Alinda szerint eltűnik
2018. augusztus 6. 00:37

A pozsonyi székhelyű Új Szónak adott interjút Veiszer Alinda. A köztévén 2011-ig futó Záróra, majd az átmenetileg a Fidesztől független Hír TV-n három évadot megélő Alinda című kulturális-közéleti beszélgetős műsorok vezetője május óta műsor nélkül van, a magyar sajtó helyzetéről és lehetséges politikai szerepvállalásáról is beszélt a szlovákiai magyar lapnak.

Veiszer kapcsán korábban felmerült, hogy a szlovák közmédia magyar nyelvű részlegében vezetne műsort. A munkáról a műsorvezető nem tudott biztosat mondani, de annyit elmondott, azért érdekli a lehetőség, mert az értékek, amiket közvetíteni szeretne, közszolgálati értékek, ugyanakkor „az, hogy Magyarországon közszolgálati médiában dolgozzak, eléggé ki van zárva”.

Veiszer a magyar médiával kapcsolatban egyszerűen úgy fogalmazott, hogy eltűnik az újságírás. A szakma nagy része feladta az alapvető elveket.

„Nem tartjuk evidenciának azt, hogy távolságot kell tartani a mindenkori hatalomtól. Hogy nekünk az lenne a dolgunk, hogy ellenőrizzük a hatalmat, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussunk, hogy vitákra invitáljuk őket. Nem tartjuk evidenciának, hogy egy információról két forrásból meg kell győződni… Alapvető újságírói normák nincsenek betartva, amivel szerintem eltűnik a szakma.”

A műsorvezető arról is beszélt, hogy egyre többet gondolkodik azon, hogy az újságírást abbahagyja, és politikai szerepet vállal.

„Egyre többször izgat, hogy válaszokat adjak a kérdésekre, de egészen addig, amíg nem mondom ki ezt a váltást, addig újságíróként az a dolgom, hogy sokoldalúan, sokszínűen körbejárjak bizonyos témákat és embereket. Egyelőre ez tök jó, ez az identitásom. Az egy döntés, hogy olyan lehetetlen politikai helyzet alakult ki Magyarországon, amiből valahogy ki kell mozdítani az országot, és van bennem egyfajta felelősség.”

Egyelőre ez tök jó, ez az identitásom.

Politikai szerepvállalásról az utolsó, Alföldi Róberttel készült Alindában is beszélt a műsorvezető. Akkor azt mondta, akkor hagyná abba az újságírást, amikor úgy érezné, hogy nem lehet kompromisszumok nélkül a médiában dolgozni, vagy a szabad média terének szűkülése miatt már nem lehet mit csinálni.

Veiszer azt is elmondta, hogy egyik létező párthoz sem kíván csatlakozni.

Az Alinda című műsor májusban szűnt meg, miután Simicska Lajos, az Orbán Viktorral összeveszett korábbi Fidesz-oligarcha úgy döntött, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűntetése mellett a Hír TV-t is kevesebb pénzből tartja fenn. A tévét azóta Simicska Lajos továbbadta Nyerges Zsoltnak, amely szerda óta vissza is olvadt a Fidesz média-birodalmába: megszűnt Kálmán Olga és Csintalan Sándor műsora, valamint lekerült a műsorról a Szabadfogás című műsor is.

merce.hu
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
MTI Hírfelhasználó