Megfúrták a közös EP-listát
Biztosan nem lesz közös baloldali lista a jövő évi EP választáson, Gyurcsány Ferencék ugyanis az önálló indulás mellett döntöttek. Azt továbbra sem tudni, hogy az MSZP a Párbeszéddel szövetkezik-e, az viszont biztos, hogy a kérdés komoly feszültségeket kelt a szocialista pártban.
2018. augusztus 30. 10:48

– A DK önálló listával indul a 2019-es európai parlamenti választáson – közölte a Magyar Idők érdeklődésére Gréczy Zsolt. A párt országgyűlési képviselője döntésüket azzal magyarázta, hogy az április voksolással szemben az EP-választáson egyéni jelöltekre nem, csupán pártlistákra lehet szavazni, külön indulva pedig több mandátum szerezhető, mint egy közös listán. ­

Gréczy szerint a tisztán listás választás ráadásul egyértelmű képet ad majd arról, hogy melyik pártnak milyen a támogatottsága. Ennek ellenére a DK-s politikus meglehetősen óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményre számítanak.

Gréczy szavai szerint minimum annyi mandátumot akarnak szerezni, mint a legutóbbi EP-választáson, ami a DK esetében két képviselőt jelentett, Molnár Csaba és Niedermüller Péter személyében.

Gyurcsány Ferencék önállóan mérettetik meg magukat az uniós választáson Fotó: Bach Máté

Az tehát már biztos, hogy nem lesz közös baloldal lista, azt viszont továbbra sem tudni, hogy az MSZP a Párbeszéddel szövetségben vág-e neki a megméretésnek. A kérdés elsősorban a szocialisták között okoz komoly feszültséget, akik a Párbeszéddel közösen indultak az áprilisi országgyűlési választáson Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségével.

A szövetségből azonban látványosan csak a Párbeszéd profitált. Karácsony egyszázalékos támogatottságú pártja az MSZP-vel állított közös lista nélkül ugyanis be sem jutott volna a parlamentbe, így viszont a korábbi egyről háromra növelte képviselői számát, míg a szocialisták csupán tizenhat mandátumot szereztek, noha az előző ciklusban 28 képviselőjük volt az Országgyűlésben.

Sőt, a Párbeszéd önálló frak­ciót is alakíthatott úgy, hogy az MSZP „kölcsönadta” neki egyik saját képviselőjét, Burány Sándort – a képviselőcsoportba továbbá a független Mellár Tamás ült még be.

Mindezek ellenére az MSZP júniusban, minimális többséggel megválasztott elnöke, Tóth Bertalan rendre amellett foglal állást, hogy pártjának a Párbeszéddel közösen kellene nekivágnia az EP-választásnak.

Sőt egy a sajtónak kiszivárogtatott levél szerint Tóth arra tett javaslatot a párt választmányának, hogy a közös MSZP–Párbeszéd-listát Karácsony Gergely vezesse, és mögötte sorakozzanak a szocialista politikusok, Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Harangozó Gábor és Gurmai Zita.

A levélben nem mellesleg Tóth Bertalan arra is javaslatot tett, hogy azokon a településeken, ahol az MSZP-nek van saját irodája, de a helyi taglétszám nem éri el a harmincat, ott értékesítsék az ingatlanokat.

De ugyancsak eladósorba kerülne a Villányi úton lévő konferencia-központ is, amiről a pártelnök váltig állította, hogy esze ágában sincs megválni tőle, sőt azt tenné meg a párt központjának. Tóth Bertalan állítása szerint a levélre odahamisították a nevét, ezért az MSZP büntetőfeljelentést tett.

magyaridok.hu
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó