Antikorrupciós aktivista
2018. augusztus 1. 01:06

Az LMP antikorrupciós aktivistája azt szeretné, ha az Állami Számvevőszék az állampolgárok érdekében állna ki.

Az LMP azt akarja elérni, hogy a Fideszt is büntesse meg az ÁSZ, tiltott kampánytámogatás miatt, mint ahogy azt a Jobbikkal is tette. A Soros-plakátokra hivatkoznak, miszerint a kormány a plakátokkal a Fideszt támogatta, így a Fidesz jogtalanul kapott milliárdos támogatást. Erről beszélt Vágó Gábor, az LMP tagja és antikorrupciós aktivista az ATV Start műsorában. Elismerte, hogy négy pártalapítvány is követett el szabálytalanságokat, de azok csak adminisztrációs hibák voltak. Említette, hogy az LMP a fennállása, 2009 óta tiszta kampányfinanszírozást szeretne, de látva a Stop Soros plakátokat, nyilvánvalóvá vált, hogy tiltott kampányfinanszírozás zajlott.

Rá akarnak mutatni, folytatta, hogy annyira összefonódott a párt és az állam, hogy nem lehet látni a határokat, ki az ellenőrző és ki az ellenőrzött. Súlyos problémák vannak a demokráciával, jelentette ki. Az ÁSZ az állampolgárok érdekében álljon ki, ne a párt érdekében, amikor nyilvánvaló a törvénysértés, hangsúlyozta a politikus.

Mint ismert, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében Hadházy Ákos aláírásokat szeretne gyűjteni, míg az MSZP népszavazást kezdeményezne. Vágó elmagyarázta, hogy a népszavazásnak van jogi következménye, mert ütközik az Alkotmányba (ezt elkerülendő csak egy fél szót kellene megváltoztatni, tette hozzá), míg az aláírásgyűjtésnek nincs. Az LMP keresi a lehetőséget, hogy úgy mozgathassák meg az állampolgárokat, hogy annak legyen jogi következménye is, mondta.

(...) Vágó úgy véli, az Európai Ügyészség nem rendelkezik akkora jogkörrel, hogy az elkövető politikusok kezére bilincset tehessen, ezért az a véleménye, hogy az uniós források elosztásának folyamatát kellene megfelelően ellenőrizni. (...)

Vágó: súlyos problémák vannak a demokráciával

 

 

atv.hu
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Tovább tart az erőszak – ismét rendőrökre támadtak az ellenzéki tüntetők
  A Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.
 • Szigorodhatnak a fegyelmi szabályok az Országgyűlésben
  Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. A házelnök úgy látja, a történtek felvetik annak igényét, hogy áttekintsék a parlamenti fegyelmi rendelkezéseket.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó