Gyásznap lesz szombaton Olaszországban
Az olasz kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett Genova város térségére
Szombaton vesznek végső búcsút a genovai hídomlás áldozataitól, az állami szertartást az olasz nagyvárosban tartják. A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.
Utoljára frissítve: 2018. augusztus 16. 13:50
2018. augusztus 16. 12:37

Tíz-húsz ember lehet még eltűnt 

Az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el az észak-olaszországi A10-es autópálya genovai hídjának keddi összeomlásakor – mondta csütörtökön Francesco Cozzi genovai főügyész.

Matteo Salvini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nehéz megállapítani a tényleges számot, mert előfordulhat, hogy valakinek az eltűnését bejelentették családtagjai, de pusztán az is lehet, hogy nyaralni mentek, el is érték úticéljukat, de nem léptek kapcsolatba rokonaikkal.

A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.

Egész éjszaka dolgoztak a kotrógépek

A kórházban ápoltak többségének súlyos az állapota. A római kormány rendkívüli, 5 millió eurós segélyt utalt a halálos áldozatok családtagjainak, és 12 hónapos szükségállapotot rendelt el a Genovát is magába foglaló Liguria térségben – közölte az M1 Híradója.

Genovában szerdán is egész éjszaka dolgoztak a kotrógépek, emelődaruk, megpróbálták elmozdítani a több tonnás híddarabokat a keddi szerencsétlenség helyszínén. A mentők abban reménykednek, hátha találnak olyan rést, hasadékot a törmelékek között, ahová valaki beszorult, és így élve maradhatott. Bár tudják, hogy erre kevés az esély, egyelőre nem adják fel.

A híd leszakadt része előtt mementóként ott áll egy kis zöld kamion. A jármű sofőrje valószínűleg új születésnapját ünnepelheti, csupán méterekre állt meg a szakadéktól. Sokak azonban nem voltak ilyen szerencsések, 30 személyautó és 3 kamion zuhant a mélybe.

Nincsenek egyszerű helyzetben a viadukt közelében élők sem, 311 családot, összesen 634 embert kellett kitelepíteni a híd környéki utcákból, mert félő, hogy több épület is összedőlhet.

A kormányfő a helyszínre látogatva elmondta: a genovai polgármester arról tájékoztatta őt, hogy a kilakoltatottak többsége rokonoknál, barátoknál keresett ideiglenes szállást, de idővel, nyilván mindenkinek biztosítani kell egy új otthont. Guiseppe Conte a helyi kórházba is ellátogatott. A hídomlásban tizenhatan sérültek meg, közülük tizenketten válságos állapotban vannak.

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében (Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

Az olasz állam veheti át az autópályák fenntartását

Állami felügyelet alá vonhatják Olaszországban az autópályák fenntartását, ha az ezzel megbízott vállalatok nem tudják megfelelően ellátni a feladatot – jelentette ki Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes csütörtökön, két nappal a tragikus genovai hídomlás után.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt vezetője arról is beszélt az olasz rádiónak, hogy a Morandi hidat üzemeltető cégnek nem az osztalékok miatt kellett volna aggódnia, hanem inkább a biztonságra kellett volna többet fordítania.

Le kellett volna zárni a hidat

„Az nem lehet, hogy valaki azért fizessen autópályadíjat, hogy aztán meghaljon. Azok, akiknek a karbantartás volt a feladata, nem végezték a dolgukat megfelelően. Azt a hidat le kellett volna zárni, mielőtt ez a tragédia megtörténhetett volna” – mondta Di Maio. Hozzátette: sokakat felháborít az a hatalmas profit, amelyre ezek a vállalatok – monopóliumokként – szert tesznek.

Rengeteg pénzt kellett volna a biztonságra költeni, amelyet ehelyett osztalékként fizettek ki – közölte Di Maio.

(Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

A fenntartó cég vezetőinek lemondását követelik

Az olasz kormány szerdán az A10-es autópálya üzemeltetőjét, az Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoport tagjaként működő Autostrade (ASPI) vállalatot tette felelőssé a híd leomlásáért, és a fenntartó cég vezetőinek lemondását követelte, továbbá kezdeményezte, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

Matteo Salvini belügyminiszter azt állította, hogy a vállalatnak több milliárd eurós bevétele volt az autópályadíjakból, de a pénzt nem az eredetileg tervezett módon használta fel. Az ASPI visszautasította a vádakat, és hangsúlyozta: az 1960-as években épített híd műszaki állapotát a törvényi előírásoknak megfelelően háromhavonta ellenőrizték.

Csütörtök reggel az Atlantia részvényeinek értéke 25 százalékot zuhant. Di Maio rádiónyilatkozata után pedig más autópályaüzemeltető-cégek, a SIAS és az ASTM részvényei is estek.

Harmadik napja kutatnak 

A mentőcsapatok harmadik napja kutatnak túlélők után a leomlott híd romjai alatt. A rendőrség nem közölte, hogy még hány embert tartanak nyilván eltűntként. A baleset halálos áldozatainak száma szerdán negyvenkettőre nőtt.

Giuseppe Conte olasz kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett Genova város térségére, miután a baleset lényegében elvágta az egyik legforgalmasabb olasz kikötőváros legfőbb szárazföldi útvonalát Franciaország felé.

MTI
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
MTI Hírfelhasználó