Célegyenesben a megakatedrális
Vitatják a román állam szerepét a kétszázmillió eurós projektben.
2018. július 25. 14:12

Még idén, Nagy-Románia létrejöttének centenáriumi évében – a tervek szerint a december elsejei nemzeti ünnep előtt – befejezik a „nemzet megváltásának katedrálisát”, azaz az évek óta épülő, óriási bukaresti ortodox templomot. A román főváros polgármesteri hivatala most újabb kétmillió eurót utal át a munkálatok költségvetésének kiigazítására. A beruházás összértéke várhatóan eléri a 200 millió eurót. Jelenleg négyszáz munkás dolgozik heti hat napon át az építkezésen.

A több mint 90 százalékban már elkészült székesegyház 120 méter magas, alapterülete 38 ezer négyzetméter. A földszint alatt két terem kapott helyet, ezek templomokként működnek majd, az egyik 16, a másik 11 méter mélyen. Szintén a föld alá kerül 42 kripta, négy atombunker, egy múzeum és több, a sajtóesemények számára fenntartott helyiség.

Rekordméretű lesz a katedrális harangja is. A 25 tonnás, több mint három méter átmérőjű remekművet az ausztriai Innsbruckban öntötték ki, ahol 25 európai szakértő vett részt a munkában. A rézből és ónból készült megaharang három hétig hűlt az öntés után. A román ortodox egyház vezetőjének, Dániel pátriárkának az arcképével díszített harang a legnagyobb Európában.

Mára kilencven százalékban elkészült a székesegyház Fotó: Europress/AFP

Romániában sokan vitatják, hogy az ortodox egyházat megilleti-e a templomépítésekre, illetve felújításokra kapott állami támogatás, amikor különféle vállalkozásain keresztül jelentős profitszerző tevékenységet folytat, amelynek jövedelme után ráadásul adómentességet élvez.

Miközben az ortodoxok a katedrális közelgő átadására készülnek, a romániai muzulmán közösség lemondott arról, hogy új vallási központot építsen Bukarestben. A muszlimok nemrég visszaadták a román államnak azt a 11 ezer négyzetméteres telket, amelyet ingyenesen kaptak használatba.

A sajtóban óriás mecsetként emlegetett létesítmény építése ellen több tiltakozó akciót is szerveztek korábban Bukarestben. Murat Iusuf romániai muzulmán főmufti szerint nem a támadások, hanem a forráshiány miatt állt el a tervtől a török közösség. A projektet Törökország finanszírozta volna.

Pataky István (Marosvásárhely)
 
magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó