Egész Európa biztonsága is kockán forog
Katasztrofális helyzetet okozhat az illegális bevándorlás
A brit belpolitikai megosztottság okozza az egyik legnagyobb problémát a Brexit-tárgyalások során – véli Gálik Zoltán egyetemi docens. Theresa May brit kormányfő és Emmanuel Macron francia kormányfő Nagy-Britannia és Franciaország jövőbeni kapcsolatairól egyeztettek a dél-franciaországi elnöki rezidencián, Fort de Bréganconban augusztus harmadikán. Az informális találkozón a Brexit-tárgyalásokról azonban nem esett szó.
2018. augusztus 7. 09:44

A megbeszélések a sajtó kizárásával zajlottak, mindössze rövid ideig engedték a jelenlévő televíziós stáboknak felvételek készítését. Brit sajtóhírek szerint a brit kormány komoly diplomáciai offenzívát indított júliusi javaslatai elfogadtatására. Az elsődleges célpont a német és francia kormány megnyerése.

A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense elmondta, tudni kell, hogy a francia–brit együttműködés korábban is ambivalens volt. Egyrészt Franciaországnak a kontinentális hegemóniára való törekvése mindig is „furcsán nézett” a britekre, ugyanakkor két vezető európai országról van szó, amelyek kapcsolata elsősorban a biztonságpolitika és a gazdaság területén kiemelkedően fontos.

 

Marad a jó kereskedelmi kapcsolat

A szakértő szerint akár lesz megállapodás a két ország között akár nem, továbbra is fontos kereskedelmi partnereik lesznek egymásnak, és fontos, hogy olyan együttműködés szülessen a biztonságpolitikában, ami a brit és francia tudást és képességeket ötvözi, és egész Európa biztonságát szolgálhatja.

Az elmúlt napok hírei szerint egyre távolodnak az álláspontok, és elképzelhető, hogy nem fog megállapodás születni a Brexit kapcsán. Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, nemzetközi jogász szerint a kérdések nyolcvan százalékában megállapodásra juthatnak a felek. Hozzátette: 2017. április 29-én az Európa Tanács által elfogadott tárgyalási iránymutatások alapján vagy minden kérdésben megállapodás születik, vagy nem tekintik késznek a megállapodást.

A nemzetközi jogász hangsúlyozta: az iránymutatásokból következik az is, hogy a négy alapszabadságot együttesen kezelik, tehát külön nem lehet megállapodni csak egyikről vagy másikról. Tóth Norbert szerint nem meglepő, hogy a brit kormány tisztviselői járják az európai országokat, és próbálják meggyőzni a brit álláspontról az európai vezetőket.

A legfontosabb kérdések fel sem vetődtek

Gálik Zoltán elmondta: amikor a kilépési szándék megszületett a britek részéről, egy hosszú tárgyalási folyamat kezdődött meg. A tárgyalások első fázisának nyolcvan százaléka jelenleg késznek tekinthető, a második tárgyalási folyamat egyelőre el sem kezdődhetett.

A hiányzó – már korábban is említett – húsz százalék komoly kérdéseket tartalmaz, mint például az elválási költségek és az északi határ kérdése. A legfontosabb témáról azonban még egy szó sem esett, ez pedig az, hogy milyen kapcsolatrendszert szeretnének kialakítani a britek az Európai Unióval 2019. március 30-a után – hangsúlyozta Gálik Zoltán.

Hozzátette: bizonytalan, hogy kér-e Nagy-Britannia külön szerződést, vagy inkább lazábbra hagynák az EU-val létrejövő kapcsolatukat. A brit kormány tervei szerint országuk két területen továbbra is jelen lenne az Európai Unió egységes piacán: az áruforgalom és a mezőgazdasági termékek területén – mondta az egyetemi docens.

Van megoldás?

Kérdéses, hogy van-e olyan megoldás, amelynek következtében az unió egységes belső piaca nem sérül. Tóth Norbert szerint több ilyen lehetőség is van, csak a britek nem akarják az álláspontokat közös nevezőre hozni. A paktum megvalósulásához azonban Nagy-Britannia részéről sincsenek meg a politikai feltételek, ugyanis a brit belpolitika is megosztott, nehezen jutnak dűlőre a Brexit kérdésében.

A nemzetközi jogász szerint Theresa May kétségbeesetten próbál egyensúlyozni a kemény Brexit-pártiak és a puhább, kilépést támogatók között.

Nem is az Európai Unió, illetve az Európai Bizottsággal van gond, ahogy azt Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter is mondta, hanem a megosztott belpolitikával.

Gálik Zoltán szerint egyértelműen ez okoz gondot a Brexit-tárgyalások során. Véleménye szerint a fő baj az, hogy nagyon régóta várjuk az Egyesült Királyságtól azt a tárgyalási pozíciót, amiről el lehetne indulni és tárgyalni lehetne a jövőbeni kapcsolatokról , azonban ez még mindig nem valósult meg – hangsúlyozta a szakértő.

Katasztrofális helyzetet okozhat az illegális bevándorlás

Spanyolország a bevándorlók új célpontja, itt érnek partot az Afrikából útnak indulók. Rendszerint illegálisan érkeznek az unióba. Úti céljuk Németország vagy Franciaország. Spanyolország egyébként további közel egymilliárd eurós támogatást kap. A rendkívüli uniós támogatást az Európai Bizottság a fokozódó migrációs nyomással indokolta.

A közelmúltban napvilágot látott egy videó, amelyen egy motoros gumicsónakkal partot ér körülbelül harminc bevándorló, majd a strandolókon keresztül a közeli erdő felé veszik az irányt – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Kérdés, hogy vajon ilyen esetben nincs senki, aki szólna a hatóságoknak, hogy illegálisan érkeznek bevándorlók az Európai Unió területére.

Horváth József, biztonságpolitikai szakértő szerint a helyzet ennél sokkal rosszabb, ugyanis ha „kiterjesztjük a képet” láthatjuk, hogy a gumicsónak mögött ott volt a spanyol parti őrség hajója is. A televíziók sokszor úgy kommentálják a hasonló eseteket, hogy a parti őrség hajói nem érték utol a kis gumicsónakot. A szakértő ezt hazugságnak nevezte, hiszen ha az lett volna a hatóságok szándéka, akkor megtehették volna.

(Fotó: MTI/AP/Marcos Moreno)

A szakértő hangsúlyozta: a parti őrség emberei félnek, hogy a médiumokban negatív színben tüntetik fel őket. Mivel új spanyol kormány van, amitől nem kaptak konkrét utasítást a hatóságok, ezért azok passzív rezisztenciába menekülnek – fogalmazott a szakértő.

Látványos az illegális bevándorlás

Az Európai Unió és Brüsszel mit tesz, hiszen látványosan illegális bevándorlók érkeztek, akiket a hatóságok nem fékeztek meg? – vetődött fel a kérdés a Kossuth Rádióban. Nógrádi György egyetemi tanár szerint ez Budapestről nézve így van, azonban Brüsszel ezt másképp látja. Brüsszel továbbra is abban a tévhitben él, hogy nagyon jó az, hogy a bevándorlók Európába érkeznek, pótlólagos munkaerőként tekintenek rájuk.

Spanyolországban a jelenlegi baloldali kormány azt csinálja, amit Brüsszel diktál, folyamatosan egyeztet Soros Györggyel, és pénzeket kap Brüsszeltől azért, hogy ezeket a migránsokat befogadja – jelentette ki Nógrádi György. Hozzátette: a probléma csupán az, hogy ezek a bevándorlók nem Spanyolországban akarnak élni, ezért később tovább mennek Európa leggazdagabb országai felé, mint például Németország, Ausztria, Svájc, a Benelux államok és a skandináv zónába.

A szakértő szerint a migránsok újra megindulhatnak, átvágva Franciaországon, ahol a törvényeket az elmúlt napokban szigorították. Onnan Németország felé veszik az irányt, azonban „a németek mélységi felderítést végeznek majd, mélységi elhárítást”, illetve védik a határokat Németország dél-nyugati szakaszán, amerre a migránsok jöhetnek. Nógrádi György szerint a helyzet ezen a területen tehát katasztrofális.

Horváth József ezzel szemben úgy fogalmazott: tart tőle, hogy a bajorországi választásoknak szólnak az elmúlt napok bejelentései, mint a francia szigorítás és a német határvédelem. Véleménye szerint tisztában kell lenni azzal, hogy a francia-német határon villamossal is át lehet kelni, vagy akár autóval is mindenféle ellenőrzés nélkül. A német szigorítás célja, hogy ezt megállítsák – tette hozzá Horváth József.

Soros György biznisze

Több európai ország is, ahogy Spanyolország, fogadott be migránsokat. Nógrádi György szerint Soros Györgynek alapvető célja az, hogy behozza a migránsokat Európába. Elképzelése szerint évente egymillió migránst Európában kellene szétosztani. Az egyetemi tanár feltette a kérdést, hogy ha Soros ennyire a szívén viseli a migránsok sorsát, miért nem viszi őket az Egyesült Államokba, ahol egyesével vizsgálják át az országba érkezőket?

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó