A merényletre emlékeznek Spanyolországban
Az egy évvel ezelőtti dzsihadista merényletekre emlékeznek pénteken Spanyolországban.
2018. augusztus 17. 12:53

Először pokolgépes merényletre készültek a barcelonai támadás elkövetői

Az egy évvel ezelőtti dzsihadista merényletekre emlékeznek pénteken Spanyolországban. Egy marokkói fiatalokból álló terrorsejt tavaly hajtott végre gázolásos támadásokat Barcelonában és Cambrilsban. Tizenhatan meghaltak, és több mint százan megsérültek. Ez volt a legvéresebb terrortámadás a 2004-es madridi merényletek óta, a megemlékezésekre mégis árnyékot vet a katalán függetlenség körül kialakult vita – közölte az M1 Híradója.

A véres támadás után egy évvel ugyanúgy turistáktól hemzseg a barcelonai La Ramblas. A népszerű sétálóutcán minden visszatért a régi kerékvágásba, csak néhány, a földön elhelyezett virág és gyertya emlékeztet a 15 halálos áldozatot követelő gázolásos merényletre.

Az áldozatok emlékére elhelyezett mécsesek és virágok a katalóniai Cambrilsban (Fotó: MTI/EPA/Jaume Sellart)

Soha nem felejtik el, ahogy közéjük hajtott a támadó

A túlélők azonban azt mondják: soha nem felejtik el, amikor a támadó egy fehér furgonnal közéjük hajtott.

„Abban a pillanatban azt hittem, mindennek vége. Láttam, ahogyan a fehérbe öltözött halál felém száguld, de elment mellettem, nem engem választott. Szembe néztem a halállal, vérfagyasztó érzés volt” – emlékezett vissza egy nő.

Az áldozatok hozzátartozói is nehezen dolgozták fel, ami történt.

„Nagyon nehéz, főként eleinte, nem azon rágódni, hogy mi lett volna, ha egy perccel tovább ebédelnek, vagy fél méterrel arrébb álldogálnak. Vagy, ha mások lettek volna a terveik, a tengerpartra mentek volna ahelyett, hogy a La Ramblán járkálnak” – mondta egy nő, akinek apja meghalt, anyja pedig súlyosan megsérült a merényletben.

A detonáció cselekvésre késztette őket

Egy évvel ezelőtt egy marokkói fiatalokból álló terrorsejt hajtotta végre a barcelonai támadást. A nyomozók szerint először pokolgépes merényletre készültek. Egy alcanari házban több mint 200 kg robbanóanyagot halmoztak fel, bombagyáruk azonban váratlanul a levegőbe repült, a feltételezett vezetőjükkel együtt. A detonáció cselekvésre késztette a terrorsejt életben maradt tagjait.

2017. augusztus 17-én délután egyikük, Younes Abouyaaqoub fehér furgonnal hajtott a tömegbe a barcelonai La Ramblán. Cikázva száguldott, hogy minél több embert üssön el. Abouyaaqoub elmenekült a helyszínről, a hatóságok azonnal hajtóvadászatot indítottak utána.

Barcelonai gázolás (Fotó: MTI/EPA/David Armengou)

A terrorsejt másik öt tagja néhány órával később újabb hasonló merényletet hajtott végre, a Cambrils nevű tengerparti üdülőhelyen. Kocsival a járókelők közé hajtottak, majd megkéselték az embereket. Egy nő meghalt, hatan megsérültek. A helyszínre érkező rendőrök lelőtték a merénylőket.

Négy nappal később a rendőrök egy lakossági bejelentés alapján találtak rá Abouyaaqoubra. Egy benzinkútnál, tűzpárbajban végeztek vele.

A barcelonai és cambrilis-i kettős merénylet volt a legvéresebb terrortámadás Spanyolországban a 2004-es madridi robbantásos merényletsorozat óta.

A bűncselekményhez használt autó mellett rendőrök Cambrilsban (Fotó: MTI/EPA/Jaume Sellart)

Beárnyékolta a megemlékezést a katalán függetlenségi törekvés

A péntek délelőtti hivatalos megemlékezést azonban beárnyékolta a katalán függetlenségi törekvések körüli vita. Elszakadáspárti aktivisták a főtéren molinót függesztettek ki, amellyel VI. Fülöp spanyol király jelenléte ellen tiltakoznak.

Quim Torra katalán elnök szintén nem hagyta szó nélkül a függetlenedés kérdését, amikor megemlékezett a támadásokról. Köszönetet mondott a volt katalán belügyminiszternek is, akit szerinte igazságtalanul tartanak fogva. A tárcavezető a spanyol központi hatóságok szerint illegálisan szervezett tavaly októberi függetlenségi népszavazás miatt van előzetes letartóztatásban.

MTI
Címkék:
  • Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban
    Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
MTI Hírfelhasználó