Új árvízpolitikát sürgetnek a természeti csapások
Japánban már több mint kétszáz halottja van az áradásoknak és földcsuszamlásoknak, az eltűntek keresése még mindig folyamatban van. Romániában országszerte 15 ezer ember és a minisztérium több mint 7300 járműve, illetve munkagépe vesz részt az árvíz elleni védekezésben.
2018. július 23. 11:05

A hatalmas esőzés valóságos vízözönt okozott az utcákon Bretagne közelében is, Pakisztánban pedig 1980 óta nem volt példa hasonló méretű esőzésre. Az Athén melletti Magoulában az emberek házfalaik kiütésével próbáltak utat engedni a hömpölygő áradatnak. Az ázsiai monszunidőszak pedig Kínában is gondokat okoz, Szecsuán tartományban több mint 80 ezer embert telepítettek ki.

Vajon mi lehet az oka a világszerte oly nagy károkat okozó árvizeknek? Szakértők szerint több magyarázat is lehetséges.

 

Egyre gyakoribb kiváltó ok az urbanizáció

Árvíz kialakulhat akkor, ha az olvadó jég vagy heves esőzés miatt a folyók és tavak kilépnek a medrükből, de a csapadék felgyűlhet az alacsonyan fekvő ártéri területeken is.

Ám ezek mellett egyre gyakoribb kiváltó ok az urbanizáció, a kiépített csatornarendszer nem bírja el a nagy vízmennyiséget, a lebetonozott utcákon keresztül pedig a talajba sem tud elszivárogni a víz.

Víz borítja a vasútállomást a nyugat-japáni Okajama prefektúra Kurasiki városában 2018. július 8-án (MTI/EPA/JIJI Press)

„Nem vesszük figyelembe a vizeket, amikor városokat tervezünk. A városok nem bírják a nagy csapadékmennyiséget, mert nem építünk vízgyűjtőket, nincs elég zöld terület vagy zöld tető, ami megbirkózna a szélsőséges vízmennyiséggel” – közölte Henk Ovink holland vízügyi szakértő az M1 Világ című magazinjában.

A gyakori árvizek világszerte új árvízpolitikát sürgetnek, aminek már fel kell készülnie az elkövetkező évtizedek éghajlati változásaira is.

 

Újra kell gondolni a városok kialakítását

Hollandia GDP-jének 60 százalékát tengerszint alatt termeli meg, ezért itt különösen fontos az árvízvédelem. A sok évszázados tudást összegyűjtve, hárommilliárd dolláros gátrendszert építettek ki az Északi-tengeren.

„A sokoldalú kihasználhatóság nagyon fontos egy városban; egy garázs szolgálhat vízgyűjtőként is. Ha a csatornákat kinyitjuk, a járdát is ellepheti a víz anélkül, hogy kárt okozna a város többi részében. Az összes lehetséges módon újra kell gondolni a városok kialakítását, ez a legfontosabb” – hangsúlyozta a szakértő.

Árvíz a Tátrában fekvő lengyel faluban, Male Cichében 2018. július 19-én (MTI/EPA/Grzegorz Momot)

Hollandiában az új épületeket már repedések mögé építik, úgy, hogy az épületek között és körül mélyedések legyenek, amelyek visszatartják az esetleges árvizet vagy esőt. Emellett az országban jelenleg is folyamatban vannak a lakosság körében kevésbé népszerű kilakoltatási programok; az állam felvásárolja és lerombolja az ártéren lévő épületeket.

hirado.hu - M1
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó