Mentőöv lehet a kistelepüléseknek
– Örömmel üdvözöljük a családi otthonteremtési kedvezmény tervezett módosításait, mert azok a kistelepüléseken való letelepedést, megmaradást, az életszínvonal megőrzését, javulását segíthetik – nyilatkozta a Magyar Időknek Csomor László, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke. Arra a keddi bejelentésre reagált, hogy a jövőben növekszik a csok összege az ötezer lakosúnál kisebb településeken, és a kormány ott a használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez. A jelenlegi demográfiai problémákat ismerve sokrétű intézkedésre van szükség a falvak megsegítéséhez – tette hozzá a szövetség vezetője.
2018. július 26. 10:57

Növekszik a jövőben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege az ötezer lakosúnál kisebb településeken, a kormány ott a használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez – jelentette be kedden Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kabinet nem titkolt célja, hogy a falusi létforma népszerűvé váljon, és ne járjon az életszínvonal csökkenésével az, ha valaki vidékre költözik. Az épülő házaknál kedvezmény jár majd a tájegységbe illeszkedő építkezések után, és még ebben a parlamenti ciklusban program indul a kultúra fejlesztésére, játszóterek, sportpályák kialakítására. Számítások szerint Magyarországon 2873, ötezres lélekszám alatti kistelepülés van, ahol összesen több mint hárommillió ember él.

– Örömmel üdvözlünk minden olyan lépést, amely a kistelepüléseken való letelepedést, megmaradást, az életszínvonal megőrzését, javulását segíti. Ugyanakkor a jelenlegi demográfiai problémákat ismerve sokrétű intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a fiatalok motiválva legyenek arra, hogy kistelepüléseken telepedjenek le és építtessenek nagy értékű ingatlant – mondta lapunk megkeresésére Csomor László, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke, a Bács-Kiskun megyei Bácsborsód polgármestere.

– A csok először csekély hatást váltott ki a szövetségünk négyszáz településén, de amikor a használt ingatlanokra is kiterjesztették, már jelentős megtartóerővel bírt – vélekedett Csomor László az eddigi lehetőségekről. Szerinte a csok összegének emelése mentőöv lehet a kistelepüléseknek, de csak akkor, ha a munkalehetőségek nőnek, az infrastruktúra javul, a közszolgáltatások minősége változik, és a civil szféra jelenléte is fontos ahhoz, hogy a fiatalok letelepedjenek a falvakban. Eddig már 75 ezernél több család, azaz legalább 300 ezer ember tudott jobb, szebb lakásba költözni az otthonteremtési program segítségével.

A bővítés azoknak a fiatal családoknak kínálhat lehetőséget, amelyeknek még nincs ingatlanuk Fotó: Mirkó István

Jelenleg a csok azoknak jár, akiknek már legalább egy gyermekük van, vagy vállalnak legalább egyet, és új vagy használt lakásba költöznek, esetleg bővítenek. Az egygyermekesek 600 ezer, a kétgyermekesek 1,42–2,6 millió, a háromgyermekesek 2,2–10 millió, a legalább négygyermekesek pedig 2,75–10 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe. A harmadik és további gyermeket vállalóknak gyermekenként egymillió forint hitelelengedést is bevezetett a kormány.

Fotó: csalad.hu

– Ahogy a csok önmagában megállja a helyét családtámogatási elemként, úgy ez a bővítés valószínűleg más intézkedésekkel és fejlesztésekkel hozhat majd látható eredményt – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte a most bejelentett „ajánlat” akkor lehet igazán sikeres, ha falun javulnak az életminőség feltételei, vagyis többeknek nyújt vonzó lehetőséget az ottmaradásra vagy az odaköltözésre egy-egy kistelepülés. Balogh László szerint rövid távon egyes agglomerációs településeken lehet érezhető a bővített csok hatása, olyan helyeken, amelyek sok munkalehetőséget biztosító vidéki nagyvárosok 40-50 kilométeres körzetében vannak, de eddig kevésbé voltak keresettek a kiköltöző családok körében.

– A csok eddigi elemei elsősorban a továbblépést tudták biztosítani azoknak, akiknek volt már valamilyen lakóingatlanuk. A mostani bővítés viszont éppen azokat a fiatal családokat célozhatja, amelyeknek nincs lakástulajdonuk, és a drága nagyvárosi albérlet fizetése helyett alternatív megoldást keresnek – magyarázta a szakértő. Hozzátette, hogy bár sok helyen alacsonyabb az átlagjövedelem, de ezt ellensúlyozhatja a lakáshoz jutás támogatása, illetve az, hogy a lakhatás költségei ezeken a településeken jóval alacsonyabbak.

E tekintetben korántsem mellékes, hogy a hirdetési portál adatai szerint az ötezer főnél kisebb településeken – Pest megyét nem számítva – a családi házak átlagos négyzetméterára 91 ezer, a lakásoké 116 ezer forint, ami a budapesti átlagárak mintegy ötöde és a megyeszékhelyek lakásárainak is csak fele-harmada.

magyaridok.hu
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó