Rendőrségi bejelentés Szanyiék ellen
A kommunizmus bűneinek nyilvános tagadásáért is felelhetnek.
2018. augusztus 28. 12:29

A Baloldali Sziget Fesztiválon elhangzottak miatt közösség elleni uszítás és a nemzetiszocialista, kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekmény elkövetésének gyanújával ismeretlen tettesek ellen hétfőn bejelentést tett egy magánszemély a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

A Magyar Idők is beszámolt a horányi Regatta Szabadidőközpontban a hétvégén megrendezett eseményről, ahol a bejelentés szerint az egyik előadó, Mihalik Angelika, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség képviselője Magyarország alaptörvényének, az azon alapuló államrendnek és annak jelképeinek a tagadását hangoztatta nagy nyilvánosság előtt.

A kijelentések alkalmas lehettek a törvényes rend megsértésére és a közösség tagjai ellen irányuló uszításra. Mihalik Angelika többek között egyszerűen pogány bálványként emlegette a Szent Koronát. A rendőrségnek benyújtott dokumentumban Szanyi Tibort is megnevezik.

A stilizált vörös csillag is megjelent a rendezvényen Fotó: Mirkó István

A bejelentés szerint az MSZP európai parlamenti képviselője nagy nyilvánosság előtt a II. világháborúban az auschwitzi megsemmisítőtáborban volt körülményekhez hasonlította a jelen magyarországi közállapotokat, az ideiglenes határzár eszközrendszerét, annak üzemeltetését. A bejelentő szerint a szocialista politikus azt a hamis képzetet keltette, hogy a II. világháborúban elkövetett népirtás és a megsemmisítőtáborok a szokásos és elfogadott európai jogrendbe illeszkedő és illeszthető cselekmény és helyszínek voltak.

Az Európai Baloldal elnevezésű szélsőbaloldali csoportosulás maroknyi, döntően idős embert vonzó rendezvényén a megemlített előadókon kívül ott volt Moldova György író. Vasárnap jelképesen felavatták Ságvári Endre emléktábláját is. A pártelnökök vitájára Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét, Hegyi Gyulát, az MSZP Baloldali Tömörülés elnökét és Vajnai Attilát, az Európai Baloldal elnökét is elvárták.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó