Ismét Karácsonyra alapozna az MSZP
Az MSZP a Párbeszéddel közösen, Karácsony Gergely listavezetésével indulna az EP-választáson is – értesült a Magyar Idők. Az biztos, hogy Szanyi Tibor semmiképpen nem lehet a lista első helyén, és Gyurcsány Ferencékből sem kérnek a szocialisták.
2018. szeptember 8. 09:02

Az MSZP hétfői elnökségi és frakcióülésén is napirendre kerül a jövő évi EP-választás ügye. A kérdésben nincs egységes álláspont, de többséget élveznek azok, akik szerint a Párbeszéddel közösen, a társelnök Karácsony Gergely listavezetésével kell nekivágni a megméretésnek – értesült a Magyar Idők. Mindez azt jelenti, hogy az áprilisi országgyűlési után a szocialisták az EP-választáson sem képesek saját soraikból listavezetőt állítani. Az már biztos, hogy Szanyi Tibor semmi esetre sem lehet a lista élén.

Értesüléseink szerint az MSZP elnöksége abban a forgatókönyvben gondolkodik, hogy Karácsony Gergelyt két szocialista politikus kövesse a listán, utána jöhetnek újra a Párbeszéd jelöltjei. Mivel Karácsony már egyértelművé tette, hogy nem akar kimenni Brüsszelbe, lényegében a közös lista első két helyén MSZP-s, a harmadikon pedig párbeszédes jelölt szerepelne a szocialisták tervei szerint. Az elnökségben abban egyetértés van, hogy az országgyűlési választással ellentétben a DK-val most semmilyen módon nem akarnak közösködni. Mindez annyiban nem oszt, nem szoroz, hogy Gyurcsány Ferencék már korábban bejelentették: önállóan indulnak az EP-választáson.

 

Az országgyűlési választások előtt is a törpepárt vezetőjét tolták előre Fotó: Kurucz Árpád

Arról egyelőre nincs hivatalos álláspont, hogy a Párbeszéd miként vágna neki a megméretésnek, de szinte biztosra vehető, hogy az alig egyszázalékos támogatottságú formáció is az MSZP-vel való közös indulásban érdekelt. Karácsonyék korábban is csak Bajnai Gordon ismertségét meglovagolva, az Együtt-tel közös listán tudták egyetlen EP-képviselőjüket, Jávor Benedeket Brüsszelbe juttatni.

Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely már elkezdte lebegtetni, vállalná-e a listavezetést. A Párbeszéd társelnöke először letagadta, hogy a Hír TV-nek azt mondta, vállalná egy közös baloldali szövetség listájának vezetését a jövő évi európai parlamenti választáson. Ám miután a csatorna közzétette a politikus szavait, Karácsony a Népszavának már óvatosabban, de újra arról beszélt, hogy értéknek tartja az MSZP–Párbeszéd-szövetséget, ezért támogatja a közös indulást.

Ami pedig Szanyi Tibort illeti: a politikus már júniusban bejelentette, hogy szívesen lenne az MSZP listavezetője az EP-választáson. Ezzel azt is egyértelművé tette, hogy a maga részéről nem kér a Karácsonyékkal való közösködésből. Szerinte az EP-választásra jóval kevesebben mennek el szavazni, mint az országgyűlésire, és ez a kis pártoknak kedvez inkább. Mivel az MSZP-nek maximum két mandátuma lehet, ezért fontos körbenézni, kivel lépjen szövetségre – magyarázta Szanyi az ATV-ben.

magyaridok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
 • 447-re emelkedett a koronavírusos betegek száma
  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt.
MTI Hírfelhasználó