Antikorrupciós aktivista
2018. augusztus 1. 01:06

Az LMP antikorrupciós aktivistája azt szeretné, ha az Állami Számvevőszék az állampolgárok érdekében állna ki.

Az LMP azt akarja elérni, hogy a Fideszt is büntesse meg az ÁSZ, tiltott kampánytámogatás miatt, mint ahogy azt a Jobbikkal is tette. A Soros-plakátokra hivatkoznak, miszerint a kormány a plakátokkal a Fideszt támogatta, így a Fidesz jogtalanul kapott milliárdos támogatást. Erről beszélt Vágó Gábor, az LMP tagja és antikorrupciós aktivista az ATV Start műsorában. Elismerte, hogy négy pártalapítvány is követett el szabálytalanságokat, de azok csak adminisztrációs hibák voltak. Említette, hogy az LMP a fennállása, 2009 óta tiszta kampányfinanszírozást szeretne, de látva a Stop Soros plakátokat, nyilvánvalóvá vált, hogy tiltott kampányfinanszírozás zajlott.

Rá akarnak mutatni, folytatta, hogy annyira összefonódott a párt és az állam, hogy nem lehet látni a határokat, ki az ellenőrző és ki az ellenőrzött. Súlyos problémák vannak a demokráciával, jelentette ki. Az ÁSZ az állampolgárok érdekében álljon ki, ne a párt érdekében, amikor nyilvánvaló a törvénysértés, hangsúlyozta a politikus.

Mint ismert, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében Hadházy Ákos aláírásokat szeretne gyűjteni, míg az MSZP népszavazást kezdeményezne. Vágó elmagyarázta, hogy a népszavazásnak van jogi következménye, mert ütközik az Alkotmányba (ezt elkerülendő csak egy fél szót kellene megváltoztatni, tette hozzá), míg az aláírásgyűjtésnek nincs. Az LMP keresi a lehetőséget, hogy úgy mozgathassák meg az állampolgárokat, hogy annak legyen jogi következménye is, mondta.

(...) Vágó úgy véli, az Európai Ügyészség nem rendelkezik akkora jogkörrel, hogy az elkövető politikusok kezére bilincset tehessen, ezért az a véleménye, hogy az uniós források elosztásának folyamatát kellene megfelelően ellenőrizni. (...)

Vágó: súlyos problémák vannak a demokráciával

 

 

atv.hu
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Konferencia - Csak erős nemzetek adhatnak választ a kihívásokra
  Kizárólag erős nemzetek alkotta erős Európa adhat megfelelő választ a kor nagy kihívásaira, köztük a migrációs válságra - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
MTI Hírfelhasználó