Amiért a harang szól
Kerékpáros zarándoklat Nándorfehérvár emlékére
A déli harangszó öt és fél évszázada a mi ajándékunk a keresztény Euró­pának. Minden magyarnak tudnia kell, hogy miért is szól.
2018. július 21. 12:49

„Érettségi ülnök voltam 2007-ben. Szégyenkezve feszengtem a helyemen, amikor azzal szembesültem, hogy az egyik diák Mátyás királyról még csak címszavakat sem képes elmondani. Akkoriban keresett meg Janek György atlétaedző barátom azzal az ötlettel, hogy nekünk, sportolóknak is kellene tennünk valamit Mátyás király emlékének megőrzéséért. A tiezenegy évvel ezelőtti kínos pillanat arra indított, hogy csatlakozzak hozzá, és a tervezett eseményt terjesszük ki a Hunyadi család és a déli harangszó tiszteletére, emlékének megőrzésére” – meséli Foltán László kenus olimpiai bajnok, hogy honnan is ered az immár egész napos Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456 elnevezésű rendezvény gondolata.

Tíz esztendeje még komoly politikai ellenszélben kezdtek hozzá a szervezéshez. „Néhai Schulek Ágoston, a korábbi kiváló atléta, a TF rektorhelyettese, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja rengeteget segített nekünk, amiért a mai napig hálásak vagyunk, az esemény egyik igen fontos eleme, a kerékpáros zarándoklat éppen ezért is viseli az ő nevét” – fűzi hozzá Foltán László.

Rohanó világunkban a hasonló rendezvényeket sajnos hajlamosak vagyunk egy-egy ráérős megszállott fura hóbortjaként aposztrofálni. Ne tegyük, Foltán László és Janek György ugyanis fontos missziót teljesít a rendezvénnyel.

A tudatlan érettségizők mellett az is jellemzi értékválsággal küszködő korunkat, hogy a két- és háromkerekű járgányoktól a passzív dohányosokig mindenkinek és mindennek van világ- vagy emléknapja, de – kapaszkodjanak meg – Hunyadi János 562 évvel ezelőtt aratott dicsőséges győzelmének csak 2011 óta, Foltán Lászlóék akadályt nem ismerő munkájának köszönhetően. Az Országgyűlés ugyanis akkor, hét éve szavazta meg, hogy július 22-t nyilvánítsák a világraszóló nándorfehérvári diadal emléknapjává.

Idén vasárnap immár tizedik alkalommal tartják meg az egész napos eseményt. A Hősök terén a két Hunyadi szobránál ezen a napon kiállítják két féltett nemzeti ereklyénket, Hunyadi Mátyás halotti pajzsának és kálváriájának, azaz házi oltárának hiteles másolatát – előbbi eredeti darabja a párizsi Invalidusok háza birtokában van, utóbbié az esztergomi székesegyház legféltettebb kincse.

A kulturális programok, az ünnepi beszédek és a koszorúzás után délben útnak indul a kerékpáros zarándoklat. A Hősök tere–Budakalász–Szentendre–Leányfalu–Tahitótfalu–Dunabogdány–Visegrád–Pilisszentlászló–Szentendre-Budakalász–Hősök tere útvonalon vasárnap senki se lepődjön meg azon, hogy a kerékpárosokat kísérő teherautón folyamatosan zúg a harang – személyesen Foltán László kenus olim­piai bajnokunk kongatja majd.

A déli harangszó öt és fél évszázada a mi ajándékunk a keresztény Euró­pának. Minden magyarnak tudnia kell, hogy miért is szól.

magyaridok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be
  Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Fölvetette: hol voltak az EU-nak a járványügyi hivatalban sok pénzért dolgozó emberei, és ők miket mondtak a koronavírusról január-februárban.
 • A védtelen Európa és a szereptévesztésben lévő NATO
  A Defender 2020 NATO-hadgyakorlat célja nem a valós fenyegetések elleni védelem, úgymint az illegális bevándorlás és a mindenkit elpusztítani képes Covid-19, hanem a – szerintük – sokkal veszélyesebb ellenfél, Oroszország elképzelt agressziójának megfékezése. Hogy is van ez?
 • Az egész lakosság védelmét szolgálja a kijárási korlátozás
  Müller Cecília kiemelte: az intézkedések nagyrészt a sérülékeny csoportok, az idősek védelmét, a járvány terjedésének megfékezését, de az egész lakosság védelmét szolgálják.
MTI Hírfelhasználó