Stresszes iskolakezdés: erre készítsük fel a gyerekeket
„Ha egy új környezettel találkozik a gyerek, ahol ráadásul még teljesíteni is kell, az fokozza a szorongást, izgalmat” – mondta Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1 műsorában.
2018. augusztus 26. 10:49

Az iskolakezdéssel megváltozik az egész nap működése, ugyanis be kell tartani bizonyos kereteket: időben le kell feküdni és fel kell kelni, bepakolni, megreggelizni. Megváltozik az a ritmus, ami a gyerekek életét több mint két hónapon át jellemezte, amikor a ritmust a család és a gyerek maga alakította: tovább maradhattak fent, vagy addig aludhattak, ameddig jól esett – fogalmazott a szakértő.

Mit tegyünk a feszültség oldására?

Sok gyereknél, főleg az elsősöknél vagy az új iskolát kezdőknél szorongás alakulhat ki. „Ha egy új környezettel találkozik a gyerek, ahol ráadásul még teljesíteni is kell, az fokozza a szorongást, izgalmat” – mondta Földi Rita. Kifejtette: az óvoda, iskola átmenet problémája egy külön nehéz téma, de bármennyire is meglepő, a nagycsoportos óvodások igenis várják, hogy iskolába menjenek, hiszen ez a továbblépés első állomása. Az óvodáskorú gyermekek rendkívül érdeklődőek, általában már az ovi utolsó évében elkezdenek kérdezősködni az iskoláról.

Vannak olyan gyerekek, akiknek a társas alkalmazkodásuk éretlenebb a koruknál, vagy pedig egyéb tényezők befolyásolják alkalmazkodásukat, de ők már többnyire az óvodai környezetben sem érezték jól magukat – fogalmazott a szakpszichológus. „Minden új helyzet stresszhelyzetet okoz, a kérdés, hogy miként tudunk ezzel megküzdeni, ez a felnőttekre és a gyerekekre is jellemző, csak a gyerekeknek kevesebb a megoldási lehetőségük még életkoruknál fogva” – mondta.

Beszélgessünk, csináljuk kedvet az iskolába menetelhez

Földi Rita azt tanácsolta, hogy érdemes felkészíteni a gyereket beszélgetni vele az iskoláról, arról, hogy mit lehet ott csinálni, hogyan lehet kapcsolódni másokhoz, hogy majd képes legyen másokkal kapcsolatba lépni egy új környezetben is.

Az átlagos iskolásoknál nem okoz különösebb problémát az iskolakezdés, de akiknél igen, azoknál már a problémát korábban, az óvodában észre lehet venni. A nehezen alkalmazkodó gyerekek különböző tüneteket produkálhatnak, ilyen lehet a hasfájás, fejfájás, vagy amikor nem hajlandók délután aludni – fejtette ki a szakértő.

Ezek a gyerekek nem érzik biztonságos környezetnek az óvodát vagy iskolát, ezért mutatják ezeket az iskolai tüneteket, sőt ezek a tünetek meg is tanulhatóak, hisz rájönnek, hogy ilyenkor otthon lehet maradni az anyával.

Merjünk beszélni a saját nehézségeinkről!

Földi Rita azt javasolta, hogy mondjuk el a gyerekeinknek, hogy nekünk is vannak nehézségeink és akkor mit szoktunk csinálni. „Teljesen pozitív dolog, ha elmondjuk, hogy nekünk is voltak félelmeink, és akkor ezt és ezt csináltuk, mert a félelmünket csak magunk tudjuk legyőzni.” Kiemelte: lehet olyan helyzeteket teremteni, hogy a visszahúzódóbb gyerekek kapcsolatot építsenek ki a többi gyerekekkel, például a játszótéren vagy az ismeretségi körben.

Novák Katalin: a jövő héten érkeznek a szeptemberi családtámogatási ellátások

A tanévkezdésre tekintettel idén is korábban, már a jövő héten megkapják az érintettek a szeptemberi családtámogatási ellátásokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)  család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-vel vasárnap.

Novák Katalin kifejtette, hogy a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás szeptember 3. helyett augusztus 27-én, hétfőn érkezik a bankszámlákra, postai úton pedig a jövő hét első felében vehetik majd kézhez azokat a jogosultak.

Az intézkedés csaknem 1,2 millió érintettnek könnyíti meg a tanévkezdés anyagi terheinek viselését - tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a juttatások több tízezer forinttal járulnak hozzá az ilyenkor szükséges eszközök - tanszerek, ruhák, könyvek - beszerzéséhez, de összegük akár a százezer forintot is elérheti családonként.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a korábbra hozott juttatás mellett a kormány többek között az első kilenc évfolyam számára ingyenes tankönyvellátással, valamint a szintén ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésével is bővítette a családok támogatását az elmúlt években.

hirado.hu - MTI - M1
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Itt a 2010 előtti világ újracsomagolva
  Nem feltétlenül rossz a választói emlékezet felfrissítése szempontjából, hogy hosszú idő után a balliberális erők újra meg tudják mutatni a gyakorlatban, hogy kik is ők valójában.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
MTI Hírfelhasználó