Politikai nyomásgyakorlás alatt Magyarország
A migrációval összefüggő, Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások semmi másról sem szólnak, mint hogy letereljék az országot arról a szigorú bevándorláspolitikai irányról, amelyet az elmúlt három évben sikeresen képviselt – mondta a Kossuth Rádió Európai idő adásában Orbán Balázs parlamenti államtiktár.
2018. augusztus 5. 10:01

Magyarországnak sok vitája volt az elmúlt időszakban az Európai Unióval, Brüsszel leggyakrabban a jogállamiság hiányát kérte számon és támadta a kormányt. Legutóbb a LIBE jelentése szerint fennáll a veszély az uniós értékek megsértésére és indokolt az alapszerződés hetes cikkelyének elindítása.

A kormány ezeket az állításokat visszautasította és tárgyalásos úton kívánta rendezni a vitákat, és ott, ahol indokolt volt megtették a szükséges változásokat – hangzott el az adásban.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint  paradigmaváltás közepén vagyunk, amely a jövő évi EP választáson fog kicsúcsosodni.

Kiemelte: Az Európai Unió jelenleg egy útkereső közösség, komoly válságok rázták meg – migrációs, gazdasági válság, brexit – globális pozíciója nem erősödik, hanem gyengül, és ezt érzékelik az uniós vezetők is és próbálják a kiutat megtalálni.

Orbán Balázs hangsúlyozta, egyáltalán nem mindegy hogy az integráció milyen irányba fordul, az útkeresésből milyen válaszok születnek.

„A kérdés, hogy megmarad az egyenlő nemzetállamok közötti együttműködésen alapuló közösségnek, vagy további lépések születnek az Európai Egyesült Államok megteremtése felé, ahol nemzetállamok helyét átveszi egy nemzetek feletti szervezetrendszer.”

A magyar érdek az, hogy az európai integráció azon a kitaposott ösvényen menjen, amelyet az alapító atyák meghatároztak.

Szövetségeseket találni

Az EU működése úgy van kitalálva, hogy még a legnagyobb ország sem tud egyedül változást elérni, minden változáshoz szövetségeseket kell keresni, meg kell győzni másokat – válaszolt arra a kérdésre, hogy szükséges-e szövetségeseket keresni a magyar álláspont védelmére.

A magyar kormány álláspontja pedig az, hogy az EU-t nem lehet az európai unió polgárainak véleményének figyelembevétele nélkül építeni.

Kifejtette: az európai polgárok akarata ellenére nem tud változásokat végigvinni az EU, vagy ha mégis, akkor azok gyengíteni fogják.  Tipikus példa ere a migráció: nem lehet olyan migrációs politikát folytatni európai szinten, amely ellentétes az európai polgárok többségének akaratával.

Amíg demokráciák működnek az Európai Unióban, addig ki fogják kényszeríteni a politikák megváltozását, és ennek a folyamatnak lehet fontos állomása a jövő évi EP választás.

A magyar kormány minden olyan kormánnyal szeretne szövetséget kötni, amely ezt az alapvetést elfogadja, hogy európai polgárok nélkül nem lehet Európai Uniót építeni.

Politikai nyomásgyakorlás

A migrációval összefüggő Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások egyértelműen a politikai nyomásgyakorlás eszközei – fogalmazott Orbán Balázs.

A politikai nyomásgyakorlás történhet politikai fórumokon,  mint az Európai Parlament, vagy jogi fórumokon, mint az Európai Bíróság.

A kormány elkötelezett abban, hogy ellenálljon az ilyen politikai típusú nyomásgyakorlásnak és végig vigye azt a szigorú migrációpolitikát, amellyel sikeres tudott lenni – zárta gondolatait.

hirado.hu - Kossuth Rádió
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó