.

Orbán Viktor korábbi kormánya már 2010-ben az államadósság szerkezetének a módosítását tűzte ki célul azért, hogy ne legyen kitéve a devizahullámzásból adódó kockázatoknak. Azóta jelentősen csökkent az államadósság devizaaránya. Kovács Árpád szerint ez a célkitűzés a továbbiakban is tarthatóvá válik, valamikor az összes adósságállomány fele külföldi pénznemekben volt, ami most 18 százalékra csökkent.

Az MSZP-t még a saját javaslatai sem érdeklik

Miközben jövőellenesnek nevezve hevesen támadta a jövő évi költségvetést, az MSZP-frakció mintegy fele meg sem jelent a büdzséhez benyújtott módosító javaslatok szavazásakor, így saját indítványaikra sem mondtak igent. A költségvetést ugyancsak keményen bíráló Gyurcsány Ferencék egy módosító javaslattal sem éltek.

Újra jelesre vizsgázott hiteltelenségből és a választóik iránti közönyből a baloldal. Miközben hétfőn a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosításokról szavazott a parlament, Kunhalmi Ágnes (képünkön) a Facebookon tett közzé képeket olaszországi nyaralásáról. Az MSZP országgyűlési képviselője, választmányi elnöke Verona építészete, majd a Monte Baldo orma után éppen Sirmione partjait csodálta ahelyett, hogy saját öt, illetve párttársai további tucatnyi módosító javaslatára mondott volna igent a Házban.

De nem Kunhalmi volt az egyetlen a szocialisták közül, aki nem szavazott vagy részt sem vett a hétfői ülésen. Történt mindez úgy, hogy az MSZP korábban jövőellenesnek titulálva hevesen támadja a 2019-es büdzsét, és nem győzi hangoztatni, hogy az egészségügyi vagy a szociális területen önálló költségvetési tervezetet tett le az asztalra.

A parlamenti jegyzőkönyvekből kiderül, hogy az MSZP-frakció mintegy fele nem szavazott a párt saját módosító indítványairól. Nem tartotta ezt fontosnak Hiller István, Hiszékeny Dezső, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Molnár Zsolt és a párt elnöke, a baloldali értékekhez való visszatérést, szolgáltató MSZP-t ígérő Tóth Bertalan sem. Náluk sokkal lelkiismeretesebbnek bizonyultak a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a DK jelen lévő képviselői, akik kivétel nélkül a szocialisták valamennyi javaslatát támogatták – míg a kormánypárti képviselők elutasították azokat.

A parlamenti jegyzőkönyvekből kiderül az is, hogy a jövő évi költségvetéshez összesen 810 módosító javaslat érkezett, legtöbbjük a Jobbiktól, majd az LMP-től és a szocialistáktól. A Demokratikus Koalíció képviselői viszont egyáltalán nem erőltették meg magukat, így miközben durván bírálták a 2019-es büdzsét, egyetlen módosító indítványt sem tettek.

Egyébként Gyurcsány Ferenc pártelnök sem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen a hétfői ülésen, míg Oláh Lajos kivételével valamennyi DK-s képviselő szavazott. A Magyar Idők szerette volna megtudni, hogy az MSZP számos képviselője miért nem vett részt a szavazáson, ám a párt sajtóosztálya lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

MTI - magyaridok.hu
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó