Felhalmozódott a tudás
2018. augusztus 12. 00:13

Az ELTE tegnap adott ki közleményt, amelyben lényegében jóváhagyta a döntés megszületése előtt, hogy a kormány megszünteti az egyetem egyik mesterképzéses szakját, a társadalmi nemek szakot.

Bár a kormány gazdasági racionalitásra hivatkozik, ez az ELTE esetében elég nevetséges, hiszen a 2017-ben indított szakon még senki sem végzett, így nem derülhetett ki, hogyan tudnak elhelyezkedni az itt végzettek. A döntés mögött egyértelműen hatalmi érdek helyezkedik, a kormány ellenségképző propagandájának egy újabb állomása lehet a szak beszántása az ELTE-n, és a CEU-n (bár itt ez csak a magyar diplomát érintené, az amerikait nem).

Gregor Anikó az ELTE TÁTK adjunktusa, most egy Facebook posztban kritizálta az ELTE közleményét a témában.

„Az ELTE-s társadalmi nemek mesterszak egyik oktatójaként az ELTE tegnapi sajtónyilatkozatát elkeserítőnek tartom. Az egyébként érvényesen működő, tudományos jóváhagyással bíró szak mögüli, még a végleges kormánydöntés megszületése előtti kihátrálással nem értek egyet. Az intézményes és anyagi függés (értsd: a fenntartó anyagilag bármikor ellehetetlenítheti az intézmény működését) felülírta az oktatási önállóságot. Mivel a rendelettervezet semmilyen indoklást nem tartalmazott, a nyilatkozatban szereplő mondataival az ELTE gyakorlatilag jóváhagyja, hogy előzetes hatástanulmány, a tudományos engedélyt kiadó és a felsőoktatás szakmaiságáért felelő Magyar Akkreditációs Bizottság és a Felsőoktatási Tervezési Testület megkérdezése, szakmai vita nélkül, indokot nem is említve lehessen bármilyen, érvényes tudományos működési engedéllyel bíró szakot megszüntetni. ”

Gregor szerint a kormány gazdasági racionalitással való érvelése is csupán  taktikázás: „A sajtóban és csakis a sajtóban megjelenő, a rendelettervezetben egyáltalán nem szereplő “gazdasági érv” is (konkrét tartalmát nem ismertetve) inkább elkendőzésnek tűnik, és leginkább azt eredményezi, hogy egymás ellen hangol szakokat, intézményeket, a felsőoktatás alulfinanszírozottsága miatt a szűk forrásokért versenyeztesse azokat és roncsolja köztük a szolidaritást.”

Gregor ír arról is, hogy önkritikát kell gyakorolniuk, mert úgy tűnik nem tudták a társadalomnak átadni, miért fontos ez a szak. Végül pedig azzal zárja le az érvelését, hogy ő miért tartja fontosnak: „Azért tartottuk fontosnak a szak elindítását 2013-ban, mikor a szak beindításának előkészületeit megtettük, mert úgy láttuk, hogy hiány, hogy idehaza nincs olyan egyetem és olyan önálló képzés, ahol ezekről, a magyar nőket és férfiakat is jelentősen érintő kérdésekről magyarul, rendszerezett keretben, az ország posztszocialista és közép-kelet-európai sajátosságait figyelembe véve tanulhatnak érdeklődő diákok, miközben az elmúlt évtizedek alatt jókora szociológiai, szociálpolitikai, pszichológiai, jogi, közgazdaságtudományi, politológiai, történettudományi, irodalomtudományi tudás halmozódott fel. Továbbra is ezt a tudást osztjuk meg a diákokkal.”

Jámbor András: Kiakadt az ELTE közleményére a társadalmi nemek szak egyik oktatója

merce.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó