A mi világrendezvényeink megfúrása mikor tisztázódik?
Nos, az újságcikkek fennmaradtak, hozzáférhetőek, újra kell őket keresni, a szerzők nevét tisztázni kell, és meg kell jegyezni.
2018. július 30. 17:01

Lefizettek egy akadémikust, hogy írjon lejáratásra alkalmas „tanulmányt” az adott ország ügyében: azaz „derítse ki”, hogy gazdasági összeomlást okozna, ha a világversenyt ott rendeznék meg. Majd a „mű” részleteit sulykolni kezdték a világsajtóban.

Nem, nem magyar világrendezvények tervéről van szó.

Még csak nem is az 1996-os budapesti világkiállítás megtorpedózásáról, amelyet egy olyan nemzetközi kampányszervezet végzett el, melynek képviselői jelentős számban ügyködtek buzgón a magyar Országgyűlésben.

Most a 2022-es katari Futball VB a téma.

„Újabb súlyos vádak merültek fel a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőivel szemben. A The Sunday Times a birtokába került dokumentumok alapján arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát és lejáratni őket.”

Ezt az MTI tette közzé hazánkban.

„A tekintélyes vasárnapi brit lap tudósítása szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones (BLJ) nevű ismert kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat.”

Azaz „szakembereket” fizettek meg.

„Többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében.”

Újságírókat, bloggereket „béreltek fel.”

Nos, az újságcikkek fennmaradtak, hozzáférhetőek, újra kell őket keresni, a szerzők nevét tisztázni kell, és meg kell jegyezni. „Listázni” nem kell, nem százas nagyságrendben vettek részt az akcióban. Különben is, a „listázás” teljesen hatástalannak bizonyult, amikor azok nevét sorolták fel, akik az Európai Parlamentben ülnek, és egy spekulánstól kapnak hatalmas pénzt zsoldként.

Élik világukat azóta is, sőt ők vádaskodnak...

„Kémkedtek a többi pályázat kulcsfigurái után, és kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban” – írja a brit lap nyomán az MTI.

Itt is érdemes a sajtót fellapozni.

A The Sunday Times nem fedte fel forrását, csak annyit közölt, hogy a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el hozzá a dokumentumokat. A kiszivárogtatót a lap szerint júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága.

Tehát megszólalt egy lelkiismeret.

Noha hazánkban nem esnek ki újságírók ablakon, miként ez egyes nagy országokban megtörténik – egy nagy óceánon túl már évtizedekkel ezelőtt megtörtént, hogy lelkiismeretes tudós a hetedik elemeltről „részegen” kiesett” –, azért itt is fölötte igen érdemes óvatosnak lenni.

Itt aligha lesz lelkiismeretes szerzet.

„A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében: korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. ..A most ismertetett dokumentumokat viszont nem látták az amerikai Michael Garcia által vezetett vizsgálat során.”

Dokumentumok tehát előkerülhetnek.

Esetleg keresni is kell őket – ehhez bátorítást adhat a mostani brit leleplezés.

Kovács G. Tibor
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
MTI Hírfelhasználó