Megfúrták a közös EP-listát
Biztosan nem lesz közös baloldali lista a jövő évi EP választáson, Gyurcsány Ferencék ugyanis az önálló indulás mellett döntöttek. Azt továbbra sem tudni, hogy az MSZP a Párbeszéddel szövetkezik-e, az viszont biztos, hogy a kérdés komoly feszültségeket kelt a szocialista pártban.
2018. augusztus 30. 10:48

– A DK önálló listával indul a 2019-es európai parlamenti választáson – közölte a Magyar Idők érdeklődésére Gréczy Zsolt. A párt országgyűlési képviselője döntésüket azzal magyarázta, hogy az április voksolással szemben az EP-választáson egyéni jelöltekre nem, csupán pártlistákra lehet szavazni, külön indulva pedig több mandátum szerezhető, mint egy közös listán. ­

Gréczy szerint a tisztán listás választás ráadásul egyértelmű képet ad majd arról, hogy melyik pártnak milyen a támogatottsága. Ennek ellenére a DK-s politikus meglehetősen óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményre számítanak.

Gréczy szavai szerint minimum annyi mandátumot akarnak szerezni, mint a legutóbbi EP-választáson, ami a DK esetében két képviselőt jelentett, Molnár Csaba és Niedermüller Péter személyében.

Gyurcsány Ferencék önállóan mérettetik meg magukat az uniós választáson Fotó: Bach Máté

Az tehát már biztos, hogy nem lesz közös baloldal lista, azt viszont továbbra sem tudni, hogy az MSZP a Párbeszéddel szövetségben vág-e neki a megméretésnek. A kérdés elsősorban a szocialisták között okoz komoly feszültséget, akik a Párbeszéddel közösen indultak az áprilisi országgyűlési választáson Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségével.

A szövetségből azonban látványosan csak a Párbeszéd profitált. Karácsony egyszázalékos támogatottságú pártja az MSZP-vel állított közös lista nélkül ugyanis be sem jutott volna a parlamentbe, így viszont a korábbi egyről háromra növelte képviselői számát, míg a szocialisták csupán tizenhat mandátumot szereztek, noha az előző ciklusban 28 képviselőjük volt az Országgyűlésben.

Sőt, a Párbeszéd önálló frak­ciót is alakíthatott úgy, hogy az MSZP „kölcsönadta” neki egyik saját képviselőjét, Burány Sándort – a képviselőcsoportba továbbá a független Mellár Tamás ült még be.

Mindezek ellenére az MSZP júniusban, minimális többséggel megválasztott elnöke, Tóth Bertalan rendre amellett foglal állást, hogy pártjának a Párbeszéddel közösen kellene nekivágnia az EP-választásnak.

Sőt egy a sajtónak kiszivárogtatott levél szerint Tóth arra tett javaslatot a párt választmányának, hogy a közös MSZP–Párbeszéd-listát Karácsony Gergely vezesse, és mögötte sorakozzanak a szocialista politikusok, Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Harangozó Gábor és Gurmai Zita.

A levélben nem mellesleg Tóth Bertalan arra is javaslatot tett, hogy azokon a településeken, ahol az MSZP-nek van saját irodája, de a helyi taglétszám nem éri el a harmincat, ott értékesítsék az ingatlanokat.

De ugyancsak eladósorba kerülne a Villányi úton lévő konferencia-központ is, amiről a pártelnök váltig állította, hogy esze ágában sincs megválni tőle, sőt azt tenné meg a párt központjának. Tóth Bertalan állítása szerint a levélre odahamisították a nevét, ezért az MSZP büntetőfeljelentést tett.

magyaridok.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó