Támadásban a norvég Soros-osztag
A tömeggyilkos országok közé sorolják Magyarországot.
2018. augusztus 10. 11:57

Nem csak Magyarországon folytatnak offenzívát a civil szervezetek működését szabályozó magyar törvények ellen a Soros Györgyhöz köthető NGO-k. A norvég Soros-szervezetek úton-útfélen elítélik Magyarországot, olyan országok sorában említve minket, ahol mindennaposak a tömeggyilkosságok. A budapesti svéd nagykövet pedig a Magyar Idők cikkét követően leszögezte: továbbra is kiállnak az NGO-k mellett.

A norvég emberi és polgári jogokkal foglalkozó civil szervezetek is offenzívát indítottak magyar ­társszervezeteik érdekében.

A Magyar Idők megtudta, hogy John Peder Egenaes, a norvég Amnesty International főtitkára, Maria Dahle, a Human Rights House Foun­dation norvégiai igazgatója, Sandra Petersen, a Det norske menneskerettighetsfond (A norvég emberi jogi alap), Jostein Hole Kobbeltvedt, a bergeni Rafto-stiftelsen (Rafto-alapítvány) és Bjorn Engesland, a norvég Helsinki Bizottság főtitkára június 30-án közös állásfoglalást írtak alá, amelyben kifejezték, hogy aggódnak az emberi jogok visszaszorulása és az emberi jogi aktivisták helyzetének korlátozása miatt.

Az Amnesty International aktivistái Prágában demonstrálnak. Aggódnak az emberi jogokért Fotó: Reuters

A dokumentumban Lengyelországot és Magyarországot is bírálják azért, mert szerintük a civil társadalmat korlátozó törvényeket fogadtak el, amelyek nehezebbé teszik, illetve ellehetetlenítik az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek munkáját.

Az említett, egytől egyig Soros György által közvetlenül vagy közvetve támogatott norvég NGO szerint a magyar jogszabály mintáját a hasonló oroszországi törvények szolgáltatják. Az állásfoglalás végén az ENSZ idevonatkozó határozataira hivatkozva az emberi jogvédők támogatására szólítottak fel mindenkit.

A norvég „civil rali” július 6–8. között az Amnesty International (AI) varsói „globális gyűlésén” folytatódott. Az AI norvég honlapján vezető hírként kiemelték, hogy a gyűlésen megállapították: az utóbbi időszakban „veszélyesebb lett” AI-aktivistának lenni több országban is. Ezek között felsorolták Magyarországot, Lengyelországot, Törökországot, Mexikót és a Fülöp-szigeteket.

A magukat jogvédőknek nevező szervezeteket az sem zavarta, hogy a két biztonságos közép-európai országot olyan „illusztris” társaságba helyezték, amelyekben nem ritka a katonai puccs, a drogháború, a polgárháború vagy éppen az etnikai és vallási csoportokkal szembeni erőszak, terrorizmus.

Közben a Budapestre akkreditált svéd nagykövet lapunk keddi cikkét követően csütörtökön megerősítette elkötelezettségét a Soros György által támogatott civil szervezetek mellett.

Niclas Trouve a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta angolul: „Támogatjuk az NGO-kat.” Ismert: a Magyar Idők írta meg, hogy Soros szervezetei már áprilisban, a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelmét követően lobbitevékenységbe fogtak a Budapestre akkreditált nagyköveteknél, ügyvivőknél a civil szervezetek működését, átláthatóságát szabályozó hazai jogszabályokkal szemben.

Április 13-án a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Transparency International Magyarország és a K-monitor vezetői több állam diplomatájával is találkoztak. Szintén a napokban jelent meg a hír, hogy Svédország az Európai Bizottság oldalán beavatkozik a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó jogszabály miatt Magyarország ellen indított perbe az Euró­pai Bíróságon.

magyaridok.hu