Elkészült a nagy balatoni felmérés
Vajon hogy tekintünk a Balatonra? Kizárólag, mint nyári üdülőhelyre? Évente hányszor utazunk oda, hol szállunk meg, milyen programokat keresünk? A nagy balatoni felmérésből most minden kiderül.
2018. augusztus 17. 11:06

Strandolás és lángos – ez a két dolog jut eszébe a legtöbb embernek a Balatonról. A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös Balaton-felméréséből az is kiderült, hogy a válaszadók 27 százaléka legalább évente egyszer ellátogat pár napra a magyar tengerhez, és 68 százalékuknak volt már része balatoni nyaraláskor szövődött szerelmi kalandban is. És úgy tűnik, hogy már nem csak nyáron népszerű a Balaton: minden ötödik válaszadó télen is szívesen látogat ide.

BB-GKID_Balaton_0002

 

Ha üdülés, akkor Balaton

Úgy tűnik ez a megállapítás még erősen tartja magát, hiszen a felmérésben résztvevők 31 százaléka mondta azt, hogy nem jár minden évben a tóhoz. 27 százalékuk évente minimum egyszer, 17 százalékuk legalább kétszer ellátogat a Balatonhoz, de voltak a válaszadók közül többen is, akik legalább nyolc alkalommal utaznak egy évben a Balatonhoz. Ami a korosztályokat illeti, az adatokból az derült ki, hogy a 25 és 29 év közöttiek szeretik a legjobban a tavat: 36 százalékuk évente egyszer biztosan kiül a tó partjára.

A régi, kéthetes nyaralások, amikor a vállalati üdülőben és annak strandján töltöttek heteket a családok, már nem jellemzőek. A nyaralással töltött idő széttöredezett, inkább a több, rövidebb utazás a jellemző. A legtöbben (44%) mindössze pár napot töltenek a tóparton, egy teljes hetet a válaszadók 37 százaléka. A 25–29 évesek még ennél is jobban sietnek: ők jellemzően egy-egy hétvégére érkeznek csak.

BB-GKID_Balaton_0005

Nem csak nyáron

Természetesen a nyár a legnépszerűbb, ha a balatoni utazások időpontját nézzük: nem véletlen, hogy a válaszadók 94 százaléka járt már nyáron itt. Hiszen ez a szabadságolások és az iskolai szünet időszaka, meg persze a kánikuláé, amikor jólesik a tóban lógatni a lábunkat. Mégis, a válaszadók 27 százaléka járt már tavasszal is a Balatonnál kifejezetten pihenési céllal, ősszel 26, míg télen 21 százalékuk pihent már valamelyik tóparti településen.

Az adatokból az derült ki, hogy bevált a nyáron kívüli Balaton: azok, akik már jártak itt más évszakban is, 64 százalékuk máskor is visszamenne a főszezonon kívül a Balatonhoz. A 60 év felettiek 40 százaléka szerint lényegtelen az évszak: mindig jó a Balatonnál lenni. Nyilvánvalóan ebben a válaszban a nyugdíjas élet jellemzői és preferenciái is szerepet játszanak: a kötetlenebb időbeosztás, a nyári tömegtől és melegtől való menekülés.

BB-GKID_Balaton_0006

Fontos kérdés volt, hogy ki hol tölti el azt a pár napot, egy hetet, amit balatoni nyaralásra szán. A válaszadók közel fele (47%) vendégházban vagy apartmanban szokott megszállni, a 18–24 évesek baráti nyaralóba (47%) igyekeznek, csupán 17 százalék nyaral a saját házában a Balaton partján.

A nyári szezonban legtöbben a vízparti kikapcsolódás miatt utaznak ide (73%), a fiatalok közül 57 százalék azért nyáron utazik a Balatonhoz, mert úgy látja, csak ilyenkor van itt élet. A 18–29 év közöttiek csaknem fele érkezett már a Balatonhoz fesztiválozni, a náluk idősebb korosztály inkább gasztronómiai események miatt látogatott már a tóhoz.

A tavaszi, őszi, téli időszakban érkezőknek más jellegű programokra van igényük: a Balaton-parti vendéglátóhelyek, pincészetek már ezeket az igényeket is képesek kiszolgálni. Az ősszel, tavasszal is szívesen utazók gasztronómiai különlegességeket (61%), wellnessfürdőket (66%) és kirándulásokat (65%) terveznek a környéken.

A fő vonzerő ilyenkor a nyugalom, ezt a válaszadók 57 százaléka jelölte meg. Az ekkor pihenőknek nem hiányzik a nyári nyüzsgés, az autópálya dugója vagy az éjszakai élet zaja – ezek nélkül tökéletes az őszi Balaton-élmény.

BB-GKID_Balaton_0003

A Balaton legismertebb városairól, környékeiről is kérdeztek a kutatás készítői. Siófokon és környékén a felmérésben résztvevők 83 százaléka járt már, a második helyen Tihany áll (76%) és a harmadik helyen Balatonfüred (73%). Az északi és a déli part egyformán kedvelt, 48 százalék mindkét oldal mellett letette a voksát. A többi válaszadó szinte azonos arányban szavazott az északi, illetve a déli partra, mint jobban kedvelt környékre.

Mit jut eszedbe a Balatonról?

Talán nem meglepő az első helyezett válasz: 89 százaléknak a strandolás. A második hely már érdekesebb: 51 százaléknak a lángos jut eszébe. A harmadik dolog, ami a válaszadók eszébe jutott az a vízibicikli, és bizony egy százaléknak a Pumped Gabó ugrott be a Balaton szóra.

BB-GKID_Balaton_0001 (1)

Egy románc a tóparton, kéz a kézben a lemenő napnál? A válaszadók 68 százalékának már volt része szerelmi kalandban a Balatonnál. A 25–29 évesek 77 százaléka felejthetetlen bulikban vett részt, míg a 18–24 évesek 78 százalékának meghatározó emléke egy vihar előtti fürdőzés a Balcsiban.

A Balaton bizony fontos pont lett az életünkben: egyre többen költöznek le, és élnek kétlaki életet, sokan májustól októberig a tó mellett töltik az idejüket, illetve a szezon is hosszabbodik: a téli korcsolyázás és egy-egy őszi kirándulás is összeköthető a balatoni hétvégékkel.

hirado.hu
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó