Az LMP és a DK be sem kerülne a parlamentbe
A két ellenzéki párt támogatottsága azonban nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett öt százalék alá.
2018. augusztus 24. 09:57

Ha most lennének a választások, az LMP és a DK be sem kerülne a parlamentbe – derül ki a Publicus Intézet legutóbb végzett felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készítettek.

Az ellenzéki oldal gyakorlatilag kétszereplőssé vált, a kormánypárt azonban tovább erősödött, míg a Publicus mérése szerint a bizonytalanok tábora nőtt, ami szintén a Fidesz–KDNP-nek kedvez.

A két ellenzéki párt támogatottsága azonban nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett öt százalék alá. Népszerűségük alakulását plasztikusan mutatja, hogy jelenleg körülbelül olyan választási eredményt érnének el, mint a Momentum áprilisban. Az is pikáns adalék, hogy az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt (képünkön)a Jobbikkal lépne frigyre, és a migránsüggyel kampányolna, csakhogy a Publicus szerint az LMP szavazógárdája balra húz.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Nem csoda, ha csak negyedük támogatna egy Jobbikkal való szövetséget, még akkor is, ha az kormányváltást ér. – Óriási lehetőséget látok az LMP–Jobbik-együttműködésben – fogalmazott az ellenzéki politikus az Indexen tegnap közölt interjúban, hozzátéve, hogy konzervatív és nemzeti elkötelezettségű, de nem jobboldali.

Az LMP elnöke szerint a Fidesz jobboldali konzervatív pártnak akarja mutatni magát, miközben bolsevik elven működő szocialista párt, míg a régi, baloldalinak tartott pártok, mint az MSZP és a DK, gazdasági liberális elveket képviselnek. A legutóbbi választási kampányról szólva a társelnök elmondta: az ellenzék óriási vereségének fő oka, hogy nem tudott igazi alternatívát és erőt mutatni. Keresztes László Lóránt Szél Bernadett társelnöki és a frakcióvezetői posztról történő lemondása kapcsán elmondta: elfogadja a döntést, az utódlásról később döntenek, de vállalja a frakcióvezetői posztot, ha megválasztják.

A Demokratikus Koalíció viszont úgy tűnik, hogy beállt valós támogatottsági szintjére. Mint ismert: Gyurcsányék pártja valószínűleg elhasalt volna áprilisban a parlamenti küszöbben, ha az MSZP-vel kötött megállapodása nem biztosítja, hogy 46 egyéni választókerületben a Demokratikus Koalíció állít jelöltet.

magyaridok.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
  A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
 • Szuperexpresszel a fapadosok ellen
  Legyőzheti-e a nagy sebességű vasút a repülőgépet? A most 25 éves Eurostar példája azt mutatja, hogy ha odafigyelnek a részletekre, a vasút versenyképes alternatíva lehet, és egyre inkább azzá válik, ahogy nő a szén-dioxid-mentes közlekedés jelentősége.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
MTI Hírfelhasználó