Tovább emelkedett az áldozatok száma
Több száz katasztrófamentő egész éjjel kutatott esetleges túlélők után a genovai hídomlás helyszínén, és csütörtökön napközben is folytatják a munkát. A rendőrökkel és mentőkkel együtt mintegy ezren dolgoznak ott.
Utoljára frissítve: 2018. augusztus 15. 11:38
2018. augusztus 15. 09:21

Már 38 halálos áldozata van a keddi szerencsétlenségnek, amelynek helyszínén csütörtökön is folytatják a mentési munkát, mintegy ezren dolgoznak ott. Az olasz közlekedési miniszter a hidat üzemeltető cég vezetőinek leváltását követeli a tragédia miatt. Bukarestben bejelentették, hogy egy román állampolgár meghalt a katasztrófában.

Harmincnyolcra nőtt a genovai hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek - közölte újságírókkal a Dél-Olaszországban tartózkodó Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdán.

A RAI közszolgálati televízió híradása már korábban 38 halálos áldozatról számolt be, de ezt közvetlenül utána maga Salvini még cáfolta, 35 áldozatot említett. A legfrissebb híradás szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

Röviddel Salvini üzenete előtt a Rai News24 híradásában 38 halálos áldozatról adott hírt, és közölte, hogy a számuk tovább nőhet. A híradás szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

A La Repubblica című olasz lap értesülése szerint a halottak között van három – 8, 12 és 13 éves – gyerek.

Olasz belügyminisztériumi források éjszaka még azt közölték, hogy a halálos áldozatok biztos száma 31, ötöt közülük még nem tudtak azonosítani. Korábban a tűzoltók legkevesebb 35 halottról beszéltek.

Egy román állampolgár életét vesztette a hídomlásban

Egy román állampolgárságú halálos áldozata is van a genovai hídomlásnak – közölte szerdán a román külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a torinói román konzulátus mobil egysége utazott a helyszínre, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak. Az azonosítás során derült ki, hogy a halálos áldozatok egyike román állampolgár.

Közben ellentmondásos információk kerültek a híradásokba a Morandi-híd állapotával kapcsolatban: az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

Az üzemeltetőben látja a felelőst az olasz miniszter

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökség nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

Később a híd üzemeltetőinek lemondását követelte Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter szerdai Facebook-üzenetében. „Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan” – nyilatkozta később a RAI 1 közszolgálati televíziónak. A miniszter közölte: kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

Sok a pénz kell felújításra

A Politico értesülései szerint azonban Toninelli pártjára, az Öt Csillag Mozgalomra is kritikák össztüze zúdult a tragédia miatt, mert a párt, más beruházások mellett, a leomlott Morandi-hidat is azok közé sorolta, amelyeknek az előirányzott karbantartását csak abban az esetben végzik el, ha a haszon több, mint a vele járó költségek. Az Öt Csillag oldalán a híddal kapcsolatos aggodalmakat dajkamesének nevezték; ezt a kijelentést azóta eltávolították.

Maga a belügyminiszter, Matteo Salvini, aki a jobboldali Északi Liga vezetője, úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták. „A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek” – idézi Salvinit a Politico.

Soron kívüli országos felülvizsgálat jöhet

Tervet dolgoz ki az olasz kormány az olaszországi közúti infrastruktúra rendkívüli ellenőrzésére – közölte a Facebookon szerdán Giuseppe Conte olasz kormányfő. A miniszterelnök emellett a hagyományos vizsgálatok megerősítését is megígérte.

„Sokkal szigorúbb vizsgálatok lesznek, mert nem engedhetjük meg, hogy ez a tragédia megismétlődjön” – húzta alá Conte, aki szerdán felkeresi a baleset sérültjeit. „Ami Genovában történt, az nemcsak a városon ejtett mély sebet, hanem Ligurián és egész Olaszországon is” – húzta alá az olasz miniszterelnök

Mentőalakulatok tagjai az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között Genova közelében 2018. augusztus 14-én. (MTI/EPALuca Zennaro)

Mint ismeretes, egy forgalmas autópálya-híd leomlott az olasz kikötőváros közlében, sok ember halálát okozva, a keddi nap eseményeiről itt írtunk.

AFP

EPA

AP

hirado.hu - MTI
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó