Stresszes iskolakezdés: erre készítsük fel a gyerekeket
„Ha egy új környezettel találkozik a gyerek, ahol ráadásul még teljesíteni is kell, az fokozza a szorongást, izgalmat” – mondta Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1 műsorában.
2018. augusztus 26. 10:49

Az iskolakezdéssel megváltozik az egész nap működése, ugyanis be kell tartani bizonyos kereteket: időben le kell feküdni és fel kell kelni, bepakolni, megreggelizni. Megváltozik az a ritmus, ami a gyerekek életét több mint két hónapon át jellemezte, amikor a ritmust a család és a gyerek maga alakította: tovább maradhattak fent, vagy addig aludhattak, ameddig jól esett – fogalmazott a szakértő.

Mit tegyünk a feszültség oldására?

Sok gyereknél, főleg az elsősöknél vagy az új iskolát kezdőknél szorongás alakulhat ki. „Ha egy új környezettel találkozik a gyerek, ahol ráadásul még teljesíteni is kell, az fokozza a szorongást, izgalmat” – mondta Földi Rita. Kifejtette: az óvoda, iskola átmenet problémája egy külön nehéz téma, de bármennyire is meglepő, a nagycsoportos óvodások igenis várják, hogy iskolába menjenek, hiszen ez a továbblépés első állomása. Az óvodáskorú gyermekek rendkívül érdeklődőek, általában már az ovi utolsó évében elkezdenek kérdezősködni az iskoláról.

Vannak olyan gyerekek, akiknek a társas alkalmazkodásuk éretlenebb a koruknál, vagy pedig egyéb tényezők befolyásolják alkalmazkodásukat, de ők már többnyire az óvodai környezetben sem érezték jól magukat – fogalmazott a szakpszichológus. „Minden új helyzet stresszhelyzetet okoz, a kérdés, hogy miként tudunk ezzel megküzdeni, ez a felnőttekre és a gyerekekre is jellemző, csak a gyerekeknek kevesebb a megoldási lehetőségük még életkoruknál fogva” – mondta.

Beszélgessünk, csináljuk kedvet az iskolába menetelhez

Földi Rita azt tanácsolta, hogy érdemes felkészíteni a gyereket beszélgetni vele az iskoláról, arról, hogy mit lehet ott csinálni, hogyan lehet kapcsolódni másokhoz, hogy majd képes legyen másokkal kapcsolatba lépni egy új környezetben is.

Az átlagos iskolásoknál nem okoz különösebb problémát az iskolakezdés, de akiknél igen, azoknál már a problémát korábban, az óvodában észre lehet venni. A nehezen alkalmazkodó gyerekek különböző tüneteket produkálhatnak, ilyen lehet a hasfájás, fejfájás, vagy amikor nem hajlandók délután aludni – fejtette ki a szakértő.

Ezek a gyerekek nem érzik biztonságos környezetnek az óvodát vagy iskolát, ezért mutatják ezeket az iskolai tüneteket, sőt ezek a tünetek meg is tanulhatóak, hisz rájönnek, hogy ilyenkor otthon lehet maradni az anyával.

Merjünk beszélni a saját nehézségeinkről!

Földi Rita azt javasolta, hogy mondjuk el a gyerekeinknek, hogy nekünk is vannak nehézségeink és akkor mit szoktunk csinálni. „Teljesen pozitív dolog, ha elmondjuk, hogy nekünk is voltak félelmeink, és akkor ezt és ezt csináltuk, mert a félelmünket csak magunk tudjuk legyőzni.” Kiemelte: lehet olyan helyzeteket teremteni, hogy a visszahúzódóbb gyerekek kapcsolatot építsenek ki a többi gyerekekkel, például a játszótéren vagy az ismeretségi körben.

Novák Katalin: a jövő héten érkeznek a szeptemberi családtámogatási ellátások

A tanévkezdésre tekintettel idén is korábban, már a jövő héten megkapják az érintettek a szeptemberi családtámogatási ellátásokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)  család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-vel vasárnap.

Novák Katalin kifejtette, hogy a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás szeptember 3. helyett augusztus 27-én, hétfőn érkezik a bankszámlákra, postai úton pedig a jövő hét első felében vehetik majd kézhez azokat a jogosultak.

Az intézkedés csaknem 1,2 millió érintettnek könnyíti meg a tanévkezdés anyagi terheinek viselését - tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a juttatások több tízezer forinttal járulnak hozzá az ilyenkor szükséges eszközök - tanszerek, ruhák, könyvek - beszerzéséhez, de összegük akár a százezer forintot is elérheti családonként.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a korábbra hozott juttatás mellett a kormány többek között az első kilenc évfolyam számára ingyenes tankönyvellátással, valamint a szintén ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésével is bővítette a családok támogatását az elmúlt években.

hirado.hu - MTI - M1
  • Karácsony tényleg katasztrófa
    A kormány továbbra is javasolja, hogy a budapesti városvezetés éljen a kormányzati segítséggel, és közösen tegyék lehetővé, hogy a 60 milliárd forintos megtakarításból 10 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat 50 vadonatúj, környezetbarát trolibusz beszerzésére fordítson - írta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
  • David Cornstein: Nincs baj a magyar demokráciával
    Az Egyesült Államok távozó nagykövete arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, mi volt Orbán Viktor első kérdése, amikor a vacsorafőzés közben érte Donald Trump telefonhívása.
  • Szigorodnak a maszkviselés szabályai
    A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó