Tovább emelkedett az áldozatok száma
Több száz katasztrófamentő egész éjjel kutatott esetleges túlélők után a genovai hídomlás helyszínén, és csütörtökön napközben is folytatják a munkát. A rendőrökkel és mentőkkel együtt mintegy ezren dolgoznak ott.
Utoljára frissítve: 2018. augusztus 15. 11:38
2018. augusztus 15. 09:21

Már 38 halálos áldozata van a keddi szerencsétlenségnek, amelynek helyszínén csütörtökön is folytatják a mentési munkát, mintegy ezren dolgoznak ott. Az olasz közlekedési miniszter a hidat üzemeltető cég vezetőinek leváltását követeli a tragédia miatt. Bukarestben bejelentették, hogy egy román állampolgár meghalt a katasztrófában.

Harmincnyolcra nőtt a genovai hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek - közölte újságírókkal a Dél-Olaszországban tartózkodó Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdán.

A RAI közszolgálati televízió híradása már korábban 38 halálos áldozatról számolt be, de ezt közvetlenül utána maga Salvini még cáfolta, 35 áldozatot említett. A legfrissebb híradás szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

Röviddel Salvini üzenete előtt a Rai News24 híradásában 38 halálos áldozatról adott hírt, és közölte, hogy a számuk tovább nőhet. A híradás szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

A La Repubblica című olasz lap értesülése szerint a halottak között van három – 8, 12 és 13 éves – gyerek.

Olasz belügyminisztériumi források éjszaka még azt közölték, hogy a halálos áldozatok biztos száma 31, ötöt közülük még nem tudtak azonosítani. Korábban a tűzoltók legkevesebb 35 halottról beszéltek.

Egy román állampolgár életét vesztette a hídomlásban

Egy román állampolgárságú halálos áldozata is van a genovai hídomlásnak – közölte szerdán a román külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a torinói román konzulátus mobil egysége utazott a helyszínre, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak. Az azonosítás során derült ki, hogy a halálos áldozatok egyike román állampolgár.

Közben ellentmondásos információk kerültek a híradásokba a Morandi-híd állapotával kapcsolatban: az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

Az üzemeltetőben látja a felelőst az olasz miniszter

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökség nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

Később a híd üzemeltetőinek lemondását követelte Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter szerdai Facebook-üzenetében. „Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan” – nyilatkozta később a RAI 1 közszolgálati televíziónak. A miniszter közölte: kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

Sok a pénz kell felújításra

A Politico értesülései szerint azonban Toninelli pártjára, az Öt Csillag Mozgalomra is kritikák össztüze zúdult a tragédia miatt, mert a párt, más beruházások mellett, a leomlott Morandi-hidat is azok közé sorolta, amelyeknek az előirányzott karbantartását csak abban az esetben végzik el, ha a haszon több, mint a vele járó költségek. Az Öt Csillag oldalán a híddal kapcsolatos aggodalmakat dajkamesének nevezték; ezt a kijelentést azóta eltávolították.

Maga a belügyminiszter, Matteo Salvini, aki a jobboldali Északi Liga vezetője, úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták. „A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek” – idézi Salvinit a Politico.

Soron kívüli országos felülvizsgálat jöhet

Tervet dolgoz ki az olasz kormány az olaszországi közúti infrastruktúra rendkívüli ellenőrzésére – közölte a Facebookon szerdán Giuseppe Conte olasz kormányfő. A miniszterelnök emellett a hagyományos vizsgálatok megerősítését is megígérte.

„Sokkal szigorúbb vizsgálatok lesznek, mert nem engedhetjük meg, hogy ez a tragédia megismétlődjön” – húzta alá Conte, aki szerdán felkeresi a baleset sérültjeit. „Ami Genovában történt, az nemcsak a városon ejtett mély sebet, hanem Ligurián és egész Olaszországon is” – húzta alá az olasz miniszterelnök

Mentőalakulatok tagjai az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között Genova közelében 2018. augusztus 14-én. (MTI/EPALuca Zennaro)

Mint ismeretes, egy forgalmas autópálya-híd leomlott az olasz kikötőváros közlében, sok ember halálát okozva, a keddi nap eseményeiről itt írtunk.

AFP

EPA

AP

hirado.hu - MTI
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó