Kivándorlás vagy átnevelő tábor
Jelentés az ujgurokról
Az ENSZ jelentése szerint egymillió ujgurt tartanak fogva a hatóságok jognélküli zónákban, nagy kiterjedésű internálótáborokban a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban - hangzott el az M1 Világ című műsorában.
2018. augusztus 26. 11:02

Peking a pár napos hallgatását megtörve végül tagadta a jelentésben foglaltakat. Azt azonban elismerte, hogy néhány embert átnevelés alá vetettek, mivel állításuk szerint azok szélsőséges tévútra tértek.

Évszázados feszültségek

A nyugat-kínai Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartomány területe,az egykori Kelet-Turkesztán mindig is fontos kereskedelmi csomópont volt. A kínai császárok már a 4. századtól igyekeztek a birodalomhoz csatolni a területet, de erre végül csak a 16. század után került sor.

A türk nyelvet beszélő, jobbára muszlim hitben élő közép-ázsiai ujgurok függetlenedési törekvései évszázadokon át jelentős gondot okoztak az aktuális pekingi kormányzatnak.

Ujgur zászló

Ujgur zászló

De mi igazán a probléma forrása?

Az ujgur puszta egyrészt határ menti védőzóna az esetleges támadások ellen,másrészt a tartomány földje rejti Kína szénkészletének 40 százalékát,a földgáz- és olajkészlet több mint egyötödét, az aranyról,
sóról és egyéb ásványokról nem is beszélve.

Az ötven éve zajló erőszakos kínai betelepítések miatt a magukat a magyarsággal rokonnépnek tartó ujgur népesség aránya mára 50 százalék alá csökkent a területen. Az állandó megfélemlítés miatt a Hszincsiangban élő ujgurok nem szívesen beszélnek életkörülményeikről.

Irány Törökország

Ha lehetőségük adódik, sokan inkább az elvándorlást választják, az úti cél leggyakrabban Törökország. Abdurahman Hassan egy éve menekült el Kínából, családjáról azóta sem kapott hírt. Peking álláspontja szerint Hszincsiang békéjét iszlamista milíciák és szakadárok veszélyeztetik, akik a muszlim ujgur kisebbség és a kínai többség között feszültséget szítanak.

Urumcsi, 2009. július 9. Kínai rohamrendőrök vonuló csoportját nézi egy ujgur pár Urumcsiban, a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm ((Xinjiang)Terület székhelyén 2009. július 9-én. Négy nappal korábban zavargásokba torkollott egy békésnek induló ujgur tiltakozó akció Urumcsiban, az összetűzésekben legkevesebb 156 ember életét vesztette, több mint ezren megsebesültek. A biztonsági erőket a régióban őslakos muzulmán ujgurok és a betelepített hanok (kínaiak) közötti etnikai villongások megfékezésére vezényelték a városba. (MTI/EPA/Oliver Weiken)

A beszámolók szerint a muzulmán viselet, a hosszú szakáll, a vallási feliratok, vagy akár egy mobiltelefonon folyatott vallási diskurzus miatt is átnevelőtáborba kerülhet valaki a régióban. A vádemelés nélküli fogva tartás célja a foglyok politikai gondolkodásának megváltoztatása, és annak elérése, hogy a lágerekben élő ujgurok hitüket a párt iránti elköteleződésre cseréljék.

hirado.hu - M1
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó