A mi világrendezvényeink megfúrása mikor tisztázódik?
Nos, az újságcikkek fennmaradtak, hozzáférhetőek, újra kell őket keresni, a szerzők nevét tisztázni kell, és meg kell jegyezni.
2018. július 30. 17:01

Lefizettek egy akadémikust, hogy írjon lejáratásra alkalmas „tanulmányt” az adott ország ügyében: azaz „derítse ki”, hogy gazdasági összeomlást okozna, ha a világversenyt ott rendeznék meg. Majd a „mű” részleteit sulykolni kezdték a világsajtóban.

Nem, nem magyar világrendezvények tervéről van szó.

Még csak nem is az 1996-os budapesti világkiállítás megtorpedózásáról, amelyet egy olyan nemzetközi kampányszervezet végzett el, melynek képviselői jelentős számban ügyködtek buzgón a magyar Országgyűlésben.

Most a 2022-es katari Futball VB a téma.

„Újabb súlyos vádak merültek fel a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőivel szemben. A The Sunday Times a birtokába került dokumentumok alapján arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát és lejáratni őket.”

Ezt az MTI tette közzé hazánkban.

„A tekintélyes vasárnapi brit lap tudósítása szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones (BLJ) nevű ismert kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat.”

Azaz „szakembereket” fizettek meg.

„Többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében.”

Újságírókat, bloggereket „béreltek fel.”

Nos, az újságcikkek fennmaradtak, hozzáférhetőek, újra kell őket keresni, a szerzők nevét tisztázni kell, és meg kell jegyezni. „Listázni” nem kell, nem százas nagyságrendben vettek részt az akcióban. Különben is, a „listázás” teljesen hatástalannak bizonyult, amikor azok nevét sorolták fel, akik az Európai Parlamentben ülnek, és egy spekulánstól kapnak hatalmas pénzt zsoldként.

Élik világukat azóta is, sőt ők vádaskodnak...

„Kémkedtek a többi pályázat kulcsfigurái után, és kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban” – írja a brit lap nyomán az MTI.

Itt is érdemes a sajtót fellapozni.

A The Sunday Times nem fedte fel forrását, csak annyit közölt, hogy a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el hozzá a dokumentumokat. A kiszivárogtatót a lap szerint júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága.

Tehát megszólalt egy lelkiismeret.

Noha hazánkban nem esnek ki újságírók ablakon, miként ez egyes nagy országokban megtörténik – egy nagy óceánon túl már évtizedekkel ezelőtt megtörtént, hogy lelkiismeretes tudós a hetedik elemeltről „részegen” kiesett” –, azért itt is fölötte igen érdemes óvatosnak lenni.

Itt aligha lesz lelkiismeretes szerzet.

„A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében: korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. ..A most ismertetett dokumentumokat viszont nem látták az amerikai Michael Garcia által vezetett vizsgálat során.”

Dokumentumok tehát előkerülhetnek.

Esetleg keresni is kell őket – ehhez bátorítást adhat a mostani brit leleplezés.

Kovács G. Tibor
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Megpróbálják Párizst majmolni
  Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: "Vesszen a kormány!".
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
 • Inkább hasonlít az ellenzék egy állatkertre
  Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben - értékelte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szerdai parlamenti történéseket újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó