Gyásznap lesz szombaton Olaszországban
Az olasz kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett Genova város térségére
Szombaton vesznek végső búcsút a genovai hídomlás áldozataitól, az állami szertartást az olasz nagyvárosban tartják. A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.
Utoljára frissítve: 2018. augusztus 16. 13:50
2018. augusztus 16. 12:37

Tíz-húsz ember lehet még eltűnt 

Az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el az észak-olaszországi A10-es autópálya genovai hídjának keddi összeomlásakor – mondta csütörtökön Francesco Cozzi genovai főügyész.

Matteo Salvini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nehéz megállapítani a tényleges számot, mert előfordulhat, hogy valakinek az eltűnését bejelentették családtagjai, de pusztán az is lehet, hogy nyaralni mentek, el is érték úticéljukat, de nem léptek kapcsolatba rokonaikkal.

A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.

Egész éjszaka dolgoztak a kotrógépek

A kórházban ápoltak többségének súlyos az állapota. A római kormány rendkívüli, 5 millió eurós segélyt utalt a halálos áldozatok családtagjainak, és 12 hónapos szükségállapotot rendelt el a Genovát is magába foglaló Liguria térségben – közölte az M1 Híradója.

Genovában szerdán is egész éjszaka dolgoztak a kotrógépek, emelődaruk, megpróbálták elmozdítani a több tonnás híddarabokat a keddi szerencsétlenség helyszínén. A mentők abban reménykednek, hátha találnak olyan rést, hasadékot a törmelékek között, ahová valaki beszorult, és így élve maradhatott. Bár tudják, hogy erre kevés az esély, egyelőre nem adják fel.

A híd leszakadt része előtt mementóként ott áll egy kis zöld kamion. A jármű sofőrje valószínűleg új születésnapját ünnepelheti, csupán méterekre állt meg a szakadéktól. Sokak azonban nem voltak ilyen szerencsések, 30 személyautó és 3 kamion zuhant a mélybe.

Nincsenek egyszerű helyzetben a viadukt közelében élők sem, 311 családot, összesen 634 embert kellett kitelepíteni a híd környéki utcákból, mert félő, hogy több épület is összedőlhet.

A kormányfő a helyszínre látogatva elmondta: a genovai polgármester arról tájékoztatta őt, hogy a kilakoltatottak többsége rokonoknál, barátoknál keresett ideiglenes szállást, de idővel, nyilván mindenkinek biztosítani kell egy új otthont. Guiseppe Conte a helyi kórházba is ellátogatott. A hídomlásban tizenhatan sérültek meg, közülük tizenketten válságos állapotban vannak.

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében (Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

Az olasz állam veheti át az autópályák fenntartását

Állami felügyelet alá vonhatják Olaszországban az autópályák fenntartását, ha az ezzel megbízott vállalatok nem tudják megfelelően ellátni a feladatot – jelentette ki Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes csütörtökön, két nappal a tragikus genovai hídomlás után.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt vezetője arról is beszélt az olasz rádiónak, hogy a Morandi hidat üzemeltető cégnek nem az osztalékok miatt kellett volna aggódnia, hanem inkább a biztonságra kellett volna többet fordítania.

Le kellett volna zárni a hidat

„Az nem lehet, hogy valaki azért fizessen autópályadíjat, hogy aztán meghaljon. Azok, akiknek a karbantartás volt a feladata, nem végezték a dolgukat megfelelően. Azt a hidat le kellett volna zárni, mielőtt ez a tragédia megtörténhetett volna” – mondta Di Maio. Hozzátette: sokakat felháborít az a hatalmas profit, amelyre ezek a vállalatok – monopóliumokként – szert tesznek.

Rengeteg pénzt kellett volna a biztonságra költeni, amelyet ehelyett osztalékként fizettek ki – közölte Di Maio.

(Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

A fenntartó cég vezetőinek lemondását követelik

Az olasz kormány szerdán az A10-es autópálya üzemeltetőjét, az Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoport tagjaként működő Autostrade (ASPI) vállalatot tette felelőssé a híd leomlásáért, és a fenntartó cég vezetőinek lemondását követelte, továbbá kezdeményezte, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

Matteo Salvini belügyminiszter azt állította, hogy a vállalatnak több milliárd eurós bevétele volt az autópályadíjakból, de a pénzt nem az eredetileg tervezett módon használta fel. Az ASPI visszautasította a vádakat, és hangsúlyozta: az 1960-as években épített híd műszaki állapotát a törvényi előírásoknak megfelelően háromhavonta ellenőrizték.

Csütörtök reggel az Atlantia részvényeinek értéke 25 százalékot zuhant. Di Maio rádiónyilatkozata után pedig más autópályaüzemeltető-cégek, a SIAS és az ASTM részvényei is estek.

Harmadik napja kutatnak 

A mentőcsapatok harmadik napja kutatnak túlélők után a leomlott híd romjai alatt. A rendőrség nem közölte, hogy még hány embert tartanak nyilván eltűntként. A baleset halálos áldozatainak száma szerdán negyvenkettőre nőtt.

Giuseppe Conte olasz kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett Genova város térségére, miután a baleset lényegében elvágta az egyik legforgalmasabb olasz kikötőváros legfőbb szárazföldi útvonalát Franciaország felé.

MTI
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó