Európa még nem építette ki terrorellenes rendszerétl
Szabadlábra helyezik a 2001. szeptember 11-i terrortámadások első elítéltjét, már idén októberben szabadulhat. Ha visszatérne Németországba, ott azonnal letartóztatják, ám ez sovány vigasznak tűnik – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász úgy fogalmazott az M1 műsorában: Európa 2010-ig sem büntetőjogi, sem terrorellenes rendszert nem épített ki, ezért fordulhatott elő, hogy 2015 óta több mint 300 ember vesztette életét terrorcselekményekben a kontinensen.
2018. augusztus 13. 11:17

A több mint háromezer halálos áldozatot követelő New York-i merényleteket az al-Kaida egy hamburgi sejtje hajtotta végre, amelynek egyik alapítójaként tartják számon azt a férfit, akit hamarosan szabadlábra helyeznek. Az illető terrorista a hamburgi terroristasejt egyik alapítója és a támadások szervezője volt – világított rá az M1 Ma Reggel című műsorában az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán megjegyezte: egy FBI ügynök, Kenneth Williams annak idején memorandumot küldött a központnak, amely szerint gyanús Németországból áttelepült közel-keleti személyek a polgári repülés tanaiban kívánnak elmélyedni és repülőoktatásokon vesznek részt.

A kitoloncolás nem működik

Az alkotmányjogász ezt azért jegyezte meg a műsorban, mert a memorandumot a központ nem vette figyelembe. Úgy fogalmazott: habár a tragédiában nagyon sok a „ha”, mégis, ha jobban odafigyeltek volna a figyelmeztetésre, mintegy háromezer, közvetve pedig még tízezer ember életét lehetett volna megmenteni – a legfrissebb egészségügyi adatok szerint ugyanis ennyien szenvednek rákos megbetegedésben a támadás után maradt por belélegzése miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy szabadlábra helyezik és rögtön kitoloncolják az első elítéltet, úgy vélekedett: korábban már bebizonyosodott, hogy a kitoloncolás nem működik.

„Nem véletlenül mondja Angela Merkel, hogy kétoldalú megállapodásokat kellene kötni ezekkel az országokkal, mert az észak-afrikai térséggel nem működnek ezek a bizonyos egyezmények, és a Die Welt azt írta, hogy százával térnek vissza a kitoloncoltak” – magyarázta az alkotmányjogász.

Megjegyezte, az érintett ügyészség korábban úgy nyilatkozott, hogy ha a terrorcselekményt előkészítő férfi visszatérne Németországba, akkor azonnal letartóztatják. „Ez sovány vigasznak tűnik” – tette hozzá.

Aktívak az iszlamista terroristák

Arra a felvetésre, hogy az al-Kaida újjáélesztésére vannak állítólagos törekvések, az alkotmányjogász azt mondta, friss hír, hogy Afganisztánban ezerfős tálib egység követett el különböző bűncselekményeket, ami azt jelzi, hogy az egységes nyugati erők nem voltak képesek megnyugtatóan rendezni az afganisztáni helyzetet. Lomnici Zoltán úgy látja: a Közel-Keletről, de akár Afrikából érkező hírek azt jelzik, hogy az iszlamista terrorsejtek és szervezetek igenis aktívak.

Példaként hozta, hogy Donald Trumpnak csak harmadszorra sikerült átvinnie azon javaslatát a Legfelsőbb Bíróságon, amely megtiltja az iszlám többségű lakosságú országokból az Amerikai Egyesült Államokba való beutazást, „szigorú fellépés nélkül nem lehet a polgárokat megvédeni a nyugati világban” – hangsúlyozta.

Európa nem épített ki terrorellenes rendszert

Ifj. Lomnici Zoltán párhuzamot vont Európa és Amerika intézkedései között is: arról beszélt, hogy legutóbb egy tunéziai férfi vásárolt interneten ricint, amelyről a CIA segítsége nélkül a jelenleg hatályos rendelkezések szerint nem juthatott volna el az információ a hatóságokhoz. Az alkotmányjogász úgy látja, míg az Amerikai Egyesült Államok rögtön jogalkotási változtatásokat tett szeptember 11. után, míg Európa 2010-ig gyakorlatilag sem büntetőjogi, sem terrorellenes rendszert nem épített ki.

„Azt mondhatjuk, hogy nemzetállami szinten folytak Franciaországban jogalkotási folyamatok, de az Európai Unió nem adott a mai napig hathatós választ, ezért lehetett az, hogy 2015 után több mint 300 ember vesztette életét terrorcselekményekben” – összegezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma Reggel című műsorában.

hirado.hu
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó