Spekulánsok állhatnak a forint elleni támadás mögött
A feltörekvő piacok devizái kiemelt célpontjai a pénzügyi befektetőknek. A magyar fizetőeszköz rövid kilengést követően stabilizálódni látszik a 320-as árfolyam körül. Az ország gazdasági teljesítménye alapján ugyanakkor jóval erősebbnek kellene lenni a forintnak.
2018. július 27. 11:43

Spekulánsok állnak a forint elleni támadás mögött, mondta Szajlai Csaba a Figyelő főszerkesztő-helyettese az MNB által kiadott adatokra és az által megkérdezett devizapiaci kereskedőkre hivatkozva. A szakújságíró kiemelte, hogy a magyar forintot már a nemzetközi piacokon nem igazán jelentős összegnek számító 50-100 milliárd forinttal is meg lehet támadni.

Hozzátette, hogy összességében mintegy 800 milliárd forintnyi összeg mozdulhatott meg a forint elleni spekuláció kapcsán. Ez azonban nem csak a magyar fizetőeszközt, hanem szinte az összes feltörekvő piaci devizát érintette – hívta fel a figyelmet Szajlai Csaba. Mint fogalmazott: sokan arra játszanak, hogy ezek a pénznemek még inkább veszíteni fog az értékükből.

A Figyelő főszerkesztő-helyettese igyekezett leszögezni, hogy a magyar forintnak a hazai gazdaság biztos alapjait figyelembe véve inkább erősnek kellene lenni, amit e az OTP Bank csinált által készített felmérés is alátámaszt. Hangsúlyozta, hogy 305-310 forint körül euróárfolyam lenne a reális, semmint a mostani 320 fölötti.

 Az exportra termelőknek és a turizmusban érdekelteknek kedvező a magas árfolyam

Pontosan nem lehet tudni, hogy kiáll a spekuláció háttérben, vélhetően különböző pénzügyi befektetők, devizapiaci kereskedők, de Szajlai Csaba emlékeztetett, hogy Soros György is utazott ilyen ügyletekben korábban. A forint értékvesztéséből sokan jól járnak, mutatott rá a szakújságíró.

A magyar államadósságnak még mindig van egy 25 százalékos deviza aránya, így ez elég érzékenyen érinti az államot. A magas árfolyam ugyanakkor kedvező az exportra termelő cégek számára, és a külföldi turisták is többet költenek, jegyezte meg a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

Szajlai Csaba úgy látja, hogy a fő gondot forint árfolyamának jelenlegi kiszámíthatatlansága okozza. Elemzésekre hivatkozva elmondta, hogy rövid távon komoly javulásra nem lehet számítani, marad a 320 körüli érték.

Nincs még napirenden az euró bevezetése

A spekulánsok automatikusan jobban támadják a feltörekvő piaci devizákat, mivel nincs mögöttük egy olyan védelem, mint amilyet az Európai Jegybank jelent. Az euró jövőbeli bevezetése kapcsán emlékeztetett, hogy Magyarország erre kötelezettséget vállalt.

A formálódó versenyképességi javaslatok különböző komponensei között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről jelentkezik is az euró bevezetésének pártolása. Az ehhez szükséges három feltétel közül azonban még csak kettőt teljesítünk, így erről csak azután érdemes beszélni, ha a kedvező államháztartási hiány és az infláció mellett az államadósságot is megfelelő mértékben tudjuk csökkenteni.

hirado.hu - M1
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából
  Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.
 • Bayer Zsolt: A Fidesz Mohácsa
  Vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden „orbánbányázás”.
 • Karácsony Gergely Kispestre száműzi a Szent István-szobrot
  Szent István nem a róla elnevezett parkban kap szobrot, hanem Gajda Péter ténykedését figyelheti a XIX. kerületben – reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció arra a fővárosi előterjesztésre, hogy a Szent István park helyett a kispesti Templom téren állítják fel államalapítónk emlékművét.
MTI Hírfelhasználó