Törvény korlátozza a toronyházak építését
Budapest látképének megőrzése az egyik legfőbb szempont
Az új előírások szerint bizonyos beruházásoknál a kormány rendeletben állapíthatja meg a különös hatósági eljárási szabályokat.
2018. július 21. 16:03

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítása Magyarország kiemelkedően jellegzetes, értékes, illetve egyedi építészeti és arculati motívumokkal rendelkező területeinek településképi védelmét biztosítja, ennek okán külön szabályozást és korlátozást vezetett be a toronyházakra – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Tordai Bence (Párbeszéd) írásbeli kérdésére válaszolva. A tárcavezető kifejtette, a jogszabály 90 méterben határozza meg az építhető épületek legmagasabb pontját, a 65 méter magasságot meghaladó új épületek esetében a magas építészeti minőséget az országos központi tervtanács véleménye garantálja.

– A törvény biztosítja Magyarország értékes, illetve egyedi építészeti és arculati motívumainak, európai szinten egyedülálló és nemzetközi védelem alatt álló fővárosi sziluett­jének megóvását, támogatja a közigazgatási bürokrácia csökkentését, közvetlenül csökkenti az önkormányzatok adminisztratív terheit, és gyorsítja a XXI. századi fejlesztések megvalósulását – fejtette ki Gulyás Gergely.

 

A 120 méter magas Mol Campust még felhúzzák a Kopaszi-gátnál Fotó: Mol

Az Országgyűlés által e hó elején elfogadott, majd július 12-én kihirdetett és onnantól hatályos módosítás értelmében a 90 métert meghaladó épület a toronyház, amely magasságba valamennyi építményrész beleértendő: a kupola, a saroktorony, a tetőfelépítmény, sőt a tetőn lévő antenna, kémény, szellőző, egyéb tartozék és műszaki berendezés is.

Az új előírások szerint bizonyos beruházásoknál a kormány rendeletben állapíthatja meg a különös hatósági eljárási szabályokat. Az előírásokat mindazon építésügyi hatósági eljárásnál alkalmazni kell, amelyek már megkezdődtek a módosítások hatálybalépése előtt, azoknál viszont nem, amelyeknek e nap előtt már kiadták a végleges építési vagy fennmaradási engedélyét, az elvi építési keretengedélyét.

Ez különösen a Mol esetében érdekes, amely Mol Campus néven nem kevesebb mint 120 méter magas székházat tervez építtetni a budai Kopaszi-gát mellett. Az irodaház a Lázár János-féle kormányinfók vissza-visszatérő témája volt korábban, a Mol végül több korábbi próbálkozás után tavaly októberben jelentette be a megközelítőleg 83 ezer négyzetméteres, a tervek szerint 2021-re elkészülő épület tervezését.

Az olajipari vállalatnál kérdésünkre megerősítették, hogy a cég tulajdonában álló telken a 120 méteres székház tervezése az eredeti forgatókönyv szerint zajlik. Június végén aztán a GTC Magyarország közölte, hogy jogerős építési engedélyt kapott a Twist – Budapest City Tower megépítésére az Árpád híd pesti hídfőjénél. A 23 emeletes, 90 méter magas irodaház építése hamarosan megkezdődik.

magyaridok.hu
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó