Gyalogoshíd épülhet Budapesten
Megkapja majd a város a kormánytól a Lánchíd és környékének egy projektben történő felújításához szükséges pénzt – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós István. A főpolgármester beszélt a 3-as metró korszerűsítéséről, valamint egy budapesti gyalogoshíd lehetőségéről is. Az újraindulását firtató kérdésünkre jelezte: „Nem nagyon kapaszkodom egy újabb ciklusért.”
2018. augusztus 4. 15:55

Az európai uniós támogatásról szóló döntéssel biztosítottnak látszik a 3-as metróvonal rekonstrukciójának befejezése – jelentette ki pénteken Tarlós István budapesti sajtótájékoztatóján. A főpolgármester azt mondta, az Európai Bizottság júliusi döntése a 3-as metróvonal felújításának összes elszámolható költségét mintegy 557 millió euróban határozta meg, ez nagyjából 180 milliárd forint. A városvezető, aki megjegyezte, ez a döntés kedvezőbb annál, mint amire számított, azt javasolja a kormánynak, hogy az uniós források biztosítsák az elszámolható költségek 85 százalékának fedezetét, mintegy 149 milliárd forintot, a fennmaradó költségeket pedig a kormány és az önkormányzat állja.

A főpolgármester kitért arra is, hogy jelenleg a támogatási szerződés 137,5 milliárd forintot tartalmaz, és a nem elszámolható költségekre eddig is számolni kellett körülbelül ötmilliárd forintot. Továbbá 5,6 milliárd forint értékben megállapodásuk van a metróvonal teljes akadálymentesítésére.

Tarlós István kérdésre válaszolva elmondta: a 3-as metró felújított szerelvényeire szerkezeti okokból nem fér klímaberendezés. A 3-as metrónál csak nagy teljesítményű ventilátorok jöhetnek szóba, ezen is gondolkodik a BKV és a BKK – közölte.

A Lánchíd felújítása kapcsán Tarlós István közölte: pozitív visszajelzésük van arról, hogy a kormánytól megkapják majd azt a körülbelül hatmil­liárd forint különbözetet, amely a híd és környékének egy projektben történő felújításához szükséges. Annak kapcsán, hogy korábban szóba került, átalakítható-e a Lánchíd gyalogoshíddá, elmondta: egyelőre nem szabadítható fel a híd a közúti forgalom alól, és a híd szerkezeti adottságai sem megfelelőek ahhoz, hogy gyalogoshíd legyen.

A legtöbben azt támogatják, hogy a Margitszigetet kössék össze a budai, illetve a pesti oldallal Fotó: Bach Máté

Egyetlen lehetőség a forgalomnak egy Duna alatti alagútban történő átvezetése lehetne. Ugyanakkor megjegyezte: adott a lehetősége annak, hogy máshol épüljön gyalogoshíd, több alternatíva felmerült már. A legnagyobb támogatottsága a Margitsziget gyalogoshidakon való megközelítésének van. Az elképzelések szerint a budai oldalról a Szépvölgyi út, a pesti oldalról a Dráva utca irányából lehetne ilyen módon a Margitszigetre menni.

Szóba került az árvízvédelem is. Tarlós István úgy nyilatkozott: konszenzus alapján a pünkösdfürdői töltésmagasítás meg fog történni, s ugyanígy az Aranyhegyi-árok védelme is. Ugyanakkor szerinte Pünkösdfürdőnél nem egy magasabb térdfalat kell építeni vasbeton szerkezetből, mert több szempontból jobb lenne egy alacsonyabb térdfal mobil elemekkel.

Lapunknak az újraindulását firtató kérdésére válaszolva a városvezető azt közölte: valószínűleg nem vállalná 2019-től az újabb ötéves főpolgármesteri ciklust. „Nem nagyon kapaszkodom egy újabb ciklusért, (…) valószínűleg nem hajlok arra, hogy vállaljam” – fogalmazott. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnökkel lesz még egy beszélgetése, ezért kategorikusan nem fogalmaz meg semmit ez ügyben.

Ugyanakkor Tarlós István kérte, hogy a feleségét ne keverjék bele az újraindulás kérdésébe. Kijelentette: egyedül ő dönt majd abban, hogy elvállalja-e a jelölést, a felesége pedig abban támogatja, amit ő dönt. Kitért arra is, ha vállalja a jelölést, akkor biztosan közvetlen választás lesz.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó