Boross Péter pesszimista Európa jövőjét illetően
1993. december 21-én tette le a miniszterelnöki esküt azt követően, hogy a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormányfő, Antall József elhunyt. Az MDF 1994-es választási vereségét követően megőrizte parlamenti mandátumát. A 90. évét betöltő Boross Péter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt világháborút követő „sötét negyven évről„, a „puha rendszerváltozásról”, valamint elmondta: a kormány harmadik kétharmados győzelmével megjelent egy olyan szellemi áramlat, amelyik sokáig nem tudott felszínre törni. A Németországban uralkodó állapotokról pedig úgy fogalmazott: Az az önszolgaságba süllyedés, amit a németek politikailag maguknak választottak, valami elképesztő népromlásra utal.
2018. szeptember 6. 11:56

Boross Péter a rendszerváltásról azt mondta: határozottabban kellett volna kiszorítani a hatalmi körökből azokat a kártékony hangokat, amelyek negyven éven keresztül bombázták az emberek elméjét.

Hozzátette: Antall Józsefre hatalmas nyomás nehezedett abban a korszakban, ami nem tette lehetővé a határozottabb fellépést.

Antall Józsefnek meg kellett küzdenie azzal, hogy az SZDSZ-el semmiképp nem köt koalíciót. Hogy ez milyen keménységet igényelt tőle, azt sokan nem tudják – fogalmazott.

A volt miniszterelnök elmondta: sokkal nagyobb lett volna a belső mozgásterük, ha az Antall kormánynak kétharmados többsége lett volna.
Szerinte ha ez meglett volna, alapvetően más helyzet alakult volna ki, bár hozzátette, bizonyos gazdasági kényszerhelyzetek akkor is lettek volna.

Kiemelte: ebben az időben Magyarország egyáltalán nem rendelkezett devizatartalékkal, emellett 22 milliárd dollár adóssága is volt az országnak.

Azok a magánbankok, akik hiteleztek a szocialista időszakban, azokat nem nagyon érdekelte a magyar viszonyok alakulása, de a hiteltörlesztés az igen – mondta ezzel kapcsolatban.

Boross Péter a Fidesz harmadik kétharmados győzelme kapcsán azt mondta: megjelent egy olyan szellemi áramlat, amelyik sokáig nem tudott felszínre törni.
Hozzátette: ez meglehetősen felbőszíti azokat a balliberális köröket, akiknek a cimboráik ott vannak egész Európában.

Boross Péter elmondta: nagyon fontos programnak tartja Orbán Viktor európai politikáját, és bár a miniszterelnök rengeteg támadásnak van kitéve, komoly tényező tud maradni az európai színtéren.

Hozzátette: bátorságra vall a kereszténydemokráciát szembeállítani a liberális zűrzavarral. Szerinte egy életerős politikus csak olyan célt tűzhet ki maga elé, mint amit Orbán Viktor is tett.

A volt miniszterelnök elmondta: a 2002 és 2010 közti időszak rendkívül visszavetette az országot, azonban véleménye szerint a Fidesznek a következő években sikerült kiteljesednie.

Hozzátette: ehhez a kétharmad mellett az új alkotmányra is szükség volt.

A közelgő EP választásokról azt mondta: nyugodt a magyarországi eredményeket illetően, azonban aggályait fejezte ki a Németországban kialakult helyzettel kapcsolatban.

Valami elképesztő önmegalázás folyik Németországban. A pressziók oly mértékben hatottak, hogy lassan már elvesztenek mindent – mondta a volt politikus.

Hozzátette: Az az önszolgaságba süllyedés, amit a németek politikailag maguknak választottak, valami elképesztő népromlásra utal.

Ami aggodalmam az európai választásokkal kapcsolatban, az ez a semmibe mélyedt pesszimizmus és közöny mindazokkal az eszmékkel szemben, amik Európát mégiscsak egyben tartották – utalt vissza a közelgő választásokra a korábbi kormányfő.

A teljes beszélgetés megtekinthető az ECHO televízió weboldalán.

echotv.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó