Halálra éheztetésen dolgoznak
Áldott legyen a Magyar Helsinki Bizottság
2018. augusztus 22. 00:01

„Parancsra teszik: immáron a nyolcadik menedékkérő embert akarja a magyar hatóság kiéheztetni a tranzitzónában. A nyolcadik fogva tartott embertől tagadják meg az ételt" – írja a Facebookon a Magyar Helsinki Bizottság – vette észre a hvg.hu.

Beszámolójuk szerint a fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át. Szenvedéstörténete ószövetségi időket idéz. Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes – írják, hozzátéve, a a civil szervezet ezt nem hagyja annyiban, és haladéktalanul a strasbourgi bírósághoz fordul.

A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelük esetében a bíróság már felszólította a magyar államot, hogy adjon enni nekik. „Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki. És arra is ügyel, hogy a strasbourgi bíróság ma már ne segíthessen ügyfelünknek.

Az éheztetés kínzás.

A közszolga pedig köteles megtagadni felettese utasítását, ha más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Törvény írja elő ezt is" – hívja fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság.

Mint megírtuk, az éhezőkön a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget vezető lelkész, Iványi Gábor is megpróbált segíteni, amikor augusztus 20-án kenyeret, halat és almát vitt a hozzávetőlegesen 50 menekültnek, akit a tranzitzónában éheztetnek. A magyar hatóságok azonban nem engedték be Iványi Gábort, aki erre tudatta, hogy nem adja fel,  szétosztani az ételt a tranzitzóna elesettjeinek.

Már a nyolcadik menekült halálra éheztetésén dolgoznak a magyar hatóságok a tranzitzónában

168 óra
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó