Veszélybe kerülhet Európa egysége
Szakértők szerint a közelgő EP-választások során hosszú távú jövőnkről fogunk dönteni, azonban a jelenlegi politikai helyzet nagyban kockáztatja az Európai Unió egységét is, így fontos lenne az európai politikusoknak egyezségre és konszenzusra jutni minden kérdésben.
2018. szeptember 9. 09:45

Jövő hét közepén szavaznak az Európai Parlamentben a Judith Sargentini holland zöldpárti politikus által készített jelentésről, amely többek között a magyarországi jogállamisági helyzetet bírálja. Szakértők és több politikus szerint a jelentés tartalma alaptalanságokra épül és keveredik benne a valóság és a fikció – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Egészen sokáig visszamegy az időben a jelentés – hangsúlyozta Tóth Norbert nemzetközi jogász, politológus. Olyan kérdéseket is felvet a jelentés, amelyeket egyébként az Európai Unióval való kapcsolataiban Magyarország már elrendezett. Ehhez képest újra előszednek régi dolgokat. Felmerülhet a kérdés, hogy ha korlátlanul vissza lehet menni az időben egy ilyen jelentés során, akkor a 2006-os őszi események miért nem szerepelnek benne – fogalmazott a politológus.

 

Történelmi parádé Belgiumban (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Múltból eredő konfliktus

2006 őszén a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták által képviselt kormányzat idején a belügyminisztérium, illetőleg a rendőrség emberi jogi jogsértéseket felvető módon lépett fel tüntetőkkel szemben.

A szakértő elmondta: több oka lehet, hogy a jelentés tartalmilag így néz ki. Az Európai Parlament baloldali és liberális frakcióiban 2010 óta lényegében megvan az ítélet Orbán Viktor miniszterelnökkel és a magyar kormánnyal kapcsolatban. Az az álláspontjuk ezeknek a politikusoknak, hogy botrány, ami Magyarországon 2010 óta történik, főként, ami a kétharmados győzelmet, a határozott, nemzeti érdekek mellett való kiállást illeti – fogalmazott Tóth Norbert.

Új gondolkodásmód

Nyugat-Európában az 1960-as években olyan társadalmi változások zajlottak, amelyek az 1968-as úgynevezett diáklázadásban csúcsosodtak ki. Ez egy szélsőbaloldal által gründolt mozgalom volt, amelynek liberális eszmei vonulatai voltak. Itt azonban arról van szó, hogy a konzervatív ideológia 1968-ban vereséget szenvedett. Ez azt jelentette, hogy a hetvenes évek óta Nyugat-Európában a konzervatív pártok és konzervatív eszmeiségen alapuló szervezetek igazodtak a baloldali liberális gondolatokhoz – fejtette ki a szakértő.

Véleménye szerint a baloldali liberális irányzatok kijelöltek egy keretet a politikai gondolkodás számára, azonban a Fidesz 2010-es kormányra kerülését követően megjelent egy másfajta elképzelés Európában, vagyis az 1968 előtti konzervatív hozzáállás, amit a Fidesz képvisel.

A nemzetközi jogász szerint a politikusok többsége úgy gondolta, hogy a konzervativizmus vereségével gyakorlatilag győzelmet aratott a baloldali liberális gondolkodás, azonban ez nem így lett. A jelenlegi európai konfliktusok – Tóth Norbert szerint – erre vezethetők vissza. A politológus szerint az európai egység van veszélyben.

Kudarcra ítélt EU?

Többféleképpen lehet értelmezni az európai egységet – jelentette ki a szakértő. Az 1968 előtti időszak azt is tanítja nekünk, hogy akkor még többféle módon gondolkodhattak a politikusok az egységről, azt követően viszont uralkodóvá vált az az irányzat, amivel harcát vívja jelenleg Magyarország és a magyar kormány – fejtette ki Tóth Norbert.

Hozzátette: ha az EU egy olyan klubbá válik, ahol ezekről az alapvető kérdésekről nem lehet nyílt vitát folytatni, akkor az európai unió kudarcra van ítélve és fel fogja számolni magát.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó